A segítő beszélgetés életet menthet!
A segítő beszélgetés életet menthet!
promo / 2021-02-16 lokál
Az Ifjúsági Lelki Elsősegély a 137-00 ingyenes számon hívható hétfőtől péntekig 17-től 21 óráig. Elsősorban fiatalok hívását várják, de bárkivel beszélgetnek kortól függetlenül, aki problémákkal küzd vagy krízisben van.

A telefonos lelkisegély előnyei

A legjobb benne, hogy 17-21 óra között bármikor elérheted, nem kell heteket várnod a segítségre. Ingyenes, ráadásul anonim, azaz nem kell bemutatkoznod, sem egyéb személyes adatot elárulnod.

Milyen problémával hívhatod?

Bármilyen gonddal telefonálhatsz, legyen az családi, párkapcsolati, iskolai, munkahelyi probléma, gyász, döntéshelyzet, bármi, amiről beszélgetnél valakivel, hogy tisztábban lásd a helyzeted. Ha krízisben vagy, esetleg öngyilkossági gondolatok gyötörnek, feltétlenül tárcsázd a 137-00 számot!

Hogyan segít a lelki elsősegély?

Ahogy a nevében is benne van, elsősegélyt nyújt, azonnali segítséget, ami éppen akkor megkönnyebbülést hozhat, és lehet, hogy elég a továbblépéshez. A vonal végén figyelnek rád, együttérző, emberi feléd fordulást kapsz, és olyan kérdéseket, ami segít végiggondolni a helyzetedet, az erőforrásaidat, a megoldási lehetőségeket. Ha olyan jellegű a problémád, ami terápiás segítséget igényel, akkor a telefonálás az első lépésed lehet, hogy személyesen is segítséget kérj mástól. A telefonszolgálat nem vállal több alkalmas kapcsolatot, sem terápiát, de a segítő éppen akkor támogatást nyújt, veled van, figyel rád.

Hogyan menthet életet egy beszélgetés?

Ha valaki öngyilkossági gondolatokkal küzd, nem meghalni akar, csak épp akkor nem lát más kiutat. Ha ilyen helyzetben telefonálsz, akkor kapaszkodót keresel, és a telefon végén ülő önkéntes figyelme, támogatása segíthet az élet mellett dönteni, és együtt talán találtok olyan megoldási lehetőséget, amire egyedül nem gondoltál. A lelkisegélynél szabadon beszélhetsz a legnehezebb érzéseidről is! Van, aki meghallgat!

(A cikk a Made in Pécs civileket támogató kampánya keretében jelenik meg.)

lokál
Sarlós Endre és a mecseki láthatatlanok
 
zene
Ludmilla, Aftershock
 
súgó
Honeybeast X Ráskó Eszter: Mindenkiderül