Jackie
Jackie
Major Zoltán / 2017-02-08 film
Habár Pablo Larrain még csak 40 éves, de már hét nagyjátékfilmes rendezést tudhat maga mögött, és rögtön a második alkotását Oscar-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Ahogy ez még párszor megtörtént vele, legutóbb a 2012-es No című Pinochet- és diktatúraellenes darabjával Gael García Bernallal a főszerepben. Bernal két éve, a Neruda című életrajzi filmben újra főszerepet játszott nála. Legújabb, első angol nyelvű alkotásában a Nerudához képest műfajt nem, viszont múzsát váltott, Kennedy feleségének, Jackie-nek a bőrébe Natalie Portman bújt. Akire rá is fért egy ilyen szerep, hiszen a 2010-es A fekete hattyú óta az utóbbi években csak kevésbé fajsúlyos darabokban tűnt fel, a Thor-ral az élen. Most viszont eljátszhatta a leghíresebb és legszeretettebb first lady életének legnehezebb időszakát: a férje, JFK meggyilkolása utáni heteket, amikor Jackie nagyon fiatalon rájött, hogy nem merülhet el gyászában, neki felelőssége van, gondoskodnia kell saját magáról és gyermekeiről, valamint életben kell tartania és ápolnia kell férje szellemi-politikai örökségét, mítoszát.

Színes, amerikai-chilei-francia életrajzi film, 2016, 100 perc, (16) Rendező: Pablo Larrain. Szereplők: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt. Apolló mozi: február 9-től.

zene
Punnany akusztik
 
lokál
Eximó Jégrém: Tivadar is elindul
 
lokál
Elektronikai megoldások A-tól Z-ig Pécsről