Vackor a Király utca 52-ben
Vackor a Király utca 52-ben
Müllner & Kálmán Content Lab / 2024-05-15 ételital
A Király utca tavaly ősszel egy újabb bolttal gazdagodott: megnyílt ugyanis a termelői zöldségeket és gyümölcsöket árusító Vackor, hogy elhozza a helyieknek (kis túlzással) a tejjel-mézzel folyó Kánaánt, de a bácsalmási zamatos almát mindenképpen.

Sánta Sebő, a Vackor egyik alapítója kollégáival egy nemzetközi pályázatokat menedzselő cégnél dolgozik főidőben, míg szerdától szombatig, felállva az íróasztal mellől, zöldségessé avanzsál a többiekkel együtt egy-egy napra. A bolt alapötlete is innen származik: két szerb-magyar projektben is részt vettek, ami a bácskai kistermelőket segítette áruik hatékonyabb értékesítésében. A projekt megvalósítása alatt szembesültek azzal, hogy mennyivel jobb minőségű zöldségekhez, gyümölcsökhöz és ezekből feldolgozott áruhoz lehet hozzájutni ebben a körben, ellentétben a nagyáruházak és zöldségesek sztenderdizált termékeivel. Egy dél-alföldi helyi bolt mintáját alapul véve Pécsett is szerettek volna nyitni egy kistermelői kereskedést. Végül inkább friss zöldség és gyümölcs hangsúlyos lett az üzlet, mert erre volt nagyobb igény. A környéken ugyanis – a hétvégi termelői piacot kivéve – nincs igazán ilyen jellegű zöldséges. Ott is inkább jellemzően pécsi és környékbeli portékát lehet fellelni, míg a Vackorban nagyobb a merítés.

Szezonális és zamatos

A dél-alföldi, zalai beszállítóikat is személyesen választják ki, beszélgetve az őstermelőkkel. Fő szempont, hogy szép legyen az áru, ha lehet, akkor vegyszermentes gazdaságból származzon és ami a legfontosabb: legyen íze, zamata. A törzsvásárlók zöme a környékbeli nyugdíjasokból, kisgyerekes családokból és fiatal egyetemistákból kerülnek ki, és pont emiatt térnek vissza, mert ízlik nekik, amit itt vesznek. Legnagyobb sláger az alma, a paradicsom és a sárgarépa, amit pedig kevésbé visznek az a leveles spenót és a zöldsaláta. 

Jellemzően magyar termékeket értékesítenek, külföldi árut csak akkor, ha abból a szezonalitás miatt magyar nem kapható (jó példa erre, hogy magyar kivit is árulnak Szigetvárról, vagy az egyetlen magyar gyömbértermesztő sűrítményeit is csak náluk lehet kapni Budapesten kívül), de abban az esetben is csak ellenőrzött európai beszállítók termékei kerülnek a polcra, például Spanyolországból is közvetlenül a termelőtől, nem a kereskedőtől.

Berkenyelé és lecsó

A feldolgozott termékek kisüzemi kínálatát jelenleg négy, általuk rendszeresen tesztelt üzem biztosítja, a pécsi Danic, a dél-baranyai Mároki finomságok, az alföldi Bácsalmási finomságok és a zalai Gyógynövények Völgye. 100%-os préselt gyümölcslevek, lekvárok, befőttek, savanyúságok, gyümölcsaszalványok és szörpök képezik a kínálat nagy részét. De találunk a polcokon paprika-, és fokhagymakrémet, lecsót, savanyúságokat (gyöngyhagyma, kovászos uborka, cékla), és zalai berkenyelét is.

A boltban törekednek a környezettudatosságra: nincs műanyag, se rekesz, se zacskó formájában. Érdekes, hogy a fiatalabbak sokkal felkészültebben érkeznek, vászontáskával, kosarakkal és így a papírtáskás lehetőséget sem veszik igénybe.
A Vackor nyitvatartása igazodik vásárlóinak napi rutinjához, szerdától péntekig déltől este hatig van nyitva, szombaton pedig a Búza téri kispiaccal párhuzamosan reggel nyolctól délig.

Zero waste

A Vackorban semmi nem megy kárba: a szombat délutánra megmaradt friss árut a tulajdonos viszi haza vagy egy közeli szociális intézménynek adományozzák.

lokál
TV-tornyos cuccok
 
súgó
José Cura
 
lokál
A Made in Pécs-díj 2023 jelöltjei: Online Pécs