Teszteltük: Eredeti Csülök Bár vs. Fekete Kutya Csülkösház
Teszteltük: Eredeti Csülök Bár vs. Fekete Kutya Csülkösház
szerk / 2016-12-27 ételital

Eredeti Csülök Bár

Pellérdi út 31. K–P 8:00–22:00; Szo 10:00–22:00; V 10:00–17:00.

Értékelésünk: 3,5/5

Az eredeti, új helyszínen. A pécsi csülök-csata két hasonló típusú, ám mégis markáns eltéréseket mutató éttermét teszteltük. Hogy hova miért érdemes menni? Az Eredeti Csülök Bárba elsősorban a csülökért, de mondjuk a részleteket.

Nem egyszer mentünk el a Pellérdi útra az elmúlt hetekben, két hónapig tartott tesztelésünk és az élményeink nem mindig csengtek össze. Volt alkalom, amikor kifejezetten jól éreztük magunkat, máskor meg négy ételből hárommal akadtak gondjaink.

A hely még új, elég nagy terekkel, viszonylag sok ülőhellyel. Ehhez képest a személyzet kétfős, a készételeinkre fél óránál is többet kellett várni, mondjuk kedd este is majd’ teltház volt. Aztán korrekt ízeket kaptunk, kicsit a konzum fűszerkeverékeket idézték fel, de hát ezeken nőtt fel a fél ország. A csülökpörkölt tisztes adag, a házi kapros-túrós galuska gyermekkori emlékeket idéz.

A csülök viszont nem volt tökéletes, sőt, az alapanyag minőségét kicsit megcimmognánk, mert az elkészítés módja rendben volt, csak mégsem volt finom a hús maga. Nem tetszett a füstölt csülök sem, a gyorspác, gyorsfüstölés volt észrevehető, emiatt pedig az étel biztosította a heti sóbevitelünket együltő helyünkben.

Az mindenképp pozitívum, hogy vannak pécsi borok, a Belward Pincészet fehérborait korrekt áron mérik. A belga meggysör és a cseh barna is az előnyök oldalát erősítik. A felszolgálás kedvessége pedig erős közepes.

A kicsinosított, feltupírozott Eredeti Csülök Bár korrekt választás lehet, ha szülőkkel, nagyszülőkkel indulunk hétköznapi ünnepi vacsira, de ha jobban odafigyelnének a részletekre, ha a konyha megbízhatóbban és egyenletesebben teljesítene, az ételek is vonzóbbak lennének.

Számla: 

Babfőzelék főtt-füstölt csülökkel: 990 Ft

Csülkös hortobágyi palacsinta: 1050 Ft

Csülökpörkölt kapros-túrós galuskával: 1590 Ft

Füstölt csülök fűszeres bundában: 1690 Ft

Csülök tál 2 személyre (csülök páros, rántott csülök, töltött csülök): 3590 Ft

Összesen: 8910 Ft


Fekete Kutya Csülkösház

Pellérdi út 37. H–Szo 10:00–22:00; V 11:00–15:00.

Értékelésünk: 4/5

A kihívó az eredeti helyen. A pécsi csülök-csata két hasonló típusú, ám mégis markáns eltéréseket mutató éttermét teszteltük. Hogy hova miért érdemes menni? A Fekete Kutya Csülkösházba a csülökkel készült ételekért és a rántott húsért, de mondjuk a részleteket.

A Németországban élő unokaöcsém az első vacsora után feszt ide akart visszatérni. Tetszettek neki az ízek, amikhez hasonlókat még nagymamája főzött. Többszörös tesztelést követtünk el, többen ettünk itt, nem is egyszer, és a végén kijött a matek.

A Fekete Kutya vezérterméke az a bizonyos kisbécsi, a kihajtogatott, rántott sertésszűz, emberes adag, plusz finom is. A burgonyasaláta jó választás mellé. A rántott máj friss, egyszer sem csúsztak el, pont jól van szeletelve, nem szárítják ki, a Csillag megszűnte óta az egyetlen jól elkészített máj a városban. A klasszikus babfőzelék volt unokaöcsém kedvence, csülökkel együtt tartalmas ebéd. A kakastöke-pörkölt, a csülkös pacal – nos, ezeket kevés helyen vállaljuk be, itt bátran visszatérhetünk ezekért is.

Nem volt gondunk a csülökkel készült ételekkel sem, viszont kétségtelen az is, nem az egészben sült csülök a húzóétel. Túl fokhagymás, nem volt kellőképpen omlós a belseje, nem volt ropogós a bőre sem, nincs vele nagy gond és talán szőrszálhasogatónak tűnünk, csak ebből a környéken kaptunk már jobbat is.

Az italválaszték korrekt, valahogy itt a sör volt a választás, abból a Pécsi tökéletes működik a zsírdiétát hallomásból sem ismerő ételekkel. Ezeket azonban így szeretjük. A felszolgálás kedves, közvetlen, de nem túlzottan bizalmaskodó.

Ha nem zavar, hogy azért itt a koleszterin és mindenféle mentesség nem dívik, hogy a ruhád azért felveszi a frissensültek jellegzetes szagát, viszont ennél egy hagyományos értelemben vett jó ebédet, akkor foglalj asztalt a Fekete kutyában.

Számla: 

Babfőzelék, főtt, füstölt csülökkel: 890 Ft

Csülkös pacalpörkölt: 1390 Ft

Rántott sertésmáj: 1290 Ft

Kisbécsi, tocsogós krumplisalátával: 1990 Ft

Kétszemélyes tál (ropogós csülök, rántott csülök, csülök fűszeres bundában, csülökkel töltött rántott borda): 3990 Ft

Összesen: 9550 Ft

súgó
Művészportré: Kincses Endre
 
zene
Made in Pécs Fesztivál
 
film
Napóleon