130 éves a modern pécsi víziközmű-szolgáltatás
130 éves a modern pécsi víziközmű-szolgáltatás
promo / 2022-11-02 lokál
1892 őszén, a tettyei vízmű felavatásával indult útjára a korszerű városi ivóvíz-szolgáltatás Pécsett. A Mecsek lábánál fekvő Forrásház és a hozzá kapcsolódó közműrendszer azóta is friss, a Tettye gyomrában összegyűlt karsztvízzel látja el a város lakóit.

Pécset évszázadokon át a hegyoldalban fakadó tiszta vizű források és szökevény karsztvizek látták el a mindennapi élethez és iparhoz nélkülözhetetlen vízzel. A legtöbbet a város címerében is megjelenő Tettye-patak adta, amely a 19. század végéig malmokat hajtott. Miután a városiasodó Pécsen egyre több járványt okoztak a korszerűtlen, elszennyeződő közkutak, a város megteremtette a biztonságos, nyomóvezetékes szolgáltatás alapjait: a patak bőséges vizét védett forrásból zárt vascsövekbe terelték és megépült a tettyei vízmű, amelyet I. Ferenc József császár, magyar király adott át a pécsieknek 1892-ben.

Ennek jelentőségét őrzi nevében a mai szolgáltató, amelynek emblémája is a Tettye-forrás fölé emelt épület belső falát díszítő egyedi Zsolnay kerámiaburkolat alapján született.

Az ország egyik első modern vízművének üzembe helyezése hatalmas lépést jelentett Pécs városi minőségének megteremtésében, a vezetékes ivóvízszolgáltatás jócskán felgyorsította a település fejlődését. A 19. század végén épült hálózat korszerűségét mutatja, hogy annak egyes létesítményei – így például a Forrásház vagy a Damjanich utcai víztározó – ma is működő, fontos összetevői Pécs és a környező települések biztonságos ivóvízellátásának.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a külvilágtól szigorúan elzárt, a mindennapokban vízzel elárasztott tettyei karsztaknát és a Forrásházat bemutató kisfilmmel jelentkezett az évfordulón, emellett a város élhetőségének fenntartásához is hozzájárul: Kertvárosban 130 facsemete ültetésével emlékeznek meg a város vízellátásának szolgálatában eltöltött évekről.

Nemrég fény- és hangfürdőben úsztak a 130 éves kövek – a Forrásház épületénél forgatta legfrissebb videóklipjét a város ikonikus helyszíneit újrakeretező Pécs On Stage csapata.

 

súgó
Ámor nyila
 
lokál
Portré: Nagy István
 
lokál
A Made in Pécs-díj 2023 jelöltjei: Kultúra Junior