Kellemesen zsibongó, nagyobb és kisebb asztaltársaságoktól pezsgő hétköznapi este érkezünk az étterembe, örülünk is, hogy előző nap foglaltunk asztalt, másképp nehezen jutott volna hely.
Az étlapon a klasszikus tex-mex fogások, főként marha és sertéshúsok és sok-sok chili. De mi is valójában a tex-mex? A mexikói konyha fogásainak amerikai illetve európai ízlésre formált változata, ami Texas állam területén fejlődött ki. Talán kevesebb vadhajtása van szerte a nagyvilágban, mint mondjuk az olasznak, bár így is akadnak egyedi értelmezések.
Okoz is némi fejtörést, hogyan állítsuk össze a vacsoránkat, hogy minél teljesebb képet kapjunk a konyháról. Tacót, quesadillát, burritót vagy enchiládát is rendelhetünk, és persze ott vannak a levesek, saláták is. El is kezdjük az elején. Kérjük a napi levest, ami ezúttal paradicsomból készült, és az étlapos csípős sajtlevest is mellérendeljük, hogy kellően ráhangolódjunk az ízekre. A paradicsomleves sűrű és fűszeres, talán jobban össze is állt, mint a sajtleves, ami kevésbé intenzív ízű.
A folytatás egy burrito, ami házi búzatortillába tekert hátszín, bacon és hagyma, valamint egy fajitas, azaz forró vasserpenyőben tálalt sertésszűz, bacon, hagyma és sok chili. A hátszín és a sertésszűz is hozza a tőle elvártat. A fajitas eredetileg egy marhahús rész, egészen pontosan a szegy hátulja, amit skirt steaknek neveznek. Csak később lett egy tex-mex fogás neve, és készül már másféle húsból is. A miénk a serpenyőben vidáman sistergett, majd a tortillába került fűszeres paradicsommártással, tejföllel és reszelt sajttal. Sült zöldségeket és salátát is kértünk melléjük, de persze a házi chips is megérkezett a surranópályán, hiszen megannyi zacskózott, bolti után összehasonlíthatatlanul másképp roppan a frissen sütött, pláne szintén friss, paradicsomos salsával. Talán egy kis avokádó vagy guacamole még jól állna az étlapnak.
A nagyobb asztaltársaságok miatt diszkréten úszott a szerviz, bár amennyire láttuk, 1:1 főlállásban viszi a helyet a konyha és a vendégtér. Ehhez képest rokonszenves nyugalommal és higgadtsággal kezelte a helyzetet a felszolgálónk. Sem pánik, sem aránytévesztett kompenzálás nem adódott, ami üdítő normalitás.
Teréz utca 10. Sze-Szo: 17:00-23:00.
Értékelésünk: 4/5
Számla:
Napi leves: 450 Ft
Csipős sajtleves: 450 Ft
Házi chips: 600 Ft
Tex-mex fajita - sertésszűz: 2600 Ft
Burrito hátszínnel: 2790 Ft
Limonádé: 750 Ft
Összesen: 7640 Ft