Hal
Hal
/ 2015-10-13 ételital
Szerencsére Pécs az elmúlt időben gasztronómiában is fokozatosan nyit a Mediterráneum felé, és nem csak szlogenszinten jelenik meg a Földközi-tenger hangulata. Hal fronton azonban még van hová javulni, de szerencsére egyre több olyan hely nyílik a városban, ahol friss tengeri vagy édesvízi halat lehet kapni.

Magyarországon a halas helyzet elkeserítő, az átlagfogyasztás évi 3,7 kiló hal fejenként, melynek nagy része fagyasztott halrudacska és tonhalkonzerv, nem csoda, hogy ezzel a statisztikai adattal az Unió tökutolsó helyén vagyunk. Ennek egyik oka a Nagy Nemzeti Szálkapara, a másik, hogy a mirelit hekken és a sokszor pocsolyaízű pontyon kívül sokan nem ismernek mást, ezekből pedig tényleg elég évente egyszer, karácsonykor készíteni valamit. A másik baj az, hogy az igazi rajongók is nagyon nehezen jutnak jó minőségű, friss tengeri halhoz, így sokszor ők is maradnak inkább a csirkecombnál. A tengeri hal viszont azoknál, akik szeretik, nem múló hóbort, hanem igazi szenvedély és függőség, nyaralások petrezselymes-fokhagymás fénypontja. Pécsett a helyzet lassú javulásnak indult, az elmúlt időszakban több olyan hely is nyílt, ami egy kikötővárosban is megállná a helyét. A három új halas szerencsére teljesen eltérő profillal rendelkezik: a Blöff Bisztró mediterrán konyhája tengeri halakra szakosodott, az Ocean’s ázsiai fúziós konyhát visz, ahol a halak hangsúlyos szerepet kapnak, a Tógazda pedig a legfrissebb beszerzőhely, ahol naponta változó kínálatból választhatunk tengeri és édesvízi halakat.

Új halas helyek

Blöff Bisztró (Jókai tér 5.)

A Színház téri Blöff vezetőinek sokéves álma vált valóra a Blöff Bisztró megnyitásával a Jókai téren, amelyet ugyanazzal a lazasággal és profizmussal visznek, mint a népszerű kocsmát. A fő vonal a mediterrán konyha, előételként kapható papalina (tengeri apróhal – 850 Ft), halkrém pirítóssal (1200 Ft) vagy füstölt halfilé remoulade-dal (1650 Ft). Házi lepényből is van halas, ebben pisztráng van zöldségekkel és sajttal (1800 Ft), a leglenyűgözőbb, egyben legegyszerűbb fogások viszont az egészben sült halak fokhagymás-petrezselymes öntettel. Van orada (aranydurbincs), branzino (tengeri süllő), pisztráng és szardínia, friss, szaftos, nem túlbonyolított ételek, amelyek minden halszerető szívét megdobogtatják (1800-2200 Ft). A tengeri sor ezzel nem ér véget: kapható lazacfilé kapribogyós fűszervajjal, tonhalfilé és paradicsomos polipragu is. A saláták, köretek és szószok is az egyszerű, mediterrán vonalat képviselik Provance-tól a Balkánig, az adagok pedig brutálisan nagyok, éhesen biztosan nem távozik innen senki sem. A halas ételek mellé citromos vizes tál is jár, hogy nyugodtan ehessük kézzel is a halat, de ne kelljen büdösen távoznunk.

Ocean’s (Citrom utca 7.)

A Citrom utcai Lemon helyén nyílt ázsiai fúziós hely a japán, koreai, vietnámi és kínai konyha fogásaiból merít, a szusi-tészta-barbecue szentháromszágban mozog. A már házhozszállítást is vállaló hely erős szusikínálattal dolgozik (1399-2399 Ft/7 db): árulnak (nyers vagy füstölt) lazacos nigirit, angolnás, tintahalas és rákos prémium nigiriket, vagy éppen tonhalas makit. Mindkettő szusifajta: a nigiri kézzel formázott rizsgombócokon tálalt friss hal, míg a maki az úgynevezett nori-lapok (tengeri algából készült lapok) segítségével hengerré formált rizs és hal kettőse. Emellett kapható rántott garnéla (1199 Ft/3 db), és thai stílusú garnélás rizstészta (1599 Ft). A salátáknál is a halak dominálnak, a cézár saláta tonhallal és lazaccal választható, de van tigrisrákos rizstésztás saláta is.

Tógazda Halpiac (Rákóczi út 28.)

Hiánypótlás történt a Tógazda Halpiac megnyílásával: végre van egy olyan halbolt a belvárosban, ahol folyamatosan nem csak édesvízi, de tengeri halakat és herkentyűket is lehet kapni. A pécsiek hamar rá is kaptak a Zsolnay-szobor sarkán nyílt halboltra, a hely Facebook-oldalát elöntötték az itt vásárolt halakból készült ételek gasztropornográf képei. Az oldalt egyébként érdemes figyelni, mert az állandó kínálat mellett ide kerülnek fel a különleges ajánlatok: fekete kagyló, morgóhal, rombuszhal, polip, vörösmárna és tengeri sün is került már a jégre. A klasszik magyaros vonal kedvelőit sem hagyja cserben a Tógazda, van irdalt ponty és keszeg, törpeharcsa, de pontychips is kapható. A halvásárlás sajnos itt sem a legolcsóbb mulatság, de nem is megfizethetetlen: az irdalt pontyfilé kilója 2000 forint, a fekete kagyló 2100, a tengeri süllő 3800, az aranydurbincs 4200, a rózsaszín durbincs 6200 forintba kerül.

További tuti halas helyek

Balkán Bisztró (Ferencesek utcája 32.)

Az Egylettel fúzióban működő Balkán Bisztrónál a hétvége a halról szól, a megszokott fogások, a csevap és társai mellé ilyenkor friss tengeri és édesvízi halakat is felcsapnak a grillre. Imádat érte!

Ciao Pizzéria és Rosticceria (Verseny utca 1.)

A Ciao-ban a péntek a halé: a napi tematikával rendelkező étterembe érdemes pénteken betévedni egy menüre, ha olaszos, tengeri ételekre vágyunk, mint a tenger gyümölcsei pizza, paradicsomos kagylós penne vagy lazacos lasagne.

Lezser (Széchenyi tér 18.)

A Lezser bő kínálatában is találhatóak halas ételek: tőkehal, tintahal, garnéla, lazac, tengeri süllő és fish&chips is kapható.

Ristorante & Pizzeria All’Elefante (Jókai tér 6.)

Tengeri vonalon megkerülhetetlen az Elefántos széles kínálata: számos fogásuk készül rákkal, tenger gyümölcseivel, tintahallal, de van lepényhal, fekete kagyló, hétvégén pedig további tengeri finomságok.

H-Tenger Halbolt (Nagy Lajos király útja 12.)

Hágendorn József 2008-ban nyitotta halboltját. Élőhal kínálatában amúr, busa, csuka, kárász, keszeg, ponty és törpeharcsa, a halpultban afrikai harcsa, lazac, süllő, fagyasztva hallé alap és pisztráng is található.

zene
Pécsi Napok
 
lokál
Pécsi képregényalkotók 2: Biacsics Renáta
 
lokál
Portré: Kőműves Glória