Nyári gasztrokirándulások
Nyári gasztrokirándulások
Győrffy Zolt / 2016-07-18 ételital
A sokszínű Baranya izgalmas régió, ám a népek és stílusok ezerarcú gasztronómiája kevésbé jelenik meg a megyeszékhelyen túl, ha vendéglátó-egységekben gondolkodunk. Amikor a szerkesztő azt kérte, Pécs, Orfű és annyira talán Villány se kerüljön be a válogatásba, nem kifejezetten könnyítette meg a dolgot. Hova érdemes kitérőt tenni egy jó étkezés kedvéért? Ajánlunk néhány úti célt, melyben menő étteremtől kezdve strandi büfé is szerepel.

Falánk Pisztráng

A túrázók pihenője, de akár önmagában is megér egy kirándulást az óbányai Falánk Pisztráng. Ez egy büfé, ahova elsősorban azért érdemes betérni, mert friss a pisztráng és hideg a fröccs. A sült pisztráng hétvégén kóstolható, akkor biztos nyitva vannak, elsősorban a helyi halállományra épül a kínálat. A fröccs alapanyaga az alig pár kilométerre, Mecseknádasd szélén található Hetényi pincészetből érkezik, ide is érdemes betérni, alkalmasint szerveznek hétvégi programokat, bor azonban mindig akad.

(Óbánya)

Grill Büfé

Szekszárd felé autózva a régi hatoson, a mecseknádasdi villanyrendőrnél van a Grill Büfé. Néha direkt arra kanyarítjuk a kormányt, hogy ott érjen bennünket az ebédidő, mert hurka (véres és májas), kolbász, máj vonalon nagyobb elégedettséget csak kevés helyen találunk. A fogadtatás mindig szívélyes, a sültek frissek, az ízek nagyon rendben vannak, össze lehet itt futni helyi borásszal és pécsi színházigazgatóval is. Kolbászban a magyaros egység!

(Mecseknádasd)

Almalomb

Hosszúhetényből is kiváló túraútvonalak indulnak, de inkább érkezéskor vállaljuk be az Almalombot (fenti képünkön), mert különben meglehet, itt ragadunk. Az egykori malomépület ma gourmet találkahely, ahol azonban gyerekkel, pólóban, rövidnadrágban is jól érezheted magad. Letisztult formavilág és terek, remek terasz, no meg kreatív konyha. Szerdától vasárnapig a környékbeli alapanyagok találkoznak quinoával és kókusszal, de a hétfogásos degusztációs menü részleteiben is bemutatja a séf konyháját.

(Hosszúhetény, Ormandi utca 19.)

Hosszú Kávé

Még maradunk Hetényben, püspökszentlászlói kirándulásaink előtt okvetlen itt töltődünk fel kávéval, néha (na jó, szinte mindig) egy süti is bejátszik. Nem csak cukrászda, nem csak kávézó, hanem gyerekjátszó, közösségi tér és találkozóhely egyben. Kell ilyen minden faluba, minden városrészbe, negyedbe. Minden nap, reggeltől kora estig, szörp, szendvics, süti, kávé, egy jó beszélgetés, egy kis nyugalom-sziget.

(Hosszúhetény, Fő utca 162.)

Kúria borétterem

Villányt nem hagyhatjuk ki, a megye gasztrotérképén ott a legtöbb pont, csillag, sapka. Az egyik új várományos a Kúria borétterem, ami valójában egy hatalmas, udvartól pincéig tartó rendezvénytér, ahol egy lakodalom éppúgy elfér, mint ahogy vannak meghitt sarkok romantikus vacsorákhoz is. Az étlap szűk, de változatos, ha nem lenne elcsépelt, mondanánk, hogy az alapanyag jó része a környező falvakból érkezik. A madártejet ne hagyjátok ki, kicsit feltekerték az ízerőt, de élvezzük!

(Villány, Deák Ferenc utca 16.)

Maul Burger & Lángos

A harkányi fürdő büfésora sosem volt a gasztronómia fellegvára, bár gyerekként jobb palacsintát el se tudtam volna képzelni, gyűjtöttem rá szorgosan a kétforintosokat. Az idei szezonra nyitott itt Maul Zsolt (akinek pincészetét és éttermét korábban rántott töltött káposztástul kedveltük Villányban, majd külföldi kitérőt tett) burgerezőt. Lehet babos, duplasajtos, duplahúsos, ha a harkányi strandon éhezünk meg, itt nem igazán nyúlhatunk mellé.

(Harkány, Strandfürdő)

Ormánsági Halászcsárda

Baranya egyik oldalán a Duna, a másikon a Dráva, de rendes halászcsárdát nagyítóval találni. Egy biciklitúrában megfáradt csapatnak bevállalható kompromisszum a kémesi halászcsárda, ahol erősen a halra fókuszálnak. Jobbára korrekt is minden, legyen az halászlé, harcsapörkölt, roston vagy rántva készült hal. A tulajdonos fociszenvedélye a falakon, ha szóba hozzuk, órákig tud mesélni is.

(Kémes, Kossuth Lajos utca 25.)

lokál
Tettye Forrásház, MVM – Pécsi energiaszolgáltatók spórolási tippjei
 
zene
A Made in Pécs Fesztivál számokban
 
film
Bergman szigete