Látkép a pult mögül
Látkép a pult mögül
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-01-13 ételital
Arra kértünk néhány pécsi vendéglátót, hogy egy pillanatra nyomjuk meg a pause-t és nézzük meg a múlt év tanulságait, tapasztalásait, majd forduljunk rá az idei évre. Ember tervez – aztán majd meglátjuk.

Mandala Étterem

„A nehézségek mellett sikerként éljük meg, hogy a pécsi vendéglátásban van igény a magas minőségű vegán-vegetárius ételekre. Ez az év is hozott sok kedves vendéget, barátokat, akikkel az egészségtudatos élet és étkezés jegyében lehetünk együtt” – mondja Gajdocsi-Gera Ildikó, a Mandala Étterem üzletvezetője. „A legfőbb tanulság, hogy a gyors változásokhoz úgy alkalmazkodhatunk, ha rövidebb szakaszokra bontjuk a terveket. Az új igényeket és vásárlói szokásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük és beépítjük a Mandala szolgáltatásaiba. Azt tapasztaltuk, hogy a nehézségek ellenére a kedves kiszolgálásért, a finom ételekért hálásak a vendégeink. A legfontosabb cél, hogy még magasabb szintre emeljük a Mandala kínálatának minőségét, és erősítsük a tudatos táplálkozás fontosságának misszióját, valamint természetesen a folyamatos szakmai fejlődés sem maradhat el”.

Pécsi Kávé

„A pandémia megemlítése nélkül lehetetlen 2021-ről beszélni, ami mindannyiunkat meglehetősen nehéz helyzetbe sodort. Ugyan kényszerszülte újdonságnak indult a kiszállításunk, de azóta is kiegészítő része az üzletmenetünknek, tehát próbálunk alkalmazkodni a hirtelen jött helyzetekhez” – ad rövid látletet Rektenvald Attila a Pécsi Kávé pultja mögül. A színvonalból és a minőségből nem engednek, sőt, volt még erejük arra is, hogy 2021 végén ők is előrukkoljanak a Bean On pörkölőben készülő Pécsi Kávé termékekkel. „A kevésbé aromás, a pörköltebb ízvilág, vagy a kicsit lágyabb is felfedezhető a Pécsi Kávékban. A kávézó és a kávé elnevezése közti hasonlóság a városhoz és a kávéhoz fűződő szoros kapcsolatot tükrözi, nem ugyanaz a cég, de baráti a viszony” – mondja Attila.

Szünet Kávézó

„Tanulást és megújulást hozott számunkra 2021, a szakmában például szorosabbra tudtuk fűzni a baráti szálakat, így tudunk pozitív dolgokat is említeni” – foglalja össze Szkrajcsics Edina, a Szünet egyik tulajdonosa. Mindig is arra törekedtek, hogy folyamatosan újat tudjanak adni a vendégeiknek emberileg és szakmailag egyaránt, hiszen az egyhangúság a vendéglátásnak sem tesz jót. Saját süteményeket már idén is készítettek, ezt szeretnék jövőre tökéletesíteni, még finomabbá tenni, figyelve az alapanyag- és az eszközhasználatra. „Ez egy olyan szakma, amit folyamatosan tanulni kell. Jelenleg mentes, illetve inkább vegán sütiket készítünk, amire nagyon pozitív a vendégektől kapott visszajelzés, így érdemes ebbe az irányba haladnunk” – kapunk egy kis előrejelzést a Szünet háza tájáról.

Morzsa

Benkő Zoltán szerint a közönség „megvadult”, szomjazza az újat, a jót és robbanásszerű az iparágban a kereslet és az igényszint növekedése – vágunk a közepébe a vendéglátós hullámvasútnak. „A helyzetet nehezíti, hogy ezzel épp ellentétes a drasztikus áru- és munkaerőhiány, a piac új egyensúlya még nem állt be” – folytatjuk a vendéglátás jellegzetességeivel. A Morzsa csapata ebből a lendületből már nem enged: emelik a tétet és további jelentős technológiai és stílusbeli fejlesztéseket hajtanak végre, több nemzetközi kooperációra is készülnek. Ha minden jól megy, 2022 őszén megnyitják a Morzsa nagytesóját is, ami egy „végtelenül kifinomult gasztroműhely lesz az önkifejezés jegyében” – tesz kíváncsivá bennünket a vendéglátó.

 

lokál
ÁTJÁRÓ 7. rész
 
súgó
Zsolnay Piknik
 
súgó
XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó