Édes élet
Édes élet
/ 2016-03-21 ételital
Mikor a kora tavaszi napsütés még nem tud elég boldogsághormont vinni az életünkbe, szükség lehet egy kis instant boldogságra, éppen ezért végigjártuk a belváros csokiboltjait, hogy lássuk, mit találunk a lila tehenen túl.

Maya Chocolate Csokoládébolt és Manufaktúra

A nemrég Csoki Korzóról Maya Chocolate Csokoládéboltra keresztelkedett üzlet a város egyik első, csak csokoládéra szakosodott üzlete volt. A névváltoztatás oka az, hogy a különféle külföldi és magyar prémium csokik mellett a boltnak már saját, Pécsett készült termékcsaládja is van Maya néven. A saját műhelyben forró csokoládék (mint a fahéjas-mézeskalácsos vagy a mályvacukros), trüffelek, pralinék és táblacsokik is készülnek. Külön figyelmesség, hogy a saját készítésű csokoládék között vannak gluténmentes, tejmentes termékek is. Mi egy étcsokoládés, erdei gyümölcsös Mayát teszteltünk, melyből egy kis tábla 990 forint. A dizájn szép és letisztult, az íze intenzíven csokoládés. A csokibolt a saját műhelyből kikerült csokoládékon kívül forgalmazza a híres külföldi csokigyárak termékeit, mint a Lindt, Amatller, Hachez vagy a Valrhona, valamint az olyan magyar csokoládékat, mint a Stühmer, a Szerencsi, a Szamos, Premium Choco vagy a Fabric kézműves csokoládé. Emellett a boltban kimérve kaphatók drazsék, kimért cukrok és gumicukrok, nyalókák és kekszek is. Plusz pont, hogy a boltnak saját webshopja van, ahol a legtöbb termék elérhető.

Árkád Pécs földszint H-Cs 9:00-20:00; P-Szo 9:00-21:00

Csoko-Láda csokibolt – Zsolnay Negyed

A Zsolnay Negyed Boltok utcájában 2012-ben nyílt meg a Csoko-Láda, mely megnyitásától kezdve a pécsi csokis élet központja, folyamatosan kulturális rendezvényeket, kóstolókat szerveznek a csokoládé köré. A törekvéseiket pedig sikerek is koronázzák, 2015 szeptemberében Magyar Kézműves Remek címet kaptak a Csoko-Láda saját kézműves csokoládéi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától. Szerveznek gyermekfoglalkozásokat a csokoládé megismerésére, illetve tematikus esteken mutatják be a csokoládét. Csütörtökönként a boltban 70 perces kóstolót és bemutatót tartanak, melyben a csokoládé történelmébe vezetnek be minket, ezek az alkalmak 1900 forint/főbe kerülnek. A Csoko-Ládában kiemelt szerepelt kap a pécsiség: saját gyártású csokijaik szuvenírként is működnek, készítettek Op-Art kockákat Vasarely tiszteletére, de az Europa Cantatra is született külön csokoládé. Ezek a csokik ízeikben, mint a mandula-füge kombináció szintén a város mediterránságát idézik. A Zsolnay Negyedben működő üzlet elegáns, a kínálat nagyon bő, kiemelendőek a bonbonpultban található, akár egyenként is megvásárolható bonbonok. Talán az egyetlen kilógó, a koncepcióba nem illő dolog a jégkrémpult, ahová nem kézműves termékek kerültek. Kicsit szomorú is látni a leakciózott pultot a fényesen ragyogó csokitáblák között.

Zsolnay Kulturális Negyed K-V 10:00-18:00

Csoko-Láda csokibolt – Király utca

A Csoko-Láda második csokiboltja és kávézója a Széchenyi tér sarkán 2015 őszén nyitott meg. A Zsolnay Negyedbeli bolthoz képest világosabb, tágasabb terű bolt egyben műhely is: itt öntik a saját csokoládékat, és itt kerülnek a csomagolásba, dobozba is. A téglakazettákban a csokik mint egy kiállítás darabjai jelennek meg, az impozáns bonbonpultba itt is a gyulai Cadeau kézműves bonbonjai kerültek. Az üzlet termékpalettája természetesen nagyban egyezik a Zsolnay Negyedben található boltéval, és itt is figyelnek a szezonalitásra: készülnek külön csokoládék karácsonyra, Bálint napra is, valamint a húsvét is kiemelt időszak, mivel a Csoko-Láda egyik munkatársa, Mosonyi Éva egyben tojásíró népi iparművész, így születtek tavaly a népi motívumos csokikockák is. A Király utcai bolt egyben kávézó is, ahová a csokimajszolás mellett egy Semiramis-kávéra is be lehet ülni.

Király utca 1. K-V 10:00-18:00

lokál
Portré: Hanzli Fanni
 
lokál
Portré: Mindum Károly
 
film
Apolló Nyári Tábor - Vetítések a Hold alatt