„Egy kirándulós étel mindenekelőtt legyen praktikus, könnyen kezelhető” – mondja Schneider Gábor, a bólyi Kiskastély vendéglő és presszó konyhafőnöke. „Ne kelljen attól tartani, hogy a hátizsákban kifolyik, összenyomódik, eláztatja a térképet. Fontos továbbá, hogy ne legyen hamar romlandó, mert egy tojásos vagy halas étel már néhány óra alatt is nagy átalakuláson mehet keresztül. És persze az sem hátrány, ha nem kell hozzá komplett terítéket magunkkal cipelni” – vesszük sorra az előkészítés szempontjait. Arra kértük a konyhafőnököt, hogy ha már így belemelegedtünk a pakolásba, ne álljunk meg félúton, kezdjük el az elemózsia elkészítését is együtt!
Több és kisebb
Gábor első körben paninit javasol, válogatott, prémium alapanyagokkal megtöltve, hogy a szabadban se kelljen lemondani a gasztronómiai élvezetekről. „Friss ciabattából készíteném, finoman megkenve egy kis extra szűz olívaolajjal. A töltelék összeállításában szinte nincsenek határok. A sonkás-sajtos alapverzió is nagyon finom lehet, de bátran engedjük el a fantáziánkat. Húsból szinte minden mehet, a maradék tarjától a csirkemellen keresztül a füstölt árukig vagy egy szelet pompás porchettáig. A zöldségeket is végtelenül variálhatjuk, de még egy nem túl szaftos ragu is jól mutat a pirított kenyérszeletek között. Avokádó, spenót, egy kis friss zöldfűszer – mind jó választás. Az édesszájúak pedig mindenképpen vigyenek magukkal néhány gyümölcsös-mogyorókrémes szendvicskét” – merülünk el a variációk nemcsak ínycsiklandó, hanem szemet gyönyörködtető gazdagságában. A több kisebb ez esetben jobb: a változatos ízek földobják az amúgy is tartalmasnak ígérkező túránkat, kirándulásunkat.
Szőlőt a csirkével
Az előrelátó kirándulóknak már előző nap elkezdődik a készülődés, így tettünk mi is Fazekas Bálint séffel, és a konyhában hangolódtunk rá a programra. Mint megtudtuk, régi, családi kedvenc a szőlős csirkesaláta Fazekaséknál, és semmi akadálya annak, hogy a hátizsákba kerüljön. Íme a recept, egyenesen a séftől: „Kis falatokra vágott filézett csirkehúst süss ki kacsazsírban. Érdemes aranybarnára sütni, hogy a pirult részek is ízesítsék majd a salátánkat. Hagyjuk hűlni, addig megcsináljuk az étel többi részét. Egy zárható üvegtálba tegyél 2 evőkanál tejfölt és adj hozzá 1 evőkanállal a majonézből. Dobj rájuk 1 kávéskanál mustárt és egy kiskanálnyi verjus-vel locsold meg. Ha nincs otthon, használhatsz egy kis facsart citromlevet. Csipet sóval alaposan keverd ki és szemezz bele nagyszemű, kisszemű (ami éppen van) szőlőszemet két marékkal. Frissen őrölt bors is illik hozzá. Tedd bele a csirkehúst is és keverd össze. Rakd hűtőbe, de ne hagyd ott, amikor piknikezni indulsz! Magában vagy kalácsszeletekkel is nagyon finom!” – hangzik az ínyenc recept.
De mi kerüljön a kulacsba? Persze kevés jobbat tudunk a friss forrásvíznél, ha éppen olyan helyre kirándulunk, ahol erre lehetőségünk nyílik. De ha otthon töltjük meg a palackokat, akkor termosztól vagy sima vizespalacktól függően teára és vízre szavazunk – pár csepp citrommal.