A szőlő és bor városa 4. – A klónok itt vannak
A szőlő és bor városa 4. – A klónok itt vannak
Győrffy Zolt / 2017-05-16 ételital
Új rovatunkban arról sztorizunk, miért is lehet Pécs a szőlő és bor városa, amikor szőlőtőkét sem sokat látni és a város közigazgatási határán belül borból élő borászt keveset találni. Kicsit a múltba merengünk, de nem nosztalgiázunk, megkeressük a helyeket, ahol még van nyoma, hogy százötven éve miért is Pécs volt a magyar borkereskedelem központja. A legizgalmasabb pécsi szőlőtőkék nyomában jártunk.

Tudtad, hogy Pécsett lakik az ágasfark, a bogdányi dinka és a piros tökös? A purcsinnal és a szagos bajnárral együtt laknak a pécsi szőlészeti fajtagyűjteményben, ami egyedülálló kincsestár a szőlészek-borászok számára.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének egyik alapvető feladata a génmegőrzés. A telep létrehozásakor 1949-ben, a klónszelekció mellett a fajtagyűjtemény létrehozása, fenntartása és a fajtaérték kutatás volt a legfontosabb feladata. 1952-ben Németh Márton, az intézet első igazgatója teljes erővel nekilátott a fajtagyűjtemény kialakításához. A hazai szőlőfajtákon kívül az ismert külföldi fajták begyűjtését is elvégezte, így az általa létrehozott fajtagyűjtemény világszinten is egyre elismertebbé vált.

A génmegőrzésre többek között azért jelölték ki Pécset, mert az ország déli részén fekszik, hőben és napfényben gazdag, nagyon ritkán fordulnak elő elemi károk. Az 1949-től folyó folyamatos és szisztematikus munka eredményeként Magyarország legértékesebb szőlőgyűjteménye található Pécsett, 1230 fajtát őriznek itt.

Igaz, a legtöbb csak 5 vagy 10 tőkével vesz részt a kutatásokban, génörökítésben, de így is a pécsi fajtagyűjtemény a világ 6. legteljesebb gyűjteménye, a Kárpát-medence legértékesebb szőlő génbankja, amelyet a világ szőlő fajtagyűjteményeinek katalógusában nyilvántartanak. A gyűjteményt a Szőlőnövény Génbanki Munkabizottság génbankká nyilvánította.

Szerencsére a gyűjtemény nem csak kutatási célokat szolgál, néhanapján a látogatók is betekintést nyerhetnek, milyen különleges örökségre vigyáznak a pécsi tudósok. Érdemes figyelni, mikor tartanak nyílt napot, jó sétálni egyet a szőlőtőkék között, tavasztól őszig varázslatos hangulata van.

zene
Pixelplants
 
súgó
„A színészek életútjában Miller egy fontos állomás”
 
zene
Chali 2na (USA) & Krafty Kuts (UK)