A pécsi pezsgő
A pécsi pezsgő
Müllner & Kálmán Content Lab / 2018-12-17 ételital
Az ünnepi készülődéshez idén egy izgalmas történettel és néhány remek, csilingelő buborékkal járulunk hozzá.

A pécsi pezsgőgyártást annyi történet és legenda veszi körül, hogy érdemes röviden feleleveníteni. Ha valaminek van múltja Pécsett, méghozzá dicső, pláne ígéretes jövője, akkor az egyebek mellett a pezsgőgyártás.

A mai Magyarország területén a folyamatosan működő pezsgőgyárak közül a Littke volt az első. A Szent István tér 12. alatt 1859-ben a regényes életű Littke Lőrinc, a szabóból lett pezsgőgyáros nyitotta meg, és ezzel meg is alapította a századfordulós Pécs egyik európai hírű, a tengeren túlra is szállító cégét. Apáról fiúra Lőrinc után Györgyről Györgyre szállt a gyár vezetése, és mindenki alatt virágzott. Óriási mennyiséget értékesítettek külföldön, és mindig az adott kornak megfelelő legmagasabb technikai lehetőségekkel éltek, mégis hűek maradtak a hagyományhoz, hogy palackban érlelt tökéletes pezsgőt készítsenek. A gyárat a harmadik generáció ideje alatt a korábbi, nagyjából félmilliós kapacitásúról egymillió palackosra növelték. Számtalan díjat nyertek az évek során, raktáraik voltak a világ majd minden pontján.

Négy generáció tartotta tehát a Littke pezsgőgyárat világszínvonalon, majd 1949-ben a Littke céget is államosították, és szomorú évek következtek. Jó néhány évre meg is szűnt a pezsgőgyártás a falak között, de borászati üzemegységként tovább működött a pincerendszer. Majd 1966-ban a Pannonvin Pezsgőgyárban újraindították a gyártást, de már egészen másképp, majd a Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami Gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött tovább. A kombinát 1982-ben 11 féle palackos erjesztésű és 4 féle tankpezsgőt gyártott. A rendszerváltozás és a privatizáció évei után pedig 1996-tól a gyár svéd-magyar tulajdonba került és Pannónia Cézár néven folytatódott a pezsgőgyártás.
Fordulatból azonban továbbra sem volt hiány, hiszen a mai tulajdonos, Stefan Csaszar, azaz Császár István 1956-ban hagyta el Magyarországot és Svédországban telepedett le. Többek között szakács is volt, főzött a királyi párra és a Nobel-díjasok gálájára, menedzselt hoteleket és azok italbeszerzését, majd maga is nyitott egy vendégházat Svédországban. Stefan Csaszar 1996-ban két társával megvásárolta a Littke pezsgőgyárat. A pezsgőhöz bor is kellett, a borhoz meg szőlő, így került képbe a Kis-Balaton és Nagyrada, a Cezar pincészet mai bázisa.

Pár éve azonban a portfóliót átalakította volna: értékesítésre kínálta az ingatlant és a márkanevet is, ahogy nyilatkozta, „az egyre nehézkesebbé váló szállítási körülmények tették azt akkor indokolttá, hiszen teherautókkal a belváros szinte elérhetetlen”. Ma viszont újra fehér és rosé kézműves pezsgő készül az ötszintes, 2 km-es pincerendszer egy részében, kóstolóterem várja örök 14 fokon a vendégeket, míg az utcaszinten impozáns rendezvényterem kapott otthont. Mindez együtt a Littke Palace.

De hogyan és milyen pezsgő készül napjainkban a Littke Pezsgőgyárban? Vagy menjünk még előbbre, mi is pontosan a pezsgő? Nem a habzó- vagy a gyöngyözőbor, nem a prosecco, mert a pezsgő Franciaország Champagne tartományából származik, ez a champagne. Szakszerű és pontos leírása pedig az, hogy a pezsgő borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Pezsgő kétféle eljárással készülhet. Az egyikben másfél literes magnum palackokban erjed, majd innen átkerül a 0,75-ös palackokba, ennek a gyártási módszernek a mementója látható a magnum palackokból épített installációban a Palace pincéjében (fő képünkön). Ezt az eljárást palackos eljárásnak nevezik és ezen belül van még a másik metódus, amikor a pezsgő ugyanabban a palackban nemesül gyöngyöző itallá, amiben aztán értékesítik is. Ezek a hagyományos, illetve klasszikus eljárások. És van a másik, amit itt Pécsett a Pannonvin idejében használtak, amikor nagy űrtartalmú edényekben, nyomásálló fémtartályokban, tankokban erjesztik az italt. Ennek emléke is látható a pincerendszer egyik fehérre és világoskékre csempézett pinceágában.  

De szerencsére ez már csak a múlt, hiszen a pécsi pezsgőgyár klasszikus és minőségre hajtó korszakában palackos erjesztéssel készítik az elegáns italt, aminek címkéjén a „Methode Champenoise” felirat jelzi ezt. Tavaly, 2017-ben kerülhetett először a mai formájában ismert, címeres Littke palackból a poharakba a fehér vagy a rosé pezsgő. Kezdetben 3000-3000 palack készült, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy növelhessék ezt a mennyiséget.

A Littke Pezsgő története jól bizonyítja, hogy egy legenda újjáélesztéséhez nem elég csak a név. Mert az ugyan egyrészről kötelez a minőségi tradíció továbbvitelére, másrészt pedig az új technológiák adta lehetőségekkel kell a legtökéletesebb módon most is kézműves pezsgőt készíteni: mindannyiunk jókedvére ezt pont így gondolják a Littkénél is.

Pezsgő kisokos

Hány fokon fogyasszuk? 5-7 Celsius fokon.

Felbontás után meddig tárolható? Lehetőleg a felbontás napján fogyasszuk el.

Ha nem isszuk meg, az üvegbe helyezett kiskanál segít megtartani a minőségét? Nem.

Hízlal? Az alkoholok közül a száraz pezsgőben van a legkevesebb kalória.

 

lokál
Made in Pécs-díj: Nívódíj
 
lokál
Mindenki karácsonyfája
 
súgó
A Bunkerrajzoló