Zenekarok színpad nélkül
Zenekarok színpad nélkül
Papp András / 2020-04-15 zene
A klubok bezárása után a zenekarok is lehetetlen helyzetbe kerültek. Pécsi könnyűzenei menedzsereket kérdeztünk arról, hogy az általuk képviselt bandákat miként érintette a rendkívüli helyzet. Azaz, milyen egy zenekar élete színpad nélkül?

Koncz Balázs (30Y)

Idén 20 éves a 30Y és jövőre is az marad egy kicsit… Alkotói és tervezési szempontból sosem álltunk rosszul, így van ez most is. Mondhatnám úgy is, hogy sosem a gondolat hiánya, hanem az időszerűség ütemezése jelent igazi kihívást. És igen, sok koncert került át későbbi dátumra és többről tudunk, ami elmarad – klub és fesztiválszinten egyaránt. Senki sem tudja, hogy milyen hatással és meddig fog ez tartani, de napi szintű a koncertek átszervezése – bízunk abban, hogy még az idei évben újraindulhat a koncertszezon (is).

A járvány megfékezésére, kezelésére irányuló rendelkezéseket komolyan vesszük. A zenekar ebben az időszakban minimalizálja a személyes találkozásokat, jelenleg próbák sincsenek. De otthon mindenki zenél, vagy épp új dolgokon töri a fejét – ezekről maratoni telefonos körökben értekezünk. Készülünk arra, hogy újra használatba vehessük a stúdiónkat és színpadra állhassunk.

Tóth Barbara (Idegen, Felső Tízezer)

Egy zenekar élete a jelen helyzetben elszigetelt, kicsit kétségbeesett, tehetetlen és dühös. Az első hetekben még megoldásnak tűnt, hogy próbatermekbe menekülnek a zenészek, és új alkotói folyamatokba vágnak. Ahogy terjedt a járvány és szigorodtak az intézkedések, egyértelművé vált, hogy önmaguk és szeretteik biztonsága érdekében ez nem lesz tovább opció.

Zenekaronként eddig körülbelül 10 koncertünk lett lefújva. Volt köztük saját fesztivál, lemezbemutató, és nagy egyetemi rendezvény is. A kisebb produkciók életében nem az anyagi kiesés a jelentős, hanem az elérés és a közönséggel való találkozás megszűnése a legnagyobb érvágás, mert ezen a kicsi magyar piacon most mindenki mindent egyszerre akar. Óriási a kommunikációs zaj az online térben, és épp a személyesség veszik el a streamelt koncertek tömkelegével. Mi nem is tervezünk ilyet. A #neváltsvisszajegyet kampány legnagyobb hatása sem anyagi, hanem inkább a nem-elfordulás éreztetése. Ezt nagyon szép és fontos dolognak tartom.

Marton Zsanett (Cedar Knoll)

Egy zenekar színpad, és legfőképpen a közönsége nélkül szomorú, hisz ez élteti, ez motiválja az alkotásban. Egy olyan zenekarnak sem könnyű a jelenlegi helyzet, mint a Cedar Knoll. Éppen csak elkezdték bontogatni a szárnyaikat, most lett két éves a zenekar, a csapatdinamika így olyan, mint amikor a kapcsolat elején még izgalmas ismerkedés van, nem tudni hányadán is állunk, de mindenképpen beleadunk mindent, mert egy dolgot biztosan ad: örömet. Jelenleg ez hiányzik a legjobban. Addig is igyekszünk terveket kidolgozni, hogy mivel indítsunk, ha újra szabad a pálya, ugyanis tervben van egy lemez felvétele majd megjelenése, és egy lemezbemutató turné is.

Az önkéntes karanténban csücsülőknek szívesen ajánljuk a tavalyi Fishing On Orfű koncertfelvételünket vagy a nemrégiben elstartolt Pécs On Stage szereplésünket. Életben kell tartani a zenét, ezért is maradunk otthon, és a kedvenc előadókat hallgatva várjuk, hogy minél hamarabb visszatérhessünk.

ételital
Teszteltük: Balkán Bisztró
 
film
Folytatódik a dr. Stark Filmklub
 
lokál
Négykezes vászonra, bőrre, papírra, falra és monitorra