Hidegháború
Hidegháború
Major Zoltán / 2019-02-14 film
Az Ida című filmmel Lengyelország első Oscar-díját is elhozó Pawel Pawlikowski második lengyel nyelvű filmjét nagy várakozás előzte meg.

A tizenöt évet és számos európai országot, ideológiát és zenei műfajt átívelő viharos, se veled, se nélküled szerelmi történetet a rendező nagy vonalakban saját szülei életéről mintázta. A hidegháború a két főhős – a zeneszerző Wiktor és a temperamentumos énekesnő Zula – életét teljes mértékben meghatározza. A férfi a 40-es évek végén népzenéket gyűjt, majd egy folklórcsoportot hoz létre, ennek a válogatásán találkozik a lánnyal, akibe rögtön beleszeret. Ám szerelmükbe beleszól a politika, a kommunista ideológia beférkőzik a népi együttes életébe, amit Wiktor nem tud elviselni, ezért nyugatra szökik, ahova azonban a lány nem követi. A zeneszerző Párizsban dzsesszzongorista, de a lány után vágyik, Zula pedig egyre sikeresebb, és feleségül megy egy olaszhoz, hogy legálisan elhagyhassa Lengyelországot és ismét Wiktor karjaiban lehessen. A viszontlátás azonban újabb és újabb bonyodalmakat szül. A Cannes-ban a legjobb rendezés díját elnyerő alkotást jelölte Lengyelország az idei Oscar-díjra.

Lengyel-francia-angol romantikus dráma, 2018, 88 perc, (12) Rendező: Pawel Pawlikowski. Főszereplők: Joanna Kulig, Tomasz Kot. Apolló mozi: február 14-től.

zene
Ganxsta Zolee és a Kartel
 
súgó
Rejtelmek, ha zengenek 
 
zene
Deindolls