Psycho Mutants: Motherland
Psycho Mutants: Motherland
Papp András / 2022-12-07 zene
Öt év után új albummal jelentkezik a Psycho Mutants. A Motherland című új anyaguk apropóján beszélgettünk a zenekar két tagjával, Karnics Zoltánnal és Jehan Paumeroval.

Azt nem lehet elmondani rólatok, hogy ontjátok magatokból a lemezeket, hiszen a legutóbbi albumotok 5 évvel ezelőtt jelent. Mi az oka ennek a nagy kihagyásnak?

Jehan Paumero: Ezt a lemezt 2019 végén raktuk össze. 2020 márciusában vettük volna fel, de két héttel a stúdiófelvétel előtt kiszakadt a porckorongsérvem egy szegedi koncert végén. Több hónapot töltöttem ágyban, aztán lábadozással. A műtétem után bejött a covid, és mint sok zenekarnak, nekünk is le kellett mondanunk a koncertjeink nagy részét, majd két évig lelassult minden. Ez a lemez tehát két éve megjelenthetett volna, de a sors máshogy döntött.

A nagy csendet most szerencsére megtöritek. December 8-án 16 órakor jön ki a digitális platformokra a Motherland című új anyagotok, karácsony előtt pedig bakeliten is megjelenik a lemez. (Előrendelés ITT.) Meséljetek róla egy kicsit, milyen lett?

Karnics Zoltán: Ahogy az album címe is sugallja, a zenekar visszatér a gyökereihez: hosszú és pszichedelikus számok, sötét elemek jellemzőek rá. Ugyanakkor új hangszerekkel is kísérleteztünk: bariton szaxofon, orgona, bongó, brácsa. Eklektikus lett a lemez, balladákkal, instrumentális számokkal és a megszokottnál keményebb dalokkal, de összeségében sokkal egységesebb, mint az előzőek voltak.

Mérföldkő a zenekar életében, hogy a lemezt a legendás Beast Records adja ki. Hogyan kerültetek kapcsolatba velük?

Karnics Zoltán: Nekem több tucat lemezem van tőlük, sok kedvenc zenekarom a Beastnél van évek óta. Ahogy kész lett a lemez, megbeszéltük a Jehannal, hogy elküldjük nekik, hátha, mert úgy éreztük, „Beast-es” lett a lemez. Három nappal később válaszoltak is, hogy régen hallottak olyan albumot, amin az összes szám annyira ütős lett volna, mint ezen, és mindenképpen szeretnék kiadni. Ez volt a legjobb visszajelzés, amit kaphattunk! És egyben egy nagy lehetőség is, hiszen hatalmas a hálózatuk az underground rock'n'rollon belül. Ráadásul van egy alap közönségük – amihez én is tartozom –, aki tudja, hogy szart nem adnak ki a kezükből, és csukott szemmel vásárolja a kiadó újdonságait.

A pécsi lemezbemutató koncertetek mikor és hol lesz? Milyen showra számíthat a közönség?

Jehan Paumero: December 28-án a Szabadkikötőben, a Lucy Dreamin' társaságában. Nem szeretnénk csalódást okozni, de külön meglepetéssel nem készülünk. Ott leszünk hatan a színpadon, ahogy szoktunk. A lemez anyaga nem sokkal hosszabb, mint fél óra, úgyhogy nyilván nem csak az új lemezről fog szólni a buli, de igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy ugyanolyan egységes legyen, mint a lemez, több olyan számmal, amit vagy régen, vagy egyáltalán nem játszottunk élőben.

 

zene
VHK, Psycho Mutants, Trillion
 
lokál
111 pécsi remekmű
 
ételital
Teszteltük: Kisbalkán Pékség & Tejivó