Bormocorgás - Portugieser du Monde
Bormocorgás - Portugieser du Monde
Győrffy Zolt / 2015-04-08 ételital
Áprilisban már harmadszor kóstolhatunk portugiesereket az E78-ban.

Hogy ez mitől izgalmasabb egy átlagos borkóstolónál? Például mert sehol máshol nincs hasonló világverseny, ahol szinte minden oportó-termelő ország részt venne a boraival, és ahol utána a borok legjavát a nagyközönség is tesztelheti. Csak Pécsett, április 11-én, a Zsolnay Negyedben!

A portugieser alapjaiban egy tiszta, gyümölcsös, jóivású, nem túl alkoholos, kerek vörösbor. Egész Közép-Európában otthon érzi magát, az egyik legkiemelkedőbb termőhelye azonban éppen Baranyában van. Villányban minden évben korrekt borokat ad, rendkívüli években ennél többre is képes, érdemes vele kísérletezni.

A Pécsi Borozó csapata által létrehozott és szervezett Portugieser du Monde két éve alatt már kilenc országból járt Pécsett és Villányban 22 rangos szakértő, de a zsűri nemzetközsége mellett eddig hét országból érkeztek borok a versenyre. Idén a magyar pincészetek mellett szerb, szlovák és osztrák pincészetek is jelezték érkezésüket nem csak a versenyre, de a közönségkóstolóra is.

Idén először felvezető koncertek is vannak: az E78-al együttműködésben már a szerdai és csütörtöki koncertek alatt is remek portugieserekkel bővül a büfé kínálata.

Április 11-én tehát 15:00 és 20:00 között a közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben a nagyközönségnek. Az E78-ban idén is mintegy 20 termelő várja a borkedvelőket, a borászok 3-3 borral érkeznek - természetesen mindenkinél lesz portugieser, de más fajták is.

A belépőjegy elővételben 2500 Ft, a helyszínen 3500 Ft. A kóstolóra korlátozott számban támogatói VIP-jegyek is vásárolhatók, ezek ára elővételben 9900 Ft. A belépőjegyek érvényesek a borkóstolót követő Ferenczy György és a Rackajam koncertre is.

lokál
Helló, világ! – Pécs öt külföldi diák szemével
 
súgó
Szárnyas Malac Nap
 
lokál
Az autós világmárkák odavannak a komlói ötletekért