Made in Pécs Fesztivál – Háttérmunkák az első koncertig
Made in Pécs Fesztivál – Háttérmunkák az első koncertig
Papp András / 2024-01-02 zene
Nagyon sok ember nagyon sok és precíz munkája szükséges ahhoz több hónapon keresztül, hogy eljussunk a fesztivál első koncertjéig. Arra teszünk most kísérletet, hogy mindezt elmeséljük. 

Tudjuk, hogy hihetetlen, de ettől még igaz: a munka már júniusban elkezdődik. Ekkor kerül ki ugyanis a fesztivál Facebook-oldalára az első felhívás, melyben megnyitjuk a jelentkezés kapuját a fellépők előtt. A nyár ezzel telik, folyamatosan monitorozzuk a jelentkezők létszámát és bátorítjuk az előadókat, hogy regisztráljanak a pécsi zene ünnepére. Közben vendégvárosokon és vendégzenekarokon is spekulálunk. A külföldi bandákat egy nagyszerű ügynökséggel együttműködve hozzuk Pécsre, ők ajánlanak egy külföldi várost és onnan izgalmas produkciókat. A három külföldi vendégzenekar szerződtetése ősz elejére realizálódik. A magyar vendégváros mellett általában az dönt, hogy honnan tudunk három figyelemreméltó, friss zenekart Pécsre hozni. Összességében elmondható, hogy mind a külföldi, mind pedig a hazai vendégeink nagyon-nagy szeretettel fogadják el meghívásunkat és rengeteg élménnyel mennek haza, mert ilyen fesztivált még semelyikük nem élt át azelőtt.       

Ősszel lezárjuk a zenekarok jelentkezését, majd egy idegtépő meló veszi kezdetét, melynek végén közel 200 zenekar kerül be egy programtáblázatba, figyelembe véve egyes zenekarok stílusát, a zenekari tagok más bandákban való fellépést és még millió „apróságot”. A programtábla összekalapálása után Darvasi Líviusz kolléga, a fesztivál fő koordinátora egyenként felveszi a kapcsolatot a zenekarokkal a fellépésük helyszínével és időpontjával kapcsolatban, és mindegyikükkel egyenként leokéztatja azokat. A szervezés ezen szakaszában megkezdődik az egyeztetés a fesztivál hang- és fénytechnikájáért felelős szakemberrel, hiszen időben tudni kell, hogy milyen, a koncertek profi lebonyolításához szükséges eszközöket kell a meglévőkön kívül Budapestről bérelnünk. 

Amikor ezek a dolgok nagyjából összeálltak, beindul a kommunikációs főosztály munkája, akik grafikusokkal egyeztetve készítik a zenekari bejelentőket Facebook-oldalunkra. Ezzel párhuzamosan rohamtempóban készülnek a fesztivál napján a szórakozóhelyek előtt álló programmolinók és a műsorfüzet is. Sietni kell a gyártással, mert az év vége egyes nyomdákban teljes leállással jár.  

A fesztivál előtti napokban a színpadmesterek (akikkel időközben leegyeztetjük aktuális állomáshelyüket) újból felveszik – egy utolsó okézás miatt – a kapcsolatot a náluk fellépő előadókkal, a fesztivál előtt egy nappal a klubokban elkezdődik a hang- és fénytechnika kiépítése, majd szombaton reggel 8-kor mindenki elfoglalja a helyét, 10 órakor pedig elkezdődik az összes klubban az első koncert.

Ez így leírva nem is olyan durva, de higgyétek el, elég betyáros meló ez!  

zene
Nyári HC-punk leizzadás
 
film
Citizenfour
 
lokál
Háztáji ízekkel és meglepetéssel készül a Farm To Table