A fenti kérdésre a választ a legautentikusabb helyen kerestük és meg is találtuk. Pécsi Géza, a Pécsi Cornett Ostyagyár tulajdonosa lett a kalauzunk a tölcsérek csodálatos világában.
„Édes tölcsérből van kicsi, nagy, óriás és góliát, nyitott szájú vagy szűkebb, cakkos peremű, kakaós, tönkölyös. A sima tölcsér lehet színes, gluténmentes, fáklya vagy pohár alakú” – sorolja Géza a teljesség igénye nélkül az ostyagyár kínálatát.
A Cornettben 41 éve kezdődött a fagylalttölcsér gyártás, azóta töretlen lelkesedéssel megy az üzlet, hiszen újabb és újabb tölcsérfajtákkal rukkolnak elő. 1982-ben családi vállalkozásban egy cukrászdát üzemeltettek, ahol szükségük volt jó minőségű tölcsérre. Ám az itthoni felhozatallal elégedetlenek voltak: volt a kicsi meg a nagy, amik hamar át is áztak – idézzük fel az elcsöppenő végű tölcsérek világát, amikor is a fagyizáshoz szinte mindig hozzátartozott a csöpögés.
A tökéletes tölcsér nyomában
Ezek után nem csoda, hogy Géza nekiindult felkutatni a tökéletes fagyis tölcsért. Így jutott el Németországig, ahol beszerzett jó pár tölcsérkészítő gépet. Ezek a gépek már édes tölcsért is tudtak gyártani, ami akkoriban Magyarországon kisebb csodának számított.
A megfelelő gépek tehát már megvoltak, de az itthoni alapanyagok viszont nem passzoltak a német gépekhez, így sok-sok kísérletezés és próbálkozás vezetett a bombabiztos tölcsér receptjéig. A tökéletes tölcsér megszületése után természetesen folyamatosan nőtt a kereslet a hazai cukrászdák és fagyisok részéről a termékek iránt. A megnövekedett igények kiszolgálásához bővítették a gépparkot és a termékpalettát is.
Sima kontra édes
Nem kizárólag receptúrában tér el egymástól az édes és a sima tölcsér, hanem a gyártástechnológiában is. A sima, vizes tölcsér fröccsöntéssel, préselős eljárással készül, azaz egy mélyedésbe beleöntik a még nyers, folyós tésztát, majd egy kúp alakú szerszámot nyomnak bele, így formázzák a tésztát különféle alakúra és készül belőle fáklya, hegyes, pohár, vagy rákóczi-kúpos fantázianevű forma.
Az édes tölcsér esetében első lépésként korong alakú tallérokat kell sütni a nyers tésztából. Ezek a tallérok kerülnek be a kúp és palást formák közé, ahol végül a kúp formára tekeredik a tallér. A tésztába a cukor nem kizárólag az édesebb ízélmény miatt kerül, hanem azért is, mert ez teszi lággyá a tallérokat, és így lesz könnyen formázható a tészta. A feltekert tölcsérnek fél perc kell, hogy megtartsa az alakját, ezután lehet lehúzni a kúp formáról.
Gombóc Artúr is megirigyelné
A Pécsi Cornett terméklistáját böngészve nem kérdés, hogy a repertoár még Gombóc Artúrnak is bejönne, igaz, ő csokiban utazott, de a fagylalttölcsérek között is biztosan találna kedvére valót. Itt vannak mindjárt a színes tölcsérek, ezek elkészítéséhez természetes ételfestéket használnak: a zöld színhez klorofill-, a piroshoz cékla-, míg a sárgához répakivonat kerül. A különleges fekete tölcsér pedig a kókuszszénnek köszönheti egyediségét. De készül a Cornettnél gluténmentes tölcsér is, amik külön az erre a célra dedikált „gluténmentes napokon” készülnek, mikor más terméket nem állítanak elő az üzemben. Kifejlesztették a mindenmentes tölcsért is, amiben se tej, se cukor nincsen. A kakaós tölcsér a legfrissebb újdonság: kétfajta kakaóból, vanília hozzáadásával készül.
A sok különleges szín, fajta és forma ellenére a legtöbb a fáklya alakú, sima tölcsérből fogy, ez ugyanis nem csak a gombócos fagyihoz, de a csavaros krémfagyihoz és a kenőshöz is passzol.
Tudod, mi az a holipni?
A holipni egy tölthető, cső alakú, édes, ropogós ostya, a tölcsér egy különleges fajtája. A Pécsi Cornettnél készülő 30-40 féle ropogós termék közül ez talán a legkevésbé ismert.