Citizenfour
Citizenfour
Major Zoltán / 2015-05-07 film
„A tudás hatalom” – mondotta volt Francis Bacon filozófus néhány évszázaddal ezelőtt. Ezt a mondást tökéletesen alkalmazhatjuk a mindenkori államra, amely rólunk, állampolgárokról igyekszik megszerezni minél több információt, saját biztonságunk érdekében.

Két éve nyáron robbant a hír, hogy egy volt NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) alkalmazott minden fontos információt kiszivárogtatott a médiának az amerikai hírszerzési rendszer szerkezetére és hatókörére vonatkozóan. Kiderült, hogy a rendszer, a legnagyobb telekommunikációs cégekkel együttműködésben képes minden amerikai állampolgár összes digitális kommunikációját (e-mail, Facebook, Skype, telefon, stb.) lehallgatni, rögzíteni, és ami az igazán ijesztő, hogy ezt meg is teszi, bármely külön bírósági engedély nélkül. Edward Snowden hős lett, korunk hőse. A Citizenfour című dokumentumfilm, a rendező poszt-szeptember 11 trilógiájának befejező darabja Snowden életébe a kritikus döntés napjaiban enged betekintést, középpontba állítva azt a nyolc napot, amikor a fiatalember két újságíró segítségével egy Hong Kong-i hotelszobából közkinccsé tette a jelen Nagy Testvérét, illetve amikor felfedte kilétét, aminek hatására menekülni kényszerült. A film úgy rántja le a leplet a nagy titkokról, hogy közben megismerjük magát az embert, a döntését indokoló gondolatokat, és akarva-akaratlanul az őt segítő újságírókat, na és magát a rendezőt, aki nem tud, nem akar tárgyilagos maradni, hiszen neki (is) köszönhető, hogy ma már mindenki tudja, amit sokan eddig is sejtettek: nem marad rejtve titok ebben a szép, új világban. Kár, hogy ez nem egy fikciós film.

Német-amerikai dokumentumfilm, 2014, 114 perc, 12 éven aluliaknak nem ajánlott. Rendező: Laura Poitras. Szereplők: Edward Snowden, Glenn Greenwald, William Binney. Apolló mozi: május 7-től.

Értékelésünk: 4/5

lokál
A Made in Pécs-díj 2015 jelöltjei – Kultúra Junior
 
súgó
Húsvétváró
 
lokál
Hazaérve nem dolgozunk