Közelebb a Földhöz – Magaméri Shop
Közelebb a Földhöz – Magaméri Shop
Müllner & Kálmán Content Lab / 2023-04-27 ételital
A Magaméri Shop egy belvárosi csomagolásmentes üzlet. Hogy ez pontosan mit jelent? Juhos Rita, a bolt vezetője elmeséli.

A Föld és a környezetünk védelme kicsiben kezdődik. Nem mindenki tud részt venni nemzetközi környezetvédelmi programok megalkotásában, országokon átívelő zöld tiltakozáshullámok megszervezésében, de mindenki tehet a mindennapokban azért, hogy évtizedek múlva is élhető hely legyen ez a mi közös Földünk. Ennek egyik – szó szerint – kézzel fogható megvalósulása a Magaméri Shop, a Forrás Üzletház földszintjén. A vállalkozás legfőbb célkitűzése a csomagolásmentes vásárlás megkönnyítése a mindennapokban. Az üzlet egyik alapítójával és vezetőjével, Juhos Ritával beszélgettünk a kezdetekről és a jelenlegi helyzetről. 

Környezetvédő család születik 

Az üzlet 2021-ben nyílt, de a mögötte lévő gondolat és életmód már jóval korábban, nagyjából húsz évvel ezelőtt, Ritáék nagyfiával egyidőben született meg. Egy gyerek születése sok mindent megváltoztat, így volt ez Ritáék esetében is, akik egy szebb jövőt álmodtak gyerekeiknek és ezért hajlandóak voltak tenni is: szelektíven gyűjtötték a szemetet, igyekeztek a legtöbb élelmiszert a környékről, minél kevesebb műanyag csomagolással beszerezni. Ez nem csak nekik, szülőknek lett természetes az évek során, de a gyerekeik már így nőttek fel: odafigyelnek, hogy mindent újrahasznosítsanak és a legkevesebb pazarlással éljék életüket. Második gyermekük felcseperedése után elérkezettnek látták az időt egy új vállalkozás megalapítására. Mindenképpen ismerős terepen akartak maradni, így esett a választás a csomagolásmentes üzlet megnyitására. Fontos volt, hogy környezettudatos életszemléletük visszatükröződjön a bolton, hiszen így tudnak hitelesek maradni hosszú távon. Az sem volt utolsó szempont persze, hogy Pécsett hasonló jellegű üzlet akkor még csak egy volt, így további vásárlói igényeket tudtak kielégíteni.

Ne szemetelj! 

Rita egyik legfőbb motivációja a játszótereket, kirándulóhelyeket elöntő szeméthalom volt, a látvány elborzasztotta. Meglátása szerint érdemes lenne egyszer megszámolni, hogy egy nagybevásárlást követően mennyi műanyag zacskó, műanyag doboz vagy flakon megy a kukába – akár már a kipakolást követő fél órában is. Ezt mind meg lehet spórolni, ha saját vászontáskát vagy üveget viszünk a vásárláshoz. Emellett a másik nagy előnye, hogy Ritáék üzletében a kimérős rendszernek köszönhetően pont annyi élelmiszert vagy mosószert lehet vásárolni, amennyire szükségünk van. Nincs maradék, nincs kidobott felesleg, nincs pazarlás. Ehhez semmi másra nincs szükség igazából, mint hogy egy nagyon picit kimozduljunk a komfortzónánkból: úgy is lehet vásárolni, hogy nem mindent egy helyen, 20 perc alatt dobálunk be a bevásárlókocsiba, hanem több kisebb üzletből válogatjuk össze, odafigyelve arra, honnan származik az adott termék, illetve miben visszük azt haza. Ráadásul a környezettudatos életmód, az életünk sok egyéb területére is pozitív hatással lehet – a csomagolásmentes vásárlásra ugyanis máshogy készülünk: összeírjuk, hogy ténylegesen miből mennyi alapanyagra van szükségünk, bepakoljuk az üvegeket és az újrahasznosítható egyéb csomagolókat is elindulás előtt. Persze, ha még nincs ilyen, vagy elfelejtettük magunkkal vinni, a Magaméri Shopban kézzel varrott szütyőt is tudunk vásárolni, vagy különféle méretű üvegtárolókat. Rita szerint az átállásnál érdemes megtartani a fokozatosság elvét: jó, ha megvan az elhatározás, de nem lehet egyik napról a másikra egy teljes háztartást, családot átállítani csomagolásmentesre.

A forrás sem utolsó szempont 

A 25 négyzetméteres üzlet hihetetlenül nagy választékkal rendelkezik: száraztermékek, lisztek, szálas teák, tészták, aszalványok, magok, olajok, kávék, csokoládék, tisztítószerek, mosószóda, kozmetikai termékek, komposztálható mosogatószivacs, mosható pelenka, vagy baba-alátét és még nagyon sok minden kapható, aminek használata nem terheli túlzott mértékben a környezetünket. A Ritáéknál kapható árucikkek nagy része magyar eredetű, így segítve elő, hogy az adott termék a legrövidebb úton jusson el a termelőtől a vásárlóig.

 

zene
Pixelplants
 
súgó
Vidovszky 75
 
lokál
Portré: Ujvári Katalin