Barangolások a Mecsekben
Barangolások a Mecsekben
Bite Orsi / 2020-06-19 lokál
A karantén ideje alatt megnövekedett az érdeklődés a kirándulás és a túrázás iránt, így ebben a hónapban szeretnénk figyelmetekbe ajánlani Müller Nándort – a Mecseket talán legjobban ismerő túrázót – és köteteit.

Nándort az ország többezer túrázója ismeri. Gyermekkorában egy kiváló testnevelőtanár, később jó barátja, Märcz Róbert vezette be a túrázás világába. Dorkóban és mackóban, hiányos túrafelszerelésben járták a Mecsek erdeit esőben, hóban, napsütésben és szélben. Állítása szerint ekkor pecsételődött meg a sorsa, a gyerekkori szerelemből később szakma lett. Szerencsésnek tartja magát, hiszen amellett, hogy nyomdász, grafikus, szerkesztő, természetfotós is. Tévedhetetlen leírásai alapján sok ezer kilométert tudunk megtenni az országban többfelé; tenyerében a Mecsek, a Zselic, a Vértes-Gerecse és a Pilis-Visegrádi-hegység – ezeket mind sorra is vette a Barangolások illetve a Négy évszak fotóalbum-sorozat köteteiben. A könyvekben a könnyed sétáktól a nehezebb, egész napos túrákig állít össze útvonalakat. „A túraajánlók megírása hosszas előkészületet igényel, hiszen közel hatvan séta, kirándulás és bakancsos túra képes leírása szerepel a Barangolások sorozat köteteiben. Első lépésként – egy jó térképen – megtervezem a leendő túrák útvonalát. Sok szempontot kell figyelembe venni, hogy minél izgalmasabb, látványosabb legyen egy-egy túra, mert a mozgás öröme mellett az élményekért megyünk az erdőbe. Úgy próbálom összeállítani a túraprogramot, hogy érintsen szép völgyet, forrást, kilátópontot, patakot, vízesést, vagy akár várat, romot, melyekhez mondák kötődnek. A jó túraleírás ismérve, hogy az olvasót nem csak „beviszi az erdőbe”, hanem ki is kalauzolja onnan.”

E cikk írója is lelkes túrázó, aki a pandémia alatt is sok időt töltött a Mecsek erdeiben, gyakran Nándor javaslatai alapján terveztünk meg egy-egy utat. De hogyan is készüljünk fel a kirándulásra úgy, hogy semmilyen meglepetés ne érjen bennünket? „A térképet böngészve jól tervezzük meg a kirándulás útvonalát, esetleges alternatíváit” – mondja Nándor. „Térkép, tájoló nélkül ne induljunk el túrázni. Fontos a jól bejáratott túracipő, és az évszaknak megfelelő öltözet. Kell egy kényelmes hátizsák, melyben elfér az elemózsia, esőkabát. A Mecsekben számos szépen kiépített forrás fakad, de vizet ennek ellenére mindig vigyünk magunkkal. Ételeink, italaink csomagolóanyagát vigyük haza. A természetben csak vendégek vagyunk, az erdőben csak a lábnyomunkat hagyjuk magunk után. Jó látni, hogy egyre több a fiatal az erdőkben és sok kisgyermekes család is egész napos programra indul a természetbe. Úgy látom, hogy mindig a turisztikailag frekventált, városhoz közeli kirándulóhelyek a legnépszerűbbek. Sokan vannak, akik nem merészkednek beljebb az erdőbe, megelégszenek a kiépített, parkerdei környezettel. Nagyon népszerűek a teljesítménytúrák is, melyeken akár több száz, mozgásra, sportolásra vágyó túrázó áll rajthoz. Ami örvendetes számomra, hogy az Országos Kéktúra útvonalát is egyre többen járják.”

Nándor soha nem pihen, most is dolgozik két kiadványon. Reményei szerint jövőre megjelenhet a Barangolások és a Négy évszak sorozatok két újabb tagja, melyek témája a Bakony lesz.  

Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben

Müller Nándor a legtapasztalatlanabb túrázók számára is érthető leírásai igazán magával ragadóak. Könyvében könnyed sétát és egész napos túrát is találunk, amely során megismerhetjük a Mecsek rejtett, kevésbé ismert csodáit.

Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben

Az író túrakiadványai előkészítése során rengeteget jár az adott környéken az év minden időszakában. Útjai során rengeteg fényképet készít, hiszen ennyi év után is újabb és újabb arcát mutatja a természet. Fotóalbuma gondos szelektálás után, több ezer fotó átnézését követően jelent meg, igazi csemege a vizuális örömök kedvelőinek.

(A könyvek ITT vásárolhatók meg.)

lokál
Portré: Csordás Kata
 
ételital
Egyletből kettő – avagy a sikersztori folytatódik
 
súgó
Gladiátor a siklósi várkertben!