A Tortáslány
A Tortáslány
Müllner & Kálmán Content Lab / 2021-07-20 ételital
Nemrég nyitotta meg alkotóműhelyét a Damjanich utcában, így egyre többen vannak, akik ismerik és szeretik tortáit. Császár Anita, a Tortáslány igazán élvezetből és szenvedéllyel dolgozik, mert szerinte csak így érdemes.

Sok más pécsi újgenerációs gasztróshoz hasonlóan Anita is pályaelhagyó. Ráadásul ő nem csak a tanítói munkáját hagyta maga mögött, de a nagyvilágnak is nekivágott, mikor a Vajdaságból 10 évvel ezelőtt elköltözött férjével. Szerencsére „csak” Pécsig jutottak és itt is telepedtek le. Akkor még csak fejben voltak meg a torták, és még álmodni sem mert saját műhelyről. A tortakészítés előtt több munkahelyen is kipróbálta magát, többek között webszerkesztőként, de hamar rájött, hogy az irodai munkát nem neki találták ki. Férje és barátai biztatására vágott aztán bele a cukrászatba és elsajátította a szakmai alapokat.

Azzal együtt, hogy már a kezdetekkor tudta, hogy nem szeretne a hagyományos sütis vonalon mozogni – sokkal inkább a design torták és a macaronok érdeklik –, fontosnak tartotta, hogy egy OKJ-s képzésen stabilra alapozza a mesterséget. „Egyébként a számtorták tehetnek mindenről, velük kezdődött a tortakészítés és azóta is a kedvenceim”– meséli Anita. „Vannak ugyan klasszikus alaptortáim, Dobos, répatorta, gesztenye- és sült sajttorta, de alapvetően megrendelésre dolgozom. Esküvők, szülinapok, megnyitók, ahol meg tudom valósítani ügyfeleim elképzeléseit. Így születtek a legizgalmasabb design torták, melyek között vannak színesek, virágokkal vagy egyéb, nem ehető kiegészítőkkel is díszített torták, vagy éppen az ellenkezője: letisztult szín- és formavilágú elegáns darabok”.

Az alap cukrászképzés után a gyakorlással töltött időszak következett: workshopok, tanfolyamok és persze videók, hogy Anita igazán abba az irányba tudjon indulni, ami megmozgatja fantáziáját. Hiszen minden trükköt a tanfolyamokon sem árulnak el. „Mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy milyen hőmérsékleten, hány percig kell sütni az adott süteménytésztát, hogy tökéletes állagú legyen. Hiába kaptam pontos útmutatást például a macaron készítéséhez, otthon, a saját eszközeimmel, sütőmmel fél évembe telt, mire ki tudtam kísérletezni a tökéletes macarontésztát. Ehhez a szakmához a kreativitás és a szépérzék mellett sok-sok türelem is kell” – tudjuk meg a Tortáslánytól. 

Anita a torták és a macaronok készítésénél csak természetes és minőségi alapanyagokkal dolgozik, így az is fontos volt neki, hogy felkutassa a megfelelő hozzávalók beszállítóit: belga csokoládé, olasz gyümölcspüré és valódi gyümölcsök. Külön kérésre pedig a mesterséges színezék helyett természetes ételfestékkel (céklapor, kék spirulina, spenót, matcha tea, kurkuma) is szívesen dolgozik. Egy valamit viszont biztosan nem vállal be: az pedig a fondant. Egyszerűen nem szeret vele dolgozni, úgy ítéli meg, elveszne az örömmunka-életérzés, az pedig a végeredmény rovására menne.

„Örülök, hogy annak idején a férjem kitartóan unszolt, hogy vágjak bele a tortakészítésbe, sőt a műhelyt is ő találta nekem, ahol alkotás közben igazán önmagam tudok lenni. Egyelőre szeretnék megmaradni ezen a szinten, még nem gondolkodom nagyban. Cukrászdát biztosan nem nyitok, de a kínálat idővel bővül majd (később lehet, hogy lesznek mentes torták, pohárkrémek, szelet sütemények), de jelenleg a minőségre koncentrálok. Maximalista ember lévén csak olyat adok ki a kezemből, amivel teljesen elégedett vagyok, ahhoz pedig idő kell” – tudjuk meg az egyszemélyes tortavállalkozás alapjait.

 

lokál
A pécsi ingatlanpiac
 
ételital
Édes november
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #19 // Iváncza Boglárka (BETWIXT, Pécs on Stage)