1945
1945
Major Zoltán / 2017-04-20 film
1945 augusztusában egy vidéki faluban mindenki a jegyző fiának esküvőjére készül. Csakhogy ezen a napon más is történik: a falutól néhány kilométerre fekvő vasútállomáson a vonatról két zsidó száll le, és senki sem tudja, hogy miért jöttek, mit akarnak, ezért a falusiak elkezdenek rettegni, gyanakodni és egymás ellen fordulni.

Török Ferenc a saját korosztályának élményeit taglaló trilógia – Moszkva tér, Szezon, Overnight – után főként irodalmi feldolgozásokat készített (Koccanás, Hajónapló-epizódok, Apacsok). Az 1945-tel új fejezetet nyit. A Szabó T. Gábor elbeszéléséből írt filmben Török a történelmünk egyik vakfoltjának számító, rövid, de fontos időszakkal foglalkozik, alapvető társadalmi félelmekkel és bűnökkel szembesítve minket. Azzal az időszakkal, amikor még nem tudtuk, hogy a II. világháború borzalmainak„elmúltával” az oroszoknak nagy árat kell fizetnünk a „felszabadításért” és egy hosszú, kegyetlen kommunista diktatúra következik. A teljhatalommal bíró, kopasz, izzadó jegyzőt Rudolf Péter, feleségét Nagy-Kálózy Eszter, a saját útját járni akaró fiukat Tasnádi Bence alakítja.

Fekete-fehér magyar dráma, 2017, 91 perc, (12) Rendező: Török Ferenc. Szereplők: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell. Apolló mozi, Cinema City: április 20-tól.

(A cikkben szereplő kép Rádi Annamária munkája.)

lokál
#Nothing but the girl#
 
lokál
A Made in Pécs-díj 2015 jelöltjei – Kultúra Junior
 
súgó
Dumaszínház