50 pillanat a Made in Pécs életéből
50 pillanat a Made in Pécs életéből
szerk / 2017-10-26 lokál
Közel 5 éve jelent meg a Made in Pécs első száma. 50. lapszámunk megjelenésének apropóján összegyűjtöttünk 50 emlékezetes, érdekes, a magazin életében mérföldkőnek számító pillanatot, melyek nélkül nem tartanánk ott, ahol ma tartunk. 

Time Out Pécs

Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy 2010-től néhány évig volt egy Time Out Pécs című magazin, ami hatalmas sikerrel robbant be a pécsi mindennapokba. A TOP megszűnése után ugyanaz a szerkesztőség – azaz mi – alapítottuk meg a Made in Pécset, ami azóta is hihetetlen jó egészségnek örvend.

2013. február

Az első Made in Pécs megjelenésének dátuma, melynek debütálását a szokásos év eleji díjátadónkra időzítettük. Meghívott vendégeink vehették először kezükbe az új lapot, mi pedig körmünket lerágva figyeltük, milyen lesz első reakciójuk az új magazin lapozgatása közben. Már az első pillanatokban sikert szimatoltunk.

Az első mondat

„Váltanunk kellett” – ez volt az első mondat a legelső Made in Pécsben, ami a Time Out Pécsről Made in Pécsre való átkeresztelés magyarázatát vezette be.

Hősök

Pécsi Hősök, akik a város szívét dobogtatják – ez volt az első címlapsztorink. Olyan személyeket gyűjtöttünk egy csokorba, akik sokat tettek Pécsért, és tevékenységükkel öregbítették a város hírnevét. Többek között Gera Zoltán, Weisz Fanni, Kulcsár Gyula, Rátgéber László, Lovasi András és Bertók László szerepelt az összeállításban. 

Első szerkesztőség

Első szerkesztőségünk a Kereskedők Háza Római-szintjén volt. Több évig ez volt a főhadiszállásunk, és egy-két költözés után mindig ide tértünk vissza. Valahogy a szívünkhöz nőtt a hely, pedig nem lehet azt mondani, hogy egy nagyon szép, modern épületről lenne szó, de mi szerettük.

Csukás-ház

Kevesen tudják, de közel egy-másfél évig a Csukás-házban volt a szerkesztőségünk. A hatalmas épületben konkrétan elvesztünk, semennyire nem tudtuk kihasználni a többszintes teret, ezért idővel odébálltunk, és visszamentünk a Kereskedők Házába. Ma a Wannabe Café működik az üzlethelyiségben. 

Made in Pécs-díj

Minden évben Made in Pécs-díjjal jutalmazzuk a legjobbakat. Az általunk létrehozott elismerés a saját területükön kiemelkedő személyeket, szervezeteket emeli ki a tömegből, a díjakat pedig egy látványos és szórakoztató show keretében adjuk át a győzteseknek. Szép hagyomány, ráadásul az elismerésnek hatalmas rangja is lett.   

madeinpecs.hu

Nagy mérföldkő volt életünkben, amikor elindult új honlapunk, az, ami ma is küldi írásainkat a nagyvilágba. Átláthatóra, de mégis látványosra sikerült, amit az olvasók is nagyon szeretnek. A legtöbb kattintást azok a cikkeink érik el, melyekben ismert pécsieket szólaltatunk meg.

Facebook, Insta, Twitter

A madeinpecs.hu indulásával egyidőben a közösségi médiát is célba vettük. Facebookon, Instagramon, Twitteren azóta is hasítunk, szorgalmasan gyártjuk a tartalmakat onlájniában is. Nézzetek rá, érdemes!

Made in Pécs jegybolt

Honlapunkon online jegybolt is működik, ahol különböző koncertekre, rendezvényekre lehet belépőket venni. Nem is tudunk más pécsi oldalt mondani, ahol ilyen extrákkal várják az olvasókat. 

Wellhello

Weblapunk indulásakor, áprilisi tréfaként megírtuk, hogy eszement időpontban, kora délelőtt ingyenes Wellhello koncert lesz a Pécsi Estben. A belépőjegyhez egy telefonos regisztrációt kértünk, és mondanunk sem kell, izzottak a vonalak. 

Pécs City Karnevál tudósítás

A második Pécs City Karneválon történt: alkoholtartalmú szeszesital által történt befolyásoltság alatt, egy hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtük tudósítani Twitter oldalunkon a körülöttünk történő eseményeket. Nem hittünk a szemünknek, amikor láttuk, hogy emaitt hányan kezdtek bekövetni bennünket, úgyhogy kénytelenek voltunk a rendezvény végéig kitartani és aktívan tudósítani.  

Tízezredik lájk

Kiugottunk a bőrünkből, amikor a tízezredik lájk rácsattant a Made in Pécs magazin Facebook-oldalára! Lapzártánkkor már 18.725 követővel rendelkezünk, a tendenciát elnézve hamarosan beesik a húszezredik kedvelésünk is, amit szerényen, de meg fogunk ünnepelni.   

Made in Pécs színpad 1.

A 2014-es Fishing on Orfűn a második számú nagyszínpad a Made in Pécs nevet kapta. Hatalmas öröm és megtiszteltetés volt ez nekünk. A színpad a következő szlogennel futott: „A Made in Pécs olyan magazinban, mint a Fishing fesztiválban. F*sza!” 

Made in Pécs színpad 2.

Néhány évvel ezelőtt az Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi nagyszínpada is rólunk volt elnevezve, ahol annyira jó programok voltak, hogy nem is mozdultunk el mellőle.   

Orfűi Másnap

2014-ben és 2015-ben mi készítettük a Fishing délutáni napilapját, az Orfűi Másnapot. Gigantikus siker volt, a fesztiválozók nagyon szerették, mi kevésbé, ugyanis minden nap délig nyomdába kellett adnunk az aktuális számot, ami azt jelentette, hogy a fesztiválszituációból ki sem keveredve, szétment fejjel kellett írnunk és tördelnünk a napilapot. Embert próbáló feladat volt, de szerettük, ám két év elég is volt ebből a kiképzésből.   

Különszámok

A Made in Pécs mellékleteként sok különszámot is megjelentettünk már. Fishing on Orfű, POSzT, Pécsi Egyetemi Napok, Pécs City Karnevál – csak néhány azok közül, melyekre nagyon büszkék vagyunk.

Made in Pécs napközi

A 2015-ös PEN-re Made in Pécs napközit szerveztünk. Beszélgetések, slam poetry, diákrektor-jelölti vita volt a délutáni program, melyek nagyon jól sikerültek, másnapos, kótyagos fesztiválozókkal teltek meg padsoraink.  

Made in Pécs Live

Ugyancsak a 2015-ös PEN-en történt, hogy Made in Pécs Live néven éjszakai partihelyszín voltunk. Sokak elmondása szerint a legkirályabb zenék itt szóltak, amiben lehetett is némi igazság, mert folyamatos teltházzal mentek a bulik.   

Pécsi Borozó

Két évig, 2014-ben és 2015-ben a Made in Pécs mellékleteként jelent meg a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin. Azóta önálló lapként, magas színvonalon szállítja negyedévente a boros és gasztronómiai híreket, mi pedig örülünk annak, hogy néhány évvel ezelőtt együtt dolgozhattunk. 

Made in Pécs Music

2015 márciusában jelent meg a Made in Pécs Music első száma, azóta is irányt mutatva mindazoknak, akik koncertet és partit keresnek a városban. A zseberevágható, angol-magyar nyelvű zenei programmagazinunk nem csak a mi szívünk csücske, hanem a partiarcoké is.  

Made in Pécs Fesztivál

2016 januárjában indult útjára a Made in Pécs Fesztivál, a pécsi zenekarok fesztiválja, ami akkora siker lett, hogy arra legszebb álmainkban sem mertünk gondolni. Készüljetek, mert 2018. január 5-6-án újra jövünk, annyi, de annyi újdonsággal, hogy ha belegondolunk, szabályosan beleremegünk.

Pécsi Dal

Az első Made in Pécs Fesztivál előtt arra buzdítottuk a pécsi együtteseket, hogy készítsenek vadiúj, Pécsről szóló dalokat. Felhívásunkra nagyon sokan jelentkeztek, jobbnál-jobb új pécsi dalok születtek, melyekre nagyon büszkék vagyunk! Köszönet a pécsi zenészeknek!

Made in Pécs-dal

A Pécsi Dal felhívásunkra a Kubalibre is készített egy számot, melynek a Made in Pécs címet adták. Nem rólunk szól, de talán egy kicsit mégis. 

Kirakatkoncert

A 2016-os Made in Pécs Fesztivál felevezetőjeként a 30Y koncertet adott a Király utca egyik üres üzlethelyiségének kirakatában télen. Imádta a közönség, imádta a zenekar, és imádtuk mi is. Azóta sem láttunk ilyen különös helyszínen könnyűzenei pophangversenyt.  

Pesten a lóvé, Pécsett a love

A Punnany Massiftól kértük el a fenti idézetet, és fain jelvényeket csináltattunk belőle a 2. Made in Pécs Fesztiválra. Mondanunk sem kell, pillanatok alatt elfogyott az összes kitűző, sőt, az utángyártott darabok is nagyon gyorsan elfogytak.  

Made in Pécs Café

Legújabb gyermekünk a Király utcai Made in Pécs Café, aminek a galéria szintjén található a szerkesztőségünk, így közvetlen kapcsolatot tudunk tartani olvasóinkkal, és ők velünk. A vendégek hamar megszerették a helyet, a közel egy éves működés alatt elmondható, hogy szép számú törzsközönséget is kineveltünk már.   

100xPécs

A Made in Pécs Café első bulisorozata rögtön 100 napig tartott. A 100xPécs keretében pontosan 100 napon keresztül pakolták a dj-k esténként a jobbnál jobb zenéket. A nyári nihilben ez volt az egyetlen program, amire fixen támaszkodhatott a szórakozást kereső városlakó.

365 fok Pécs

A városban egyedüliként csak a Made in Pécs Caféban van minden nap (!!!) valamilyen zenés rendezvény! A 100xPécs befejezése után emeltünk a téten, és kibővítettük a zenei cunamit egész évre, így minden nap dj-k és/vagy akusztikus koncertek várják a MIP Caféba betérőket.

Made in Pécs Sound System

A 100xPécs programsorozatból természetesen mi sem maradhattunk ki. Made in Pécs Sound System néven léptünk fel egy eléggé eklektikus dj-szettel, a szórakozni vágyó közönség legnagyobb megelégedésére.  

Kreatív címlapok

A Made in Pécs egyik védjegye az, hogy kreatív, olykor meghökkentő címlapokkal jelenik meg. Az egész őrület 2014 novemberében kezdődött, akkor, amikor megjelent a Magasházról szóló címlapunk kihajtható borítóval.

Tépszalag

2015 áprilisában gondoltunk egyet, és tépszalagból egy nagy X-et ragasztottunk a címlapunkra. Nem is hittük volna, de az olvasók megőrültek az ötletért, sokan azt hitték, hogy nem valódi ragasztószalag van a borítón, hanem csak grafika. Megsúgjuk: a Pécsett található összes Tescoból felvásároltuk az összes fellelhető tépszalagot, hogy ötletünket meg tudjuk valósítani.  

Osztod?

Két évvel ezelőtt márciusban a közösségi média egyes ágaival foglalkoztunk, és a magazinhoz egy matricát mellékeltünk „Osztod?” felirattal. Néhány nap múlva elkezdtek özönleni hozzánk a fotók, melyek a különböző helyekre felragasztott matricáinkat ábrázolták. Ekkora aktivitásra nem számítottunk, jól esett ez a figyelem és szeretet.    

Mi vagyunk a legnagyobbak!

A pécsi sajtótörténelem legnagyobb újságját is mi készítettük. 2015 decemberében jelent meg lepedő nagyságú magazinunk, melyre az írtuk, „Mi vagyunk a legnagyobbak!” No és persze azok, akik benne voltak, hiszen ebben a számunkban hirdettük ki a Made in Pécs-díj az évi jelöltjeit is.  

Különböző borítók

Ez év áprilisában egészen különleges borítóval jelentünk meg. A 111 pécsi remekművet bemutató kiadásunk összes címlapja más-más színű volt, hála a nyomdának, akik ezt a csodát tényleg kézműves módszerekkel állították elő.

Csak grafika

A 111 pécsi remekművet bemutató kiadásunkban a fotók helyett csak grafikák jelentek meg a Művészeti Kar hallgatóinak jóvoltából. Sajtótörténeti pillanat volt ez is a javából, amire igencsak büszkék vagyunk.

100 négyzetcentiméter fű egy zöldebb Pécsért

Júniusban minden számunk címlapjára ragasztottunk egy kis tasak fűmagot, hogy ezzel is buzdítsuk olvasóinkat arra, hogy növeljük meg közösen Pécs zöld felületeinek számát. Ha csak egy kicsit járultunk hozzá ahhoz, hogy Pécs zöldebb legyen, akkor már elértük célunkat. 

EB

A labdarúgó EB-re egy komplett gombfocipályát csináltunk a borítónkra, melyhez kaput és gombot is mellékeltünk. Jó volt nézni, ahogy a szórakozóhelyeken vidáman kapura lövöldöztek a vendégek, jó szórakozás volt ez nekik és nekünk is. 

Pécsi mesék

2016 novemberében ismét nagyot gurítottunk, ezúttal kortárs pécsi írókkal közösen. Vida Kamillát, Havasréti Józsefet, Keresztesi Józsefet, Kiss Tibor Noét és Méhes Károlyt arra kértük, írjanak kortárs pécsi meséket, melyek egytől-egyik csodálatosak lettek. 

Főszerkesztőnk: Beck Zoli

Egy lapszámunk erejéig elvállalta a 30Y frontembere, Beck Zoli, hogy magazinunk főszerkesztője lesz. Öröm volt a közös munka, melyben Zoli pécsi életéhez kapcsolódó legfontosabb személyeket mutattuk be. 

Az én Pécsem

2014 szeptemberében Marsalkó Dávid, a Halott Pénz motorja mutatta be azokat a pécsi helyeket, melyek meghatározóak voltak az ő és zenekara életében. Mondanunk sem kell, a magazint pillanatok alatt elkapkodták a rajongók.

Térkép

Ez évi júliusi kiadásunkba egy nagyon szépen megrajzolt térképet tettünk, melyen közelben található nyári programokat ajánlottunk. A visszajelzések alapján nagyon sokaknak tudtunk tippeket adni arra vonatkozóan, hogy kevés pénzből hogyan tudják tartalmasan eltölteni nyári szabadásukat. Ez pedig hatalmas öröm számunkra.

Külvárosi gasztró

Az egyik legizgalmasabb munkánk a Külvárosi gasztró című sorozatunk volt, melyben külvárosi kocsmákat kerestünk fel, és írtuk meg ottani tapasztalatainkat. Volt kalandokban részünk rendesen, de mindegyik látogatást végül ép bőrrel megúsztuk.

Követeljük!

Egy aktuális közéleti hírre reflektálva az alábbi szöveget kinyomtattuk, és a kezünkben tartva le is fotóztuk: „A nyomtatott sajtó érdekében követeljük az internet azonnali bezárását (oldjátok meg valahogy)”. A képet feltöltöttük webes felületeinkre, amit az országos sajtó azonnal átvett, így elmondhatjuk, hogy ezzel az akcióval meghódítottuk az egész országot.

Restaurant Day

2016. szeptember 21-én egész nap főztünk, hogy egy nagyon finom háromfogásos vacsorára vendégül lássuk néhány olvasónkat. A nemzetközi Restaurant Day-hez csatlakoztunk ezzel a programmal, a vacsora helyszíne pedig az épülő Made in Pécs Café volt.

Aranyérem

Néhány évvel ezelőtt a Csinos Presszó rendezett egy grillversenyt, amin el is indultunk. Annyira finomak lettek az ételeink, hogy végül szoros csatában, de el tudtuk hozni az aranyérmet. Ekkor tudatosult bennünk, hogy főzni is tudunk.

Az első Made in Pécs bébi

2016. szeptember 27-én megszületett Benő, a magazin kreatív vezetőjének kisfia, aki az első Made in Pécs bébi lett. Sokszor jár be hozzánk, bőszen nyomkodja a számítógépek billentyűit, úgyhogy az utánpótlás adva van.

A legnagyobb bakink

Ilyenről nem tudunk beszámolni. A tökéletesség mintaszobrát lehetne megformálni rólunk, ha valaki vállalkozik rá, mi szívesen modellt állunk.

Díjaink

Itt egy hosszú felsorolásnak kellene állnia, de az az igazság, hogy eddig semmilyen díjat nem kaptunk munkánk elismeréseként, pedig tök jól nézne itt ki, és örülnénk is neki.

A 100. Made in Pécs

Reméljük, 5 év múlva erről is fogunk tudni írni. Rajtunk nem múlik!

 

súgó
Színe-Java
 
súgó
Fázisok
 
súgó
Lányok, fiúk