Nem várt események
Nem várt események
Papp András / 2023-01-05 zene
Bizony-bizony az egésznapos fesztiválozásban előfordulnak olyan események, melyek előre nem tervezettek, de minden alkalommal menetrendszerűen bekövetkeznek. Ilyenkor a helyszíneken dolgozó stáb talpraesettségén, profizmusán és kreativitásán múlik, hogy ezekből a kellemetlenségekből a közönség semmit ne vegyen észre. 

Elhagyott / otthon felejtett hangszer

Elég meglepő, de előfordulnak – szerencsére nem tömegesen – olyan különleges esetek, amikor a tisztelt fellépőművészek hangszereik nélkül érkeznek meg a koncertjük helyszínére. A leggyakoribb ok, hogy a bulizás hevében valahol otthagyják a munkaeszközüket (ez egy késői időpontban fellépő előadó esetében még úgy ahogy megbocsájtható), de volt már olyan sztárfellépő is, aki egyszálgitáros, kora délutáni koncertjére érkezett meg gitár nélkül, mert otthon felejtette. Ezek az esetek nem kis fejtörést okoznak a helyszíneken dolgozó kollégáknak, de eddig mindig meg tudták oldani a helyzetszituációt kölcsönhangszerekkel.

Ortodox karácsony

Tavaly Újvidékről hívtunk vendégzenekarokat. A korai időpontban fellépő bandák koncertje minden fennakadás nélkül lement, ám a Zbogom Brus Li nevű együttes éjszaka lépett volna fel, ezért később indultak el Pécsre. Egyvalami azonban elkerülte a figyelmüket! Mégpedig az ortodox karácsony (január 6-7.), ami miatt a határon kilométeres sorok torlódtak fel, mert sokan a családjukhoz igyekeztek az ünnepekre. Többórás reménytelen várakozás után, a határőrökkel egyezkedve tudtak csak soron kívül átjönni Magyarországra, ezért nyilván késve érkeztek Pécsre, így az előre meghirdetett koncertjüket nem tudták megtartani, ám a Szabadkikötőben, az utolsó fellépő után színpadra álltak és egy hatalmas bulit toltak.  

Késő backline

A backline az a cucc, ami elengedhetetlen egy-egy koncert gyors lebonyolításában. Lényegében egy alap erősítőről van szó, amin az együttesek alaphangszerei (gitár, basszusgitár, stb...) szólalnak meg. Ezeket az erősítőket Budapestről béreljük, a megpakolt teherautók hajnalban indulnak Pécsre. Egyik évben ramaty idő volt, a jeges úton csak lassan tudott haladni az autó, ezért késve, 9:55-kor értek a Pécsi Estbe, ahol 10-kor a Junkie Jack Flash kezdett volna. A szakemberek gyorsan bepakoltak, összedugták az erősítőket, a terep 10:05-re készen volt, a JJF felment a színpadra és hangbeállás nélkül egy olyan koncertet pirítottak, hogy leesett a fejünk. Punk’s Not Dead! 

ételital
Teszteltük: Karavella
 
lokál
Műszaki pálya a biztos jövőkép
 
lokál
Eximó Jégrém: Mindennapi Betadine