Étel-ital a pécsi adventi vásáron
Étel-ital a pécsi adventi vásáron
Papp András / 2016-12-05 ételital
Vitathatatlan tény, imádják a pécsiek a Széchenyi téri adventi vásárt és gasztroudvart. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már kora délutántól hömpölyög a tömeg a tér felé, ami estére teljesen megtelik emberekkel. Mi elsősorban a gasztroudvar ételeire és italaira voltunk kíváncsiak, úgyhogy belevetettük magunkat a forgatagba és feltérképeztük a kínálatot.

Estére annyian vannak a Széchenyi téren, hogy alig lehet megmoccanni. Nem is csoda. A – hivatalos nevén – VI. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár valóban nagyon csalogató. A felszabadult, felhőtlen hangulatot csak fokozza az idén nagyon szépre sikeredett Mindenki Karácsonyfája, a tér közepén fekvő hatalmas adventi koszorú, a levegőben szálló finom illatok, a kézműves termékek, az ingyenes programok, no és persze az a töménytelen mennyiségű finomság, ami a téren kapható.

A gasztroudvarban idén 24 bódéból kínálják az enni- és innivalókat. A kínálatot egy alkalommal lehetetlenség végigkóstolni, több nap kell ehhez a kihíváshoz, de aggodalomra semmi ok, december 24-ig van erre lehetősége minden bátor vállalkozónak. Ebben az összeállításban mi sem törekszünk a teljességre, csupán felvillantunk néhány érdekességet a sok-sok finomság közül, hogy tudd, nagyjából mire számíts, ha az adventi vásárba készülsz.

A villányi Bock pincészet standjánál kezdünk, ahol a forralt borok közül a fehérből 200 forint egy deci, a vörösből 300, a forró csoki pedig 500 Ft-ba kerül. Forralt bor-fronton egyébként mindenhol erre az árra lehet számítani, ugyanúgy, mint a tea esetében, amiből 1 deci 50 forintba kerül.

A tavalyi évben kezdték el újra gyártani a Mecseki Itókát, ami szerintünk egy nagyon klassz karácsonyi ital, és szerencsére jónéhány helyen hozzá is lehet jutni az adventi vásáron, ugyanúgy, mint a Pécsi Sörfőzde ünnepi söréhez, a Három Királyokhoz, amiből egy korsó 500 Ft volt az egyik standnál.

Amikor a Tomi kürtös nevű kürtőskalácsoshoz értünk, kicsit elszomorodtunk, ugyanis 1000 forintba kerül náluk ez a finom csemege. Való igaz, hogy kérhető kakaós, diós, kókuszos, fahéjas és vaníliás ízesítésben is, de szerintünk ez nagyon sok pénz egy kürtőskalácsért. Jó hír: a tér nyugati oldalán szintén árulnak kürtőskalácsot és ott csak egy 500-ast kérnek érte. 

Aki sült gesztenyét szeretne enni, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A Tűzről pattant gesztenye standjánál egy kóstoló 450 forintba kerül, az ennél nagyobb kiszerelés, ami a nasi nevet kapta 850 Ft, a legnagyobb, családi adagért pedig 1500 forintot kérnek.

Lángost két helyen lehet kapni. A tér északi pontján lévő bódéban egy sima 300 Ft, a tejfölös 400 Ft, a sajtos 500, és a csúcskategóriás sajtos-tejfölös 600 forintba kerül.

Egy helyen árulnak réteseket (450 Ft/db), de annyi félét, hogy felsorolni is lehetetlenség. Biztosak vagyunk abban, hogy ebből a választékból még a legfinnyássabb ízléssel megáldottak is tudnak választani, érdemes kipróbálni, mi megtettük, nem csalódtunk. 

A legjobb ételek szerintünk a N-Eozin Grillterasz bodegájában fogyaszthatók. Ottjártunkkor sertés BBQ pulled pork (2000 Ft/adag), oldalas (2000 Ft/adag) és mangalica csülök (1200 Ft/adag) volt kérhető, megkóstoltuk, és egyértelműen megérte az árát, finomak voltak a sültek.

Bóklászásunk során néhány érdekességbe és izgalmas dologba is belefutottunk. Ilyen a Kontyos Borház forralt meggybora (600 Ft/2dl), a Gál Pince mandulás, diós, fügés bora, de kihagyhatatlan az aszaltszilvás narancsos vörös forralt bor is, ami a tér északi olalán kapható.

Kóstold meg!

Mecseki Itóka

Három Királyok

Mandulás bor

BBQ sertés oldalas

Aszaltszilvás narancsos vörös forralt bor

 

lokál
Cimpa és a Glasgow Pub
 
zene
Dé:Nash x bongor
 
lokál
Megjelent a májusi Made in Pécs!