Kutyabarát éttermek – étterembarát kutyák
Kutyabarát éttermek – étterembarát kutyák
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-04-24 ételital
Kutyával étterembe járni felelősség. Méghozzá a gazda felelőssége. Egyre több hely nyitotta ki ajtaját Pécsett is a kutyák előtt, de ez egy közös játék. Étterembe csak jól nevelt, nyugodt kutyával érdemes menni, de nem csak a többiek, hanem a saját érdekünkben is.

A gazda, a vendégek és az éttermi személyzet háromszögében előremutató, ha minden oldal tisztában van a saját lehetőségeivel és kötelezettségeivel. Ha egy vendéglátóhely kinyitja kapuit a kutyák előtt, akkor ott már van egy alapvető nyitottság és felkészültség az állatok fogadására. Az elmúlt, lassanként két évben mintegy hatvan helyen jártunk, és eddig mindössze két helyre nem vihettünk kutyát: a macskás kávézóba és az Árkádban lévő Bellozzóba, mindkét esetben a helyeken kívül vagy felül álló okról van szó. A többi helyre nemhogy bemehettünk, de az első pár percben jellemzően már jött is a tál víz a kutyának.

Vendéglátó szempontból a nyitásnak a nemes, állatbaráti érzelmeken túl egyszerű üzleti oka is van. Egyre gyakoribb, hogy a vendégek kutyájukkal együtt tervezik eltölteni a kávézásra, ebédelésre, vacsorázásra szánt időt. A személyzet részéről annyi plusz figyelem alapjáraton szükségeltetik, hogy adott esetben ki tudják kerülni a kutyákat. Akadt olyan vendéglátós, aki arról számolt be, hogy ők ugyan elsők között nyitottak és engedték be a kutyákat, ám amikor arra lettek figyelmesek, hogy a székre felültetett kutyát ugyanarról az asztalról szeretnék etetni, ahol a vendégek is esznek, akkor azért megkérték a gazdát, hogy legyen kedves egy szinttel lejjebb, a földön bonyolítani a kutya etetését. Ez az eset is jól példázza, hogy minden újabb, korábban széles körben nem elterjedt jelenség általában hoz vadhajtásokat is.

Természetesen abszolút érvényes gondolat az is, ha egy vendéglátóhely úgy ítéli meg, inkább nem kockáztat, és bele sem vág a kutyabarátosításba, de nem kell messzire mennünk ahhoz sem, hogy olyat olvassunk egy fővárosi étterem honlapján, hogy szerintük gyerekkel sem élvezhető a náluk töltött, esetenként 2-3 óra. Mielőtt felháborodnánk: nem, nem kitiltják a gyerekeket, csak jelzik előre, hogy a színházi előadás módjára finoman összehangolt menüt, melyben az időzítésnek különösen fontos szerep jut, feltehetően nem fogják élvezni a lurkók. Ahogyan a kávézóban heverészést is csak limitált ideig szereti az a kutya, akinek amúgy óriási a mozgásigénye és labda utáni szaladhatnékja van.

Gazda-etikett

Ahhoz, hogy a kutyánkkal az együttlétünk egy kávézóban vagy étteremben problémamentes legyen, ahhoz érdemes időben elkezdeni a szoktatást. Minél fiatalabban tanulja meg az állat, hogy hogyan kell egy étteremben viselkedni, annál könnyebb lesz később a dolgunk. Érdemes teraszos helyen kezdenünk, aztán szép lassan beljebb mehetünk. Tartsuk a kutyánkat magunk mellett, legyen rajta póráz, első időben lehet, hogy az a jó megoldás, ha viszünk neki valami rágcsálnivalót, amivel lekötjük a figyelmét. Semmiképp se adjunk neki az asztalról semmilyen ennivalót, és erre mindenki mást is kérjünk meg. Egy szó mint száz, csak akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy a kutyánk is velünk legyen egy ebéd vagy vacsora alkalmával, ha biztosak vagyunk abban, hogy ő is és mi is jól tudjuk magunkat érezni az ottlét alatt.

 

film
Járatlan utakon
 
lokál
Portré: Sramó Gábor
 
lokál
Kisvideókkal népszerűsíti a helyit Teleky Zoltán