Liza, a rókatündér
Liza, a rókatündér
Major Zoltán / 2015-03-08 film
A magyar film határozottan feltámadást él meg, kezd magára találni. És egyre inkább érti és élvezi a fekete humort, mint eszközt. Gondoljunk csak a 2008-ban bemutatott A nyomozó című filmre, a tavalyelőtti Isteni műszakra, vagy a tavaly bemutatott és Pécsett is forgatott Utóéletre.

A felsorolt művek sorát akár a Liza, a rókatündérrel is folytathatnánk. A korábban reklámokat és kisjátékfilmeket készítő Ujj Mészáros Károly hosszú évek óta érlelődő-készülő első nagyjátékfilmjében a címbeli főhősnő az álmok és a fantázia világában találja meg a kiutat a szürke hétköznapokból. Sokan vagyunk ezzel így, azonban Liza mintha az egészségesnél egy kicsit többet lépne át a határokon. Az unalmas földi lét során a japán nagykövet feleségét ápoló fiatal lány egyetlen barátja egy japán táncdalénekes szelleme, akivel rendszeresen dalra is fakad. Már ez a tény is gyanúra ad okot, főleg ha hozzátesszük, hogy hölgy mellől titokzatos módon egytől egyig elhullnak az érdeklődő férfiak, azaz enyhén szólva sem egy életbiztosítás egy rókatündérrel randizni. A kellően groteszk és őrült alapszituáció, történetelemek, a remek színészek és a rendező elmondása szerint a tipikus magyar vígjátéki helyett az északi humor használata sok jóval kecsegtet.

Színes, magyar romantikus vígjáték, 2014, 98 perc, (16) Rendező: Ujj Mészáros Károly Szereplők: Balsai Móni, David Sakurai, Molnár Piroska, Reviczky Gábor. Apolló mozi: február 19-től

súgó
Múzeum Utca Plusz és a római örökség
 
súgó
A pécsi hárfa
 
súgó
Szamárfül családi fesztivál