A bakelitek térdre kényszerítenek – A Record Store Day-sztori
A bakelitek térdre kényszerítenek – A Record Store Day-sztori
Czeczon Enikő / 2021-06-10 lokál
Visszatért az „élők” sorába és „bosszút állt” ez az 1931-es találmány azon, hogy lecserélték, elfeledték. A bakelit teret hódított magának egy olyan korban, ahol napról napra váltogatták egymást a digitális eszközök: kazetta, CD, DVD, MP3, MP4. Újbóli sikerének egyik titka a Record Store Day, ami 2007 óta globális ünnepé vált. Idén június 12-én és július 17-én szerveznek köré eseményeket több mint harminc országban. Június 12-én Barázdazaj nevű rendezvényünkkel mi is csatlakozunk az eseményhez.

Bakelitek déd- és nagyszülők kopottas bőröndjeiből bukkantak elő gyerekkoromban. Haszontalannak tűntek, és mégis pár év után egy garázsból előtúrt lemezlejátszó miatt kíváncsiak lettünk a testvéreimmel erre a retróságra. A régi számunkra újjá vált és nem csak minket, hanem a fiatal generációt is megmozgatta. Itthon főleg 2010 után kezdődött a vinyl őrület, amikor az 1989 óta működő budapesti lemezbolt, a Wave is csatlakozott az Amerika Egyesült Államokból kiindult kezdeményezéshez, a Record Store Day-hez. A 2007-ben elindított egynapos esemény azért jött létre, hogy a lemezboltok kulturális értékét fenntartsák a digitalizáció világában. Az első ilyen rendezvény nagyjából háromszáz üzletet mozgatott és rázott fel az Egyesült Királyságban és az USA-ban.

Az Ingyen Képregény Napból inspirálódva két lemezbolt-tulajdonos álmodott meg egy bakelit központú „bulit”. Ötletüket egészen a Warnerig vitték, ahol lelkes fogadtatásban részesült. Ennek egyik oka a cég és a Heart of Gold dalszerzője, Neil Young vitája, akinek nem tetszett a Greatest Hit-albumának CD minősége, és beszédet tartott arról, hogy „a végtermék elkészítésekor többé már senki sem áll ki a művész és zenéje mellett”. A Warner az eseményre limitált kiadású lemezeket ajánlott fel és kérésükre a Record Store Day hivatalos nagykövete a Metallica lett, akik a Rasputin Music lemezboltban aláírásokat osztogattak aznap. Azóta tizenhárom év telt el és a kígyózó sorok egyre nagyobbak, a leglelkesebbek az üzletek előtt éjszakáznak, hogy az elsők között csaphassanak le a korlátozott számú szériás anyagokra. A nagyköveti posztban olyan művészek fordultak meg, mint Ozzy Osbourne, Iggy Pop, a Pearl Jam, Jack White, aki az analóg robbanás egyik legnépszerűbb albumát a Lazarettot vette fel. Ő így fogalmazott: „A bakelitek térdre kényszerítenek. A tű kegyelméért könyörögsz. Nézed, ahogyan pörög a lemez és az egész olyan, mintha tábortűzbe bámulnál. Hipnotikus élmény.” Ez az érzés nem csillapul, a bakelitek most élik reneszánszukat, a zenerajongók nem diétáznak, sőt, étvágyuk egyre csak nagyobb!

zene
Pécsi zene – A siker titkának nyomában
 
zene
Laura Gibson
 
lokál
Portré: De Blasio Domenico