A nagy kakaóscsiga-párbaj
A nagy kakaóscsiga-párbaj
Müllner & Kálmán Content Lab / 2017-10-18 ételital
Kakaóscsiga tesztet tartottunk! Hat közkedvelt pécsi pékséget kerestünk fel, és megkóstoltuk a csigáikat. Az eredmény alább olvasható, de ha nem lennénk megelégedve a bolti csigákkal, egy tuti, otthon is könnyen elkészíthető kakaóscsiga receptet is mutatunk.

Vannak azok az esős őszi reggelek, amikor a kávé mellé vagy után, de akár elé is valami meleg, édes és puha péksüteményre vágyunk. Ám mivel hétköznap van, és reggel, ezért roppannia is kell, hisz vissza már nem alhatunk, így nem jöhet szóba más, mint a kakaóscsiga.

Kakóscsigát, ahogy tejbegrízt is, mindenki a saját technikája szerint fogyaszt. Vagy majszol, falatozik, csipeget. Az aranyfalat felé haladva, ahogy a kakaós réteg is olvadékonyabbá válik, óhatatlanul is maszatosak leszünk. Röviden: akár zacskóban, akár papírtasakban hozzuk el a péktől a csigát, enni mindenféleképpen macerás. A maszat garantált.

Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtünk néhány ígéretes csigát a helyi jól ismert pékségekből, tekergetjük lefelé a rétegeket, kóstolgatjuk a kakaót, csípünk, törögetünk, kis katonákat állítunk csatarendbe és megpróbáljuk körképünkben a kínálatot bemutatni. Ha a versenyzők olyan küzdelmet hoznak, akkor még célfotót is bevetünk. És igen, tudjuk, vannak, akiknek le kell mondaniuk a csiga élvezetéről, ezért annak is utánanéztünk, milyen könnyített változatai léteznek ennek a majd 110 éves klasszikus magyar péksüteménynek.

Kakaóscsigát először Pösch Mór gödi cukrászmester készített, kezdetben csokoládés tekerge néven hódított, majd becsigult. Pösch mester a saját, 33. szülinapjára rukkolt elő az édes péksütivel 1908-ban. Az eredeti változat súlyáról keveset tudunk, de mi a pécsi hatosfogatot még kóstolás előtt egyenként mérlegeltük, hogy lássuk a súlycsoportokat.

Íme ABC-sorrendben a tesztünkben résztvevő pékségek, a kakaóscsiga súlyával és árával:

Aranycipó (Jókai tér 1.): 93 gr, 170 Ft

Duraku (Táncsics Mihály utca 39.): 155 gr, 180 Ft

Európa (Irgalmasok utcája 3.): 190 gr, 250 Ft

Lipóti (Citrom utca 7.): 130 gr, 195 Ft

Szentlőrinci (Vásárcsarnok): 100 gr, 140 Ft

Tornyos (Bajcsy-Zsilinszky Endre utca), 85 gr, 165 Ft

Ezen az őszi napon a Duraku hozta ki a legtöbbet a lehetőségekből: a tészta roppanós, mind közül a leglevelesebb, így foszlós és ropogós a péksütemény. A körök előrehaladtával egyre kakaósabb, így az élvezeti értéke is a legkiemelkedőbb volt. Porcukor egyáltalán nem volt a tetején, és jól is van ez így.

Második helyen az Európa végzett, ahol ugyan porcukorból a kevesebb előnyösebb lenne, de a kakaós íz kiváló. A legmagasabb péksütiben szinte csokikrémmé változik a kakaó, és ugyan ez a mezőny nehézbombázója a maga 190 grammjával, de mégis elég vékony és könnyű a tésztája.

A Tornyosé a bronzérem speciális, ruganyos kiadásával. Ugyan nem ropog, se kívül, se belül, de kakaósnak kakaós, és összhatásában is sikerül emlékezetest hoznia. A csiga ugyancsak a porcukor nélküliek táborát erősíti, és legkisebb súlyúként könnyű kis kalandként is fölfoghatjuk elfogyasztását.

A többieket nem tesszük sorrendbe, ezúttal egy kölcsönösen jótékony megosztott negyedik helyet utalunk ki, hogy kihívás maradjon a dobogóra följutni mindannyiuknak. Az Aranycipóé kívül roppan, befelé puhul, az állaggal tehát hozza a klasszikus ívet. A kakaó íze jó, és arányos a tészta-kakaó egyensúly is. A Szentlőrinciben a tészta felé billen az egyensúly, míg a Lipóti kívül-belül ugyanolyan: befelé sem puhul és a kakaóssága sem hoz áttörtést, viszont az Aranycipó mellett ők a másik pékség, akik cukormentes, illetve teljes kiőrlésű változatot is tartanak.

(A kakaóscsigákat 2017. szeptember 13-án reggel és délelőtt vásároltuk, mértük és kóstoltuk.)

Recept

Persze csigából is az a legjobb, ha mi készítjük otthon, így körülnéztünk recept fronton is, és természetesen olyat választottunk, amiről nem kevesebbet állítanak, mint hogy ez az eredeti. Ezt persze nem tudjuk bizonyítani, de hogy egy őszi vasárnap reggelen a frissen kisült kakaós csoda illatára ébredni elég klassz dolog, az biztos! Lássunk neki!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg valódi kakaópor
20 dkg kristálycukor
5 dkg vaj
5 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntünk három deci tejet. A maradék tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy kiskanál cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A lisztbe óvatosan belekeverjük a tojássárgás és az élesztős masszát, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen egy órán át kelni hagyjuk. Ha szépen megdagadt a tésztánk, nekiláthatunk a csigázásnak. A tésztát két részre osztjuk, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. Majd belisztezett deszkán az egyik tésztagombócot kinyújtjuk egy centi vastagságúra. Olajjal megkenjük, és rászórjuk a cukorral elkevert kakaó felét. Óvatosan feltekerjük, és a tésztatekercset felszeleteljük – 2-3 cm vastagságú csigákat vágunk belőle. Ugyanezt tesszük a másik adag tésztával is. A csigákat kicsit kilapítjuk, és sütőpapírral fedett tepsire tesszük, de ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben valamennyit dagadnak. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és aranybarnára, ropogósra sütjük őket.

 

lokál
Made in Pécs-díj 2016 – Az év eseménye
 
lokál
Portré: Szabó Zoltán
 
lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év civil projektje