Pécs a kabalánk
Pécs a kabalánk
Happ Zsuzsa / 2018-09-04 zene
A Margaret Island megjelenés előtt mutatta meg harmadik sorlemezét a Lemezjátszó exkluzív turnéjában a Made in Pécs Café vendégeinek. Mielőtt pörgetni kezdték a bakelitet és néhány dalt eljátszottak akusztikban, válaszoltak kérdéseinkre.

Milyen volt a fesztiválszezon? Sikerült valamelyest kipihenni magatokat?

Viki: A négy év alatt az idei volt a legsikeresebb fesztiválszezonunk. Nem csak azért, mert most játszottunk a legtöbb nagyszínpadon, hanem mert nagyon összeértünk emberileg, a zenekari tagokkal és a stábbal most lett a leggördülékenyebb a közös munka.

Bálint: Erre pedig még rátett, hogy a fesztiválok után szinte a stúdióba mentünk haza, hiszen a nyáron fejeztük be a harmadik lemezünket. Nagyon-nagyon sokat dolgoztunk júliusban és augusztusban az új dalokon. Fesztivál, stúdió, stúdió, fesztivál – így telt a nyarunk.

Kristóf: Azt gondolom, hogy ennyire kerek, szép, ilyen intenzíven átélt, megélt nyarunk még sosem volt. Azt hittem, hogy a lemezkészítéssel együtt sokkal jobban el fogunk fáradni, de visz bennünket a lendület.

Viki, Bálint, Kristóf szinte kórusban, egyszerre: Akár most újrakezdenénk az egészet!

A nagy nyári menetelés közben az új albumot is elkészítettétek, amit most közösen meg lehet hallgatni veletek. A Lemezjátszó turnétok első állomása Pécs. Minek köszönhetjük azt a megtiszteltetést, hogy a világtörténelemben először nálunk hallható az új albumotok?

Viki: Idén ti vagytok az elsők nekünk mindenben. A tavaszi turnénkat itt kezdtük el.

Bálint: Tényleg, az első szabadtéri koncertünket is itt adtuk!

Kristóf: És két évvel ezelőtt is itt volt az első koncertünk!

Viki: A fesztiválszezont is itt kezdtük, játszottunk a PEN-en, és most itt mutatjuk be az új lemezt. Egyébként az egyik testvérem ide jár egyetemre, a fotósunk is pécsi, sok szálon kötődünk ide. És hát valahogy mindig így jön ki, hogy ti vagytok az elsők.

Bálint: Lehet, hogy ez a kabalánk.

Mit gondoltok, hogy sikerült a lemez? Jobb lett, mint az előzőek voltak?

Viki: Ezt csak reméljük, majd ti eldöntitek. Nekünk a munkafolyamat szempontjából ez volt a legintenzívebb. A legtöbb időt ezzel a lemezzel töltöttük.

Kristóf: Kihívás volt. Nem szerettük volna pont ugyanazt megcsinálni, amit előtte. Igyekeztünk új irányokat, új hangszereléseket kipróbálni. Volt olyan dal, amiből több verzió is készült, mielőtt eldöntöttük, melyik lenne a legjobb a lemezre.

Bálint: Ez volt a lényeg, hogy kipróbáljunk új dolgokat, akár belefussunk olyanokba, amikről úgy éreztük, hogy az nem annyira működik és találjunk olyan újakat, amikben meg nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon sok új emberrel is dolgoztunk, például Apey-t rávettük, hogy magyarul énekeljen, és Monkeyneck-kel elektronikusabb dolgokat csináltunk. Nagyon sokszínű és változatos munkafolyamat volt, mégis gondolatiságában egy egységes anyag lett.

Vannak személyes kedvencek az új albumról? Szerintetek melyik lesz a sok közül a legnagyobb sláger?  

Viki: Azt mindig az idő dönti el, meg a közönség. Én nagyon szeretem a Kristóf dalát. Ahogy az előző lemezre, úgy erre is került egy dal, amit ő szerzett és énekel, a címe Bolond tavasz.

Bálint: Én nagyon szeretem az Útravaló című dalt, amit az eddigi négy évünkről, az utazásainkról írtunk.

Kristóf: Nálam a hangulatomtól függ, hogy melyik a kedvencem, de most én is az Útravalót mondanám.

Élőben, igazi nagykoncerten mikor hallhatjuk az új dalokat Pécsen?

Bálint: December 15-én jövünk a Pécsi Estbe. Nagyon szeretünk ott játszani, nagyon jó, intim hangulatú klubkoncertjeink szoktak az Estben lenni. Ezért is nagyon várjuk!

film
Furiosa: Történet a Mad Maxből
 
súgó
Edith és Marlene
 
lokál
Pécs, 1956 – Lövések a börtön ablakából