Lemezbörze
Lemezbörze
Papp András / 2021-06-09 lokál
Havonta egyszer benépesedik a Nappali, szép időben pedig a Nappali terasza, a vendégek helyét átveszik a hanglemezek és a különböző hanghordozók, ezzel együtt pedig kezdetét veszi a Lemezbörze, a lemezgyűjtők földi Paradicsoma. A pandémia természetesen ezt a jóságot is elsöpörte, de a feltámadásig nem kell sokat várni. A Lemezbörze atyjával, főszervezőjével, Bosnyák Jánossal beszélgettünk.  

Minden hónap második szombatján még azoknak is érdemes a Nappali felé venni az irányt, akik nem kimondottan lemezgyűjtők. A Lemezbörze hangulata ugyanis semmi máshoz nem hasonlítható, egyből magával ragadja a gyanútlan látogatót. A zene, a jókedv, a folyamatos nyüzsi kimondottan egyedivé, hiánypótló programmá emeli a lemezezést. Az esemény főszervezője, Bosnyák János nem tegnap kezdte szervezni a rendezvényt. „2010-ben indítottam útjára a Lemezbörzét az Ifjúsági Házban, az elfeledett értékek felélesztésére, hiszen ekkor már teret hódított az MP3, azaz a digitalizált világ, háttérbe szorítva az analóg élményt. Úgy vélem, hogy a pécsi börzék adtak lendületet más vidéki városok, mint például Szeged és Kaposvár lemezbörzéinek”. Elmondása szerint elsősorban helyiekből áll az árusok nagy része, de mivel a Facebookon hirdetik a Lemezbörze aktuális időpontját, előfordult, hogy az ország különböző pontjairól is érkeztek Pécsre lemezkereskedők. Természetesen ő is árul, ami nem is csoda, hiszen elképesztő bakelitgyűjteménye van. „Mivel fiatalon kezdtem a lemezgyűjtést, ezért kb. 20.000 darab lemez van a birtokomban”. És hogy kik a vásárlók? „Néhány lelkes helyi törzsvásárlót leszámítva főleg turisták és külföldi egyetemisták vásárolnak nálunk” – mondja János.

A cikk elején már említettük, hogy a járvány ezt a rendezvényt is magával rántotta, de aggodalomra semmi ok, hamarosan újra börzézhetünk. Az általunk szervezett Barázdazaj című rendezvényen, június 12-én a Nappali előtt újra lesz Lemezbörze nagyszerű dj-kkel, úgyhogy aki eddig kihagyta, most mindenképpen kóstoljon bele! Megéri.

 

lokál
Fontos kérdések, még fontosabb válaszok
 
súgó
Vidovszky 75
 
súgó
Párbeszéd, sötétben