Verzió 14
Verzió 14
szerk / 2017-11-13 film
A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. Az Apolló mozi csapata immár hét éve hozza el a budapesti fesztivál legjavát Pécsre. Idén 14 alkotást nézhetünk meg a pécsi Verzió négy napja alatt.

A hazai filmek közül a Liliben egy állami gondozásban nevelt lány sorsát követhetjük nyomon, miután kilép a nagybetűs életbe. Mi van akkor, ha az állam nem szolgálja egyenlően a polgárok érdekeit? – a Nem szegénynek való vidék erre keresi a választ. A Schrott két Nyugatra költözött magyar fiatal életének egy évét mutatja be, a Menjek/maradjak: Édes otthon is az új mobilitás generációjának problémáit boncolgatja: vajon otthonra talál-e az, aki hazatér?

A díjnyertes nemzetközi kínálatból a Fekete kód azt mutatja be, hogyan irányítják és manipulálják az internetet a polgáraikat megfigyelni és cenzúrázni akaró kormányok. Az Aleppo, a végsőkig (képünkön) a Fehér Sisakosoknak nevezett önkéntes mentőcsoport munkáját követi nyomon az ostromlott szír városban, míg a Színtiszta csapat egy izraeli futballcsapat és az őket övező rasszizmus története, akik titkos szerződéssel két muzulmán focistát próbáltak leigazolni. A Mr. Gay Syria a szíriai LGBT mozgalom alapítójának törekvéseit mutatja be, a tajvani Szimpla beszédben a rendező évtizedes hallgatás után próbálja szóra bírni leszbikus édesanyját. A Nincs hová bújnod egy iraki ápoló életét követi nyomon 5 éven keresztül, egyedülálló betekintést engedve a világ egyik legveszélyesebb térségébe, amit a halál háromszögének is hívnak.

A Verzió Fesztivál 2017. november 23-26-ig tartó pécsi programjairól itt olvashattok bővebben: apollopecs.hu/verzio

 

lokál
PTE AKKOR és most – Hargitai István
 
lokál
Portré: Siptár Dávid
 
ételital
Helló, Borsuli!