Pécsi Szelet – baranyai gourmet piknik
Pécsi Szelet – baranyai gourmet piknik
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-08-19 ételital
Idén 5. alkalommal rendezik meg az egyre több látogatót vonzó gasztrofesztivált, a Pécsi Szelet – baranyai gourmet pikniket a Múzeum Utca Plusz keretében. A szervezők egy kötetlen, baráti-családias hangulatú rendezvényt ígérnek, ahol mindenki kedvére válogathat Baranya finomságai közül.

Az ötletgazdák legfőbb célkitűzése az volt, hogy egy progresszív, hiánypótló eseményt hozzanak létre, ahová nemcsak Baranyából, de az egész országból érkeznek látogatók. A rendezvény megálmodói is a vendéglátásban érdekeltek, de más fórumokon is régóta szívügyüknek tekintik a régió gasztronómiájának országos megismertetését, fellendítését. Mivel sok hazai és külföldi gasztrorendezvényen jártak már, rendelkeztek annyi tapasztalattal, ismerettel, ötlettel és inspirációval, hogy 5 évvel ezelőtt tető alá is hozták a pécsi verziót. Úgy gondolták, ez lehet az egyik legjobb módja, hogy tegyenek valamit a pécsi és környékbeli vendéglátásért.

A Baranyai Gasztronómiai Klaszterről és annak vállalásairól idén februárban már beszélgettünk Teleky Zoltán elnökkel, és akkor egy komoly, azóta is sokhelyütt jelenlévő problémára hívta fel a figyelmet: „Az elmúlt két év rendkívüli módon megviselte a baranyai vendéglátós szakmát és az egyes cégeket is. Megváltoztak a fogyasztói szokások, eltűntek az esti vacsoravendégek, emellett roppant nagymértékű volt a szakemberek elvándorlása is: sokan szakmát váltottak, amivel tovább növekedett a minőségi munkaerőhiány. Ez persze sajnos nem csak a régióra jellemző sajátosság. Mint ahogy az sem, hogy az emelkedő élelmiszer-, munkabér- és energiaárakat az éttermek eddig nem tudták érvényesíteni saját áraikban, ha meg akarták tartani vendégkörüket” – amit azért is idézünk vissza, mert mindezekre most megint újfajta terhek rakódnak. Már csak ezért is kiemelten fontos, hogy idén augusztusban csokorba gyűjtve találkozhatunk az elhivatott vendéglátósokkal.

„Fő üzenetünk, hogy megpróbáljuk formálni a közízlést. Baranyában egyre több a jó szemléletű vendéglátóegység, és sok minőségi kézműves vállalkozás is van: cukrászatok, kávézók és kávépörkölők, pékségek, kézműves beszállítók, helyi termelők. Ők itt most mind lehetőséget kapnak arra, hogy személyesen is találkozzanak a vendégeikkel kötetlen, baráti keretek között” – összegzi Teleky Zoltán az idei terveket. De nem csak a kilátogató vendégeknek nyújt felejthetetlen élményt a rendezvény, ahol egy helyen számos kiváló baranyai gasztronómiai egység kínálatát tudják tesztelni és élvezni, de a vendéglátósoknak is jó alkalom, hogy megmutassák magukat. A Pécsi Szelet egy igazán innovatív és interaktív rendezvény, ahol a séfekkel, tulajdonosokkal beszélgethetnek a vendégek, hiszen mindenhol nyitott konyha működik majd a helyszínen.

További részletek a Pécsi Szelet Facebook-oldalán. 

ételital
Szóda mindörökké – A Dobszay szikvíz rövid története
 
ételital
Teszteltük: Block Coffee Room
 
film
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre