Teszteltük: Balkán Bisztró
Teszteltük: Balkán Bisztró
szerk / 2017-09-20 ételital
Az Egylet és a Balkán Bisztró különválása után még nem teszteltük a helyet, így kíváncsian vártuk, mi vár ránk a magára maradt Balkán Bisztróban.

A napi ebédajánlatból, ami dicséretesen délután 3 óráig rendelhető a tábláról, még sikerült elcsípnünk a bolgárok ikonikus hideg, kapros, diós uborkalevesét, a taratort, ami tökéletes kezdetnek bizonyult a balkáni fűszeres sajttal töltött roppanós sült paprikával együtt. A macedón paprika fűszerességének finoman alájátszottak a tökéletesre grillezett padlizsánszeletek, a friss retek, az uborkaszalag, illetve a szezonhoz illő gyümölcsválogatás – szilva, körte, szőlő, alma – is. A pohárban felszolgált taratorban pedig a dió és a kapor kitűnő arányban és kölcsönhatásban működött az uborkával.

Az erős kezdés után a főételek is tartották a szintet, bár magasra repítette az elvárásokat a leves és az előétel. A kihagyhatatlan csevapcsicsi mellett a marhából és bárányból korianderrel fűszerezett köftét választottunk. Mindkét főétel „húspogácsáin” érezhető volt a szakszerű elkészítés, sem alul-, sem túlkészültek nem voltak, bár bátrabb fűszerezettséget is elbírtunk volna. Mindkét étel a Balkánról ismert változatuknál művészibb koncepcióban, tálalásban került a tányérra, ezzel kissé el is emelve a tengerparti nyaralásokon megismert csevapot és a köftét a megszokottól.

A lágyan fahéjas török rizspuding minden falatjába került valami izgalmas, hiszen a karamellizált cukor, a friss barack és a fanyar lekvár remekül kiegészítette vagy váltotta egymást.

A kávék közül mi másra készülhettünk volna, mint a törökre, ha már az ételek is hozzák a balkáni vonalat? Bírtuk volna a lassan ülepedő kávét, ami mellett az idő is másképp halad, ám ennek hiányában maradtunk a pompásan elkészített olaszos megoldásoknál.

Ferencesek utcája 32. K-Sze 11:00-22:00 (konyha: 11:30-21:00); Cs-Szo 11:00-24:00 (konyha: 11:30-22:00); V 11:00-22:00 (konyha: 11:30-21:00).

Értékelésünk: 5/5

Számla

Napi leves: 690 Ft

Macedón paprika: 1690 Ft

Csevapcsicsi tál: 1450 Ft

Köfte: 2450 Ft

Sütlac: 890 Ft

Espresso: 290 Ft

Ristretto: 290 Ft

Összesen: 7750 Ft

súgó
Pécsi Nyári Színház
 
lokál
Bodó Marci Lindája
 
zene
Sétatér Fesztivál