A zöld 50 árnyalata – Zöld Pécs A-tól Z-ig
A zöld 50 árnyalata – Zöld Pécs A-tól Z-ig
szerk / 2023-04-24 lokál
A Föld napjától a Zöld Föld Közösségi Kertig, azaz pécsi zöld ábécé környezetünk védelméért.

A Föld napja

Április 22-én ünnepeljük A Föld napját. Ezen a napon különféle eseményeket szerveznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A Föld napját 175 országban tartják. Mottója: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Autómentes világnap

Legalább szeptember 22-én ne ülj autóba! Az európai figyelemfelhívó akció lényege, hogy rávegye az autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó embereket, hogy az utazáshoz fenntartható, alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, ami egyébként javítja az életminőségüket és az egészségüket is

Az Élet Fája-díj

Kevesen tudják, de bizony ez egy pécsi díj. Egy olyan városi elismerés, amit minden évben kiosztanak annak, aki jelentősen hozzájárult tevékenységével a város és környezete zöldebbé tételéhez. Legutóbb Babayné Boronkai Erzsébet, a PTE botanikus kertjének volt vezetője, a Dísznövény Kiállítás és Vásár megálmodója vehette át az elismerést.

Áprilisi zöld világnapok

Ápr. 14. – Gátellenes világnap: Az emberi építésű gátak ellen irányuló intézkedések nemzetközi napja. Ápr. 22. – A Föld Napja: Lásd első szócikkünket. Április utolsó szerdája – Zajszennyezés elleni világnap: Egyre zajosabb a világ, a háttérzaj növekedése évente 1,5 dB, ami erősen befolyásolja egészségünket. Ápr. 30. – Méhek világnapja: „Ha a méhek valaha eltűnnek a Földről, az emberiségnek csak négy éve lenne hátra” (Albert Einstein)

Balkonkertészkedés

Igenis lehet társasházban zöldséget vagy fűszernövényt termeszteni! Vágj bele te is a balkonkertészetbe, mert ennél környezettudatosabban nem tudsz városban egészséges, vegyszermentes élelmiszerhez jutni. Egy-két négyzetméter szabad hely bőven elég, tippekért, tanácsokért böngéssz a neten, sok jó oldal foglalkozik a témával.

Barnamezős beruházás

Barnamezős beruházásról akkor beszélünk, ha a beruházás olyan területen valósul meg, amelyet korábban valamilyen ipari, kereskedelmi vagy honvédelmi célra használtak. Magyarországon 12 ezer hektárnyi placc esik ebbe a kategóriába. Új élettel való megtöltésük környezetbarátabb, mint egy új építkezés, bár nem olcsó mulatság ez sem.

Bicibusz

Új, zseniális kezdeményezés a Bicibusz. A lényege, hogy a város több pontjáról, fix időpontban, egy megbeszélt útvonalon a gyerekek felnőttek kíséretében együtt bringázhatnak az iskolába. Abszolút környezetbarát megoldás, ráadásul a reggeli dugók mérséklésére is alkalmas, arról nem is beszélve, hogy mozgásra, sportolásra ösztönzi a gyerekeket. További infók a Pécsi Bicibusz Fb-oldalán.

Biobubi

Már Pécsett is elérhető a Biobubi, az ország legnagyobb hulladékmentes tisztítószereket szállító hálózata. Minden termékük visszaválható flakonban kapható, azaz a futár házhoz viszi a teli flakonokat és visszaváltja az üreseket, így hulladékmentesítve a háztartásokat.

Biomassza

A pécsi hőerőműben szinte kizárólag megújuló energiaforrásból állítják elő a hőenergiát. A biomassza faaprítékból és mezőgazdasági melléktermékekből (zömében szalmából) áll. A biomassza megújuló energia, hiszen évről-évre újratermelődik, ráadásul szén-dioxid semleges, vagyis az elégetésével csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény élete során onnan kivont.

Csatornaszörny

A Tettye Forrásház meghökkentő „alkotással” hívja fel a figyelmet a helyes csatornahasználatra. Az Állatkertben kiállított Csatornaszörnyük a mi szemeteinkből tevődik össze: nedves törlőkendők, fültisztító pálcikák, higiéniai termékek – nagyjából ezekből áll a szörny, ami elég elborzasztó ahhoz, hogy mindenki átgondolja, hogy a szemét hova való.

Csomagolásmentes boltok

Szerencsére már Pécsett is több helyen találkozhatunk csomagolásmentes boltokkal, melyek lényege, hogy a termékeket saját dobozainkban, szatyrainkban, táskáinkban vihetjük haza, azaz a vásárlás során semmilyen hulladék nem keletkezik. 

E-buszjegy

Ne vegyél papír buszjegyet, online is pillanatok alatt tudsz menetjegyet váltani a helyi autóbuszokra. Gyors, kényelmes és praktikus. De ha papír buszjegyet vásároltál, a rajta lévő fémes csík miatt ne dobd a szelektív hulladékgyűjtőbe!

Elem gyűjtőpontok

A PTE intézményeiben 36 helyen tudod megfelelő helyre dobni a lemerült elemeidet. A szárazelem veszélyes hulladék, nehéz- és egyéb fémeket, savakat tartalmazhat. Fontos, hogy ne kerüljön kommunális szemét közé, talajba, tűzbe vagy vízbe.

Energiatakarékosság

Az egeket verdeső energiaárak spórolásra ösztönözték az embereket – ez az egyetlen pozitív hozadéka a brutális áremelkedésnek. Minden lekapcsolt villannyal, letekert termosztáttal, és vízspórolással élhetőbbé válik a világunk.

Európa Zöld Fővárosa

Több éve pályázik Pécs az Európa Zöld Fővárosa címre, de eddig még nem sikerült behúzni az elismerést. Ez nem baj, a szándék legalább megvan, dolgozni kell azért, hogy a város egyszer kiérdemelje ezt a rangos kitüntetést. 2022-ben Grenoble, idén Tallin, jövőre pedig Valencia viselheti ezt a címet.

Éghajlatvédelmi Világnap 

Az október 24-i világnap legfőbb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a fosszilis energiaforrások mértéktelen használata által okozott szén-dioxid–szint aggasztó mértékű növekedésére. A szén-dioxid légköri koncentrációja jelenleg 420 ppm körül mozog, és egyre csak növekszik.

Élelmiszermentés

A jóléti társadalmak fájó velejárója az élelmiszerpazarlás. Az élelmiszermentés az a folyamat, amikor – jellemzően – nagy bevásárlóközpontokból a kidobásra ítélt élelmet rászorulóknak adják. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a kertvárosi Tescoból menti meg a lejárathoz közeli élelmiszereket és osztja ki Baranya és Tolna megyében. 

Élelmiszerpazarlás elleni világnap

Szeptember 29-ét az ENSZ az élelmiszerpazarlás elleni világnappán nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet erre a komoly problémára, ugyanis a megtermelt élelmiszerek 1/3-a hulladékként végzi. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna (!!!) élelmiszerhulladék keletkezik, azaz átlagosan fejenként 65 kiló élelmiszert dobunk a szemétbe.

Házi komposztálás

Kertes házban komposztálj, ugyanis ezzel legalább 30 százalékkal tudod csökkenteni a háztartási hulladékodat, ráadásul tápanyagban gazdag humusszal ajándékozod meg a növényeidet. Számtalan praktikát találsz a neten a házi komposztáláshoz, itt az idő, hogy belevágj!

Heti1Helyi

Zseniális kampány a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától. A felhívás lényege: vásárolj hetente legalább egy helyi terméket, fogyassz hetente egy helyi étteremben, és vegyél igénybe egy hét alatt legalább egy helyi szolgáltatást. Mi így teszünk, tegyetek ti is így!

Klímasemleges város

Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy 100 uniós ország fog részt venni a „Városok” nevű uniós küldetésben, melynek célja 100 klímasemleges és intelligens város megvalósítása 2030-ig. Mind a 27 tagállamból vannak városok a 100 között, de ami minket érint, az az, hogy – Budapest és Miskolc mellett – Pécs is bekerült a programba.  

Környezetvédelmi világnap

Június 5-én van a környezetvédelmi világnap, melyhez kapcsolódóan a főbb célkitűzések az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése.

Lomtalanítás

A lakásban felhalomozódott nagyobb méretű cuccokat ne dobd a kukába, és még véletlenül se tedd a kuka mellé! A lomtalanítás ingyenes, Pécs terültén átlagban évente kétszer mindenhol összegyűjtik a feleslegessé vált szemetet. A lomtalanítási időpontok utcára lebontva a delkom.hu oldalon találhatók. 

Mecsek Egyesület

A Mecsek Egyesületet 1891-ben alapították (!!!), és 1948-ig működött. Újjáalakítására 1993-ban került sor, azóta óvják a Mecseket rendületlenül. Munkájuk értéke felbecsülhetetlen. Ők gondozzák a turistautakat, a forrásokat, a pihenőket, a kilátókat, a menedékházakat, ők építik az emlékhelyeket, amiket karban is tartanak.

Ne rendelj online!

Az online árurendelés roppant kényelmes, viszont átkozottul környezetszennyező. A világ legtávolabbi pontjairól érkező áruk rettentő sokat „repülnek”, utána még többet „autóznak”, rengeteg csomagolóanyagot igényelnek, és előállításuk gyakorta gyerekmunkával jár. Vedd meg inkább a legközelebbi boltban, ha tényleg szükséged van rá.

Ne szemetelj!

Ezt nem lehet elégszer elmondani, leírni. Szemetet csak a kukába dobj! Véletlenül se az utcára, erdőszélre, erdőbe, mert egyrészt csicskaság, másrészt pedig roppant mód környezetszennyező. A szomorú helyzet az, hogy ha önkéntesek nem szednék össze a Mecsek erdeiből folyamatosan a szemetet, már – kis túlzással – erdő sem lenne.

Ne vásárolj semmit-nap

Legalább november utolsó péntekén ne vásárolj semmit! Magyarországon azért pénteken tartják ezt a fogyasztáskritikus napot, mert a hét utolsó munkanapján vásároljuk a legtöbbet. Az akció tiltakozás a krónikus túlfogyasztás ellen, ami szinte minden környezeti, pszichológiai és politikai gondunk forrása.

Ökográf Egyesület

A pécsi egyesület célja a fenntartható fejlődés, a fenntartható életmód és ehhez kapcsolódó viselkedésminták népszerűsítése és elterjesztése, a környezettudatosság, a környezetetika és a környezetkultúra fejlesztése, főként a mindennapi élet területén. Társadalmi vállalkozásként újrahasznosítással készült ékszereket és kiegészítőket készítenek Pola.Pola és Licorice néven.

Öko-Kuckó

A Széchenyi tér 2-ben 2004 óta működik az Öko-Kuckó interaktív oktatóterem, ahol a gyerekeknek öt témát – természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás-hulladék – mutatnak be nyomógombos vagy forgatható játéktáblákon. Roppant fontos ez a kezdeményezés, hiszen segíti a gyerekeket abban, hogy már korán megtanulják az erőforrásainkkal való helyes gazdálkodást.

Pécsi Erdőkert

Tóth Enikő gondolt egyet, és saját, 400 négyzetméteres kertjében nekifogott egy jól működő, önfenntartó, permakultúrás gazdálkodás létrehozásába. Elképesztő munkabírásával példát mutat sokunknak, és Magyarürögben bebizonyítja, hogy mennyi mindent tehetünk a fenntarthatóságért. Munkáját idén Made in Pécs-díjjal jutalmaztuk a Zöld Pécs kategóriában.

PécsiKE

Itt a tavasz, itt a bringaszezon! A pécsi közösségi e-bringa rendszer már várja, hogy nyeregbe pattanj! Olcsó, gyors, egészséges, dugó kikerülő közlekedési mód, úgyhogy próbáld ki még ma! Ár, bérlés, minden egyéb infó a pecsike.hu oldalon.

Pécsi Kosárközösség

A lelkes csapat a helyi termelőket hozza össze a vásárlókkal, így egészséges, beazonosítható helyről származó, ellenőrizhető módon termesztett élelmiszer jut el a fogyasztókhoz hosszú utaztatás nélkül, csomagolásmentesen. A tudatos, etikus vásárlás kultúráját a zászlajára tűző csoport a Facebookon érhető el a Pécsi Kosárközösség oldalon.

Piacok

Mondanunk sem kell, mennyire fontos az élelmiszerellátásban a 0 kilométeres helyi termék, melyeket elsősorban piacokon szerezhetünk be. A mi kedvencünk a Búza téri termelői piac, ahol szombatonként valóban helyi termelők helyi termékei kaphatók, nem úgy, mint a legtöbb pécsi piacon, ahol túlnyomó részt viszonteladók árulnak Nagybani Piacos cuccokat.

Repohár

Általánossá vált, hogy szórakozóhelyeken, fesztiválokon már repohárban kapjuk az italunkat. Tudjuk, hogy ez átmenetileg plusz pénzbe kerül (használat után a poharak ugyanis visszaválthatók), de ennyit minimum megér a környezetünk védelme. Szóval ne duzzogj, ha az első italodért 300-500 Ft-tal többet kell fizetned. 

Retextil

A Retextil egy pécsi találmány, ezen felül egy technika is, amivel a háztatásokban keletkező elhasznált ruhák válnak feldolgozhatóvá. A retextil termékek 100 százalékban kézi erővel, kémiai beavatkozás nélkül, „hulladékból” készülnek. Minden további infó a Retextilről és az ingyenes Nyitott Műhelyükről a retextil.hu oldalon találhatók.

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

A háztartásokban keletkező hulladékok szelektív gyűjtése roppant fontos, ám sajnos az egész internetet telis-tele lehetne írni azzal, hogy milyen módon lehet a különböző hulladékokat a szelektív gyűjtőkbe dobni. Kérjük, szánj erre időt és tájékozódj, a neten mindenre kiterjedő útmutatókat találsz a témában. A pécsi szelektív hulladékgyűjtő szigetek listája a delkom.hu oldalon található.

Szennyvíztisztítás

Pécsett az elmúlt évek egyik kiemelt környezetvédelmi beruházása a szennyvíztisztító telep fejlesztése volt. A Tettye Forrásház üzemeltetésében működő telep szinte 100 százalékosan ártalmatlanított, szennyező anyagtól mentes vizet ereszt vissza a Duna vízgyűjtő területére.

Szmog

Pécsett sajnos rettenetesen szennyezett a levegő, mindent meg kell tennünk azért, hogy ez csökkenjen, hiszen az egészségünk a tét. Mi abszolút el tudnánk képzelni egy teljesen autómentes belvárost, ami jelentősen csökkenthetné a szmog kialakulását, de azt is tudjuk, hogy ez nem elég, átfogó intézkedésekre van szükség.

Tömegközlekedés

Finoman szólva sem tökéletes Pécsett a tömegközlekedés, ezért ennek fejlesztése elengedhetetlen, ám mégis sokkal környezetbarátabb közlekedési mód, mint az autózás. Városon belül mindenképpen. Városon kívül pedig használd a vonatokat és a távolsági buszokat, hidd el, ezzel is sokat teszel a légszennyezettség csökkentéséért.

Túrázz!

Ezerszer leírtuk már, hogy mennyire szerencsés helyzetben vagyunk amiatt, hogy a belvárosból egy kis sétával erdőben találhatjuk magunkat. Itt a jó idő, túrázzatok a Mecsekben, ingyen van, egészséges és abszolút környezetbarát kikapcsolódási forma. 

Ültess fát!

Aki fát ültet, életet ad, és aki életet ad, az jövőt teremt. Ennek a mottónak a fényében buzdítunk minden kis közösséget, hogy ültessen fákat lakókörnyezetük közelében, mert a fák a túlélésünk zálogai. A faültetés előtt egyeztessetek a Mecsekerdő szakembereivel, hogy még véletlenül se tájidegen csemete kerüljön a földbe.  

Vega/vegán éttermek

Vannak Pécsett spéci vega/vegán éttermek, és olyanok is, melyek kínálatában hangsúlyosan is megjelenik a húsmentes vagy a vegán kínálat. Bátran ajánljuk kipróbálásra nem vegánoknak is a LYR-t (Ferencesek utcája 4.), a Mandalát (Perczle Miklós utca 26.) és a Szünetet (Ferencesek utcája 8.), biztosak vagyunk benne, hogy még a húsimádók is szeretni fogják ezeknek a helyeknek az ételeit.

Víz-szigetek

PTE intézményeiben 40 helyen hoztak létre víz-szigeteket, ahol vízadagolók működnek. A berendezés az ivóvízhálózatra van csatlakoztatva, és egy kis szűrőberendezés gondoskodik a garantált és kifogástalan víztisztaságról. Hideg-, forró- és szódavíz funkciók érhetők el a gépeken, mindenkinek ingyen.

Zacskómentes világnap

A műanyag szatyrok és zacskók ideje lejárt. Július 3-án, a zacskómentes világnapon a cél a szemléletformálás, a szokások megváltoztatásának promotálása alternatív lehetőségekkel és a globális mértékű szennyezés bemutatása. Egy megdöbbentő adat: az EU-ban 3,4 millió tonnányi (!!!) műanyagzacskót gyártanak évente.

Zajszennyezés

Egyre több zajhatással szembesülünk nap mint nap. Az autók az utakon, az alacsonyan szálló repülők vagy a közeli vonat gyakran okoz kellemetlenséget és frusztrációt. És akkor még nem beszéltünk a szabadidős zajongásról. A zajszennyezés egészségünkre és a környezetünkre gyakorolt hatása sokkal súlyosabb, mint gondolnánk. Úgyhogy, pszt, egy kicsit halkabban!

Zöldáram

A Tettye Forrásház villamosenergia-felhasználásának több mint 45 százaléka zöldenergia, azaz a társaság által megtermelt áram. A városban és a vonzáskörzetében naponta keletkező 26 ezer köbméternyi szennyvíz és beszállított hulladék (mint például cefre, menzai maradék) a tisztított víz mellett áram, hőenergia és komposzt formájában éled újjá. 

Zöld Egyetem

A PTE 2016-ban indította el Zöld Egyetem projektjét, melynek fókuszában a fenntartható fejlődési célok elérését támogató környezeti, társadalmi és gazdasági felelősségvállalás áll. Célja, hogy a tudomány és az oktatás segítségével formálja, illetve erősítse az ökológiai tudatosságot. Tevékenységük a zoldegyetem.pte.hu oldalon követhető.

Zöld felületek

A városban lévő zöld felületek roppant fontosak az itt élők számára, nyugalmat, jó levegőt és kikapcsolódást nyújtanak. Pécsett szerencsére nem panaszkodhatunk, hiszen egy főre 73 négyzetméter zöld felület és 14 négyzetméter park jut. Hátradőlni azonban nem lehet, mindent meg kell tenni a további zöldítés érdekében.

Zöld Fiatalok Egyesülete

A globális változáshoz lokálisan kell kezdeni a cselekvést – vallja a legaktívabb pécsi környezetvédő szervezet, a Zöld Fiatalok Egyesülete. 

Zöld Folt Közösségi Kert

A belváros kellős közepén, a Király utca 7-ben bújik meg a város egyik legszerethetőbb közösségi tere, a Zöld Folt Közösségi Kert, ahol egy lelkes társaság 330 négyzetméteren kertészkedik, haszonnövényeket, dísznövényeket, fűszereket és gyógynövényeket termesztve. A kert vegyszermentes, hiszen ökológiai módszerekkel védekeznek a kártevők ellen.

 

 

 

 

 

lokál
Elgondolkodtató adatok
 
lokál
Fesztiválszezon
 
ételital
NB II.