Fesztiválkaják
Fesztiválkaják
/ 2015-06-15 ételital
A fesztiválszezon ritkán szól a kisujjeltartós, szofisztikált gasztrokalandozásokról, sokkal inkább az éhezés és a zabálás váltogatják egymást az elfogyasztott italmennyiség függvényében. De akkor mégis milyen ételekkel éljük túl a fesztiválozást? Segítünk!

A fesztiválon az étkezés luxustevékenység. Tudják ezt a fesztiválszervezők is, így az ételeket sokkal drágábban mérik, mint az italt. Így az egyszeri fesztiválozó a pénzét általában inkább alkoholra költi, és rozéfröccsben viszi be a szükséges kalóriát, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az étkezésre két iskola létezik: a csomagolós és a helyben megoldós. Előbbi képviselői paradicsomos babkonzervekkel, rántott húsos/csibefasírtos szenyákkal és a nagyi sütijével érkeznek, plusz 4-5 kilót cipelve az alapfelszerelésen túl. A módszer hátránya, hogy a konzervnyitó mindig otthon marad, a szendvicsek a 80 fokos sátorban egy nap alatt megrohadnak, a sütire meg jönnek a hangyák. Mi ezért a helyben megoldós módszerre szavazunk, és ehhez adunk életmentő tippeket.

ROPI

Könnyen beszerezhető, olcsó, szívja az alkoholt, és a só miatt lehet rá inni sokat. Ráadásul a chipsadó miatt a szakemberek komoly ropiparáról számolnak be, így egy jól végigropizott fesztivállal hozzájárulhatunk e hungarikum megmentéséhez is. A sátorban megolvadt csokiba mártogatva egzotikus ízélményt okoz. Vegetáriánusok is bátran fogyaszthatják.

Előnye: Olcsó, kis helyen is elfér, sose romlik meg, és könnyen megosztható a csajoddal/pasiddal.

Hátránya: Rengeteget kell belőle fogyasztani ahhoz, hogy jól lakj, és az ötödik napon már elég uncsi.

GYROS

Magyarország igazi gyrosnagyhatalom, egészen biztosan több helyen kapni itthon gyrost, mint gulyást. A fesztiválok egyik legpraktikusabb étele is ez, melyhez közepesen drágán lehet hozzájutni. Cserébe viszont tartalmaz mindent, amire egy fejlődésben lévő szervezetnek szüksége van: húst, spanyol/olasz éretlen zöldségeket, esetenként sültkrumplit és rengeteg fokhagymás/csípős szószt, ami elnyomja a többi hozzávaló ízét. Viszont ha nagy a sor a gyroszosnál, ne állj be a végére, mert a hús nem sül meg olyan gyorsan, ahogy levágják a rúdról és a sor végének mindig nyershúsos gyros jut. Vegáknak nem ajánljuk, hús nélkül semmi értelme.

Előnye: Laktató, és még a rossz gyros is jobb, mint a fesztiválkaják átlaga.

Hátránya: Csak gusztustalanul lehet enni, és urak/úrhölgyek fesztiválon nem kérhetnek bele hagymát sem.

LEVES

Egyre több fesztiválon lehet kis pohárban levest kapni. Az ötlet nem rossz, viszont erős folyadékbevitel esetében az ember vágyik valami szilárdra is, már ha olyan állapotban van, hogy gyomra befogadja a szilárd táplálékot. Ha nem, kanalazgass krémlevest! Mondjuk egy jó gulyás/bableves életmentő lehet pár napos éhezés után.

Előnye: Egy jó meleg leves a szakadó esőben elfelejteti, hogy beázott a sátor.

Hátránya: Könnyű belefutni a drága, de rossz ételbe.

PIZZA

Egy szelet pizzával ki lehet húzni a napot. Telít, laktat, szívja az alkoholt, olcsó. Kell ennél több egy fesztiválkajától?! Választhatsz vega és húsos változatok közül is, de még tengergyümölcséset is kérhetsz (ne tedd!). Mivel a pizzások mindig gyorsan pörögnek, van esélyed arra, hogy a nap bármely pontján meleg ételhez juss.

Előnye: Simply the best.

Hátránya: Égett vagy nyers tészta, igénytelen feltét, de ez se nagyon zavarjon egy fesztiválon.

BURGER

A kézműves csodaburgerek korát éljük, így ha egy fesztiválon találkozol jó burgeressel, akkor becsüld meg. Egy jól elkészített marhaburger hatalmas, szaftos húspogácsával, házi bucival és szósszal, olvadó sajttal és krumplival, salátával tökéletes főétkezésnek, és bár nem olcsó, de megéri a befektetett pénzt. A vegák ne ebbe a sorba álljanak, a húsmentes burger hülyeség.

Előnye: Egy jó burgernél nincs jobb.

Hátránya: Egy rossz burgernél nincs rosszabb.

GRILLÉTELEK

A legnagyobb átverés kajatéren a 10 dekás áron kiírt, lapon sütött ételek frontja. A műanyagtányérba ugyanis könnyen kerül egy púpozott adag az ízetlen, félig nyers, magyarosch ételből, aminek a fele hagyma, és meglepődve fizethetünk a mérlegelés után 2000 forintot valamiért, amit akkor már biztos nem is akarunk megenni. Ezt a hibát fesztiválonként legalább egyszer elkövetjük, mert a grillsor illatai a legcsábítóbbak.

Előnye: Ha véletlenül jó grillkolbászba és tisztességes árusokba fut bele az ember.

Hátránya: Átverés!

PRO TIPP:

Bográcsos és köcsögös ételek a szomszédtól

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki nem sátrazik, hanem házat bérel a fesztivál területén vagy környékén, hogy maga főzzön ittasan a barátainak. Hívassuk meg magunkat! Bográcsgulyás, köcsögös bab, pincepörkölt: mind-mind csodálatos ételek, melyeket szerető szív és kéz készített nagy odafigyeléssel, és egész egyszerűen más ligában játszanak, mint a soron kapható kaják. Ráadásul degeszre ehetjük magunkat, így egy fesztivál akár egyetlen étkezéssel is kihúzható. A házban lakó havernál pedig még fürdeni is lehet! Viszont legyünk jófejek, és szálljunk be az étel költségeibe, hogy legközelebb is meghívjanak.

Előnye: Luxusétkezés.

Hátránya: Hajlamosak lehetünk ott ragadni, és kihagyni az aznapi egész fesztiválprogramot.

lokál
Portré: Mindum Károly
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #10 // Bátori Gábor Jim (sinco)
 
súgó
Zeneszüret Fesztivál