Nyári gasztroprogramok Baranyában
Nyári gasztroprogramok Baranyában
Müllner & Kálmán Content Lab / 2023-06-07 ételital
A gasztrofesztiválokban vagy akár csak a tematikus napokban az a legjobb, hogy egy utazással egyszerre több helyen is lehetünk. Idén Pécs környékén leginkább a boroké lesz a fesztiválokon a főszerep: sétálva vagy két keréken, a lényeg, hogy ami biztosan lesz, az zene és bor. Körbenéztünk, merre mozdulhatunk.

Siklósi BorSzalon

(Siklós, Siklósi Vár – június 10., 18:00-22:00)

Idén először kóstolhatnak jobbnál jobb borokat zenei aláfestésre a különleges helyszíneket és kulturális élményeket kereső borbarátok. 1991 óta minden évben megrendezik a Siklósi Szalon művészeti tárlatot, ahol idén a kiállításra érkező művészek „szőlő és bor" tematikájú műveket állítanak ki. A kiállítás kísérőrendezvényeként pedig első alkalommal a vár teraszán délután hat órától megrendezik a Siklósi Borszalont is, ahol siklósi és villányi borászok izgalmas tételei teszik teljessé az élményt.

Nyárköszöntő kóstolófesztivál

(Mecseknádasd, Kultúrcentrum – június 10., 15:00-20:00)

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin a Pannon Borrégióval és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével együttműködve rendezi meg a dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjét, a Pannon Borrégió Top25-öt. A borversenyhez kapcsolódó eredményhirdetés és közönségkóstoló felvonultatja a régió legjobbjait, amihez már csak a helyi gasztronómiát, az autentikus muzsikát adjuk hozzá, és kész is a kiváló délután receptje.

Birtok Techno Garden

(Palkonya, Haraszti Birtok és Camping – június 16-18.)

Úgy fest, hogy amolyan minifesztiválra számíthatnak a résztvevők sátorhelyekkel, többnapos jegyekkel, nappali szobák bútoraira, csak éppen kerti környezetben, hosszú naplementékre és komoly – szigorúan bakelit-alapú – elektronikára. Mindehhez a hátteret a villányi dombok, a tábortűz, a fényfestés adják, és mivel egy pincészetben vagyunk, kell-e mondanunk, hogy remek borok és a birtok konyhájának BBQ fogásai gazdagítják az élményt?

Iván-völgyi Kadarka túra

(Szekszárd, kiindulási pont és jegyátvétel: A Kávé Háza – június 24., 9:00-19:00)

Tizenkettedik alkalommal túrázhatnak a szekszárdi borok kedvelői a napsütötte Iván-völgyben. A helyi pincészetek – a Vida Családi Borbirtok, a Heimann Családi Birtok, a Sebestyén Pince, a Tüske Pince, és Németh János Pincészete – borászai meghívják magukhoz a borkedvelők mellett borász barátaikat is – St. Andrea Szőlőbirtok, Ifj. Márkvárt János, Szeleshát Szőlőbirtok, Orsolya Pince, Posta Borház – így 10 pincészet kadarkáit és a mellé kínált ételeket kóstolhatják végig a túrázók. És ha Szekszárd, akkor természetesen kávé. Idén az ország egyik legjobb kávézója, A Kávé Háza is csatlakozik az eseményhez, ami garancia arra, hogy a túra helyszínein csak minőségi italok kerülnek majd a poharakba.

Gördülő Dűlők

(Villány – június 24., esőnap: július 1., 10:00-17:00)

Régi dilemmára nyújt megoldást a program, hiszen simán eldobhatjuk az autót és a felelős bringázás jegyében kóstolhatunk és sportolhatunk egyszerre. A Villánytól Siklósig terjedő szakaszon 15, 20, és 30 km-es távok között választhatunk, meg-megállva, falatozva, elidőzve. Sauska, Polgár, Günzer, Gere, Maczkó, Kalmár, Trifla, Gergen és Blum, ami a borokat illeti, de a vokányi Trinitás Sajtműhelyre és a Miszli Lakásétteremre mindenképpen egy hosszabb megállót számoljunk.

Villányi Rozé Fesztivál

(Villány, Rendezvénytér és Pincesor – július 7-8.)

Természetesen különböző pincészetek rozéi mellé a helyi termelők és éttermek a rozék ízvilágát kiemelő és kiegészítő fogásokkal készülnek. És, ahogy az egy rendes fesztiválhoz illik, az evés és ivás mellé még zene is szól, napközben koncertek, esténként pedig dj-k pörgetik a bíteket. Ha pedig ez mind nem lenne elég, akkor szombaton délután bárki elindulhat a történelmi pincesort is érintő 3 km-es Rozémaratonon. A bulifutás egyetlen kötelező eleme a rózsaszín öltözet és a minél vidámabb kiegészítők. Aki pedig a futás helyett inkább sétál és iszik, az egy-egy elfogyasztott pohár rozé után pecséteket gyűjthet a fesztivál-útlevelébe.

 

lokál
Mizu? Vidéki vagy?
 
súgó
Pécsi Családi Színházi Fesztivál
 
ételital
Teszteltük: Hrabal