1945
1945
Major Zoltán / 2017-04-20 film
1945 augusztusában egy vidéki faluban mindenki a jegyző fiának esküvőjére készül. Csakhogy ezen a napon más is történik: a falutól néhány kilométerre fekvő vasútállomáson a vonatról két zsidó száll le, és senki sem tudja, hogy miért jöttek, mit akarnak, ezért a falusiak elkezdenek rettegni, gyanakodni és egymás ellen fordulni.

Török Ferenc a saját korosztályának élményeit taglaló trilógia – Moszkva tér, Szezon, Overnight – után főként irodalmi feldolgozásokat készített (Koccanás, Hajónapló-epizódok, Apacsok). Az 1945-tel új fejezetet nyit. A Szabó T. Gábor elbeszéléséből írt filmben Török a történelmünk egyik vakfoltjának számító, rövid, de fontos időszakkal foglalkozik, alapvető társadalmi félelmekkel és bűnökkel szembesítve minket. Azzal az időszakkal, amikor még nem tudtuk, hogy a II. világháború borzalmainak„elmúltával” az oroszoknak nagy árat kell fizetnünk a „felszabadításért” és egy hosszú, kegyetlen kommunista diktatúra következik. A teljhatalommal bíró, kopasz, izzadó jegyzőt Rudolf Péter, feleségét Nagy-Kálózy Eszter, a saját útját járni akaró fiukat Tasnádi Bence alakítja.

Fekete-fehér magyar dráma, 2017, 91 perc, (12) Rendező: Török Ferenc. Szereplők: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell. Apolló mozi, Cinema City: április 20-tól.

(A cikkben szereplő kép Rádi Annamária munkája.)

lokál
Szent Kávé Rajzszakkör
 
lokál
„A BAT egyszerre egy biztos hátteret adó multi, és egy családias közösség”
 
súgó
Pénteken ismét Kutatók Éjszakája Pécsett és Szekszárdon