Longbong
Longbong
Papp András / 2018-09-24 zene
Néhány évvel ezelőtt, a The Talking Horse inaktivitása miatt Bodó Rezső és Balvin Levente ketten folytatták útjukat. Új bandát szerettek volna alapítani. Levit eközben felkérték a Junkie Jack Flash állandó basszusgitárosának, melyre válaszul onnan Pető Szabi beugrott hozzájuk gitározni, és hirtelen begyulladt egy hatalmas rakéta, amit Longbong-ra kereszteltek. Néhány évnyi csönd után most újra erőre kaptak. Velük beszélgettünk. 

A 2015-ös EP-tek után kissé eltűntetek. Mi volt a szünet oka és miért döntöttetek most úgy, hogy újraaktiváljátok magatokat? 

Az első EP-nket a 30Y termében vettük fel Varga Ádám segítségével. Mivel egész jól sikerült, gondoltuk, rápihenünk, hiszen sietni nem szabad sehova, de persze közben azért készültek új számok is. Onnantól kezdve rengeteg ember boldogan nyugtázta, hogy ilyen remek „mocsári parti-metállal” (mi így hívjuk) erősítjük ezt a szcénát. Ráadásul ezzel a bandával párhuzamosan Szabi és Levi játszik a Junkie Jack Flash-ben is, az meg úgy felpörgött, hogy akkoriban nagyon hosszú ideig heti 2-4 koncertet zúztak le a srácok. Eközben Rezső köré szerveződött a Pokoltornádó/PKLTRND zenekar, amit megint csak nem hagyhat az emberfia figyelmen kívül. Ezek az említett zenekarok azóta is folyamatosan segítik egymást, így nyilván elkerülhetetlen volt, hogy ne zúzzon a Longbong is egy nagyot az idők során kiéhezett rajongóknak. Ez szerencsére mostanában megtörtént már többször is, sőt, idén már mi nyitottuk a Fekete Zajt, ami köztudottan a legnagyobb hazai underground fesztivál.  

Május közepén stúdióba vonultatok és rögzítettetek egy live set-et. Miket vettetek fel és mikor lesz látható a végeredmény?

Az LA Gardens stúdióban vettük fel az anyagot Maczkó Róbert segítségével, ez konkrétan három szám, plusz egy single felvételét jelenti. Az ottlétünk alatt megállás nélkül forgott a kamera a Modus professzionális stábjának köszönhetően, akikről hamar kiderült, hogy nem csak a kamerát bírják. Gyakorlatilag mindent felvettünk. Szeptemberben jelenik meg az említett átfogó anyag, vélhetően egy zenés rövidfilm formájában. 

Komplett nagylemezen, esetleg EP-n gondolkodtok?

Persze! De máson is gondolkodunk, azon viszont egyfolytában. 

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy egy új, friss kiadóhoz került a csapat. Kik ők, és milyen közös terveitek vannak velük? 

Ezek a friss hírek valósak, ugyanis tényleg megkeresett minket egy fiatal kiadó, a Baby Gorilla Records. Ők rutinosan promotálnak külföldi rockzenei fesztiválokon, segítséget nyújtanak hanghordozó, illetve merch készítésben és terjesztésben, valamint külföldi fellépések szervezésében. A közös cél: feljutni a „nagyok" közé!

A játék kedvéért ugorjunk az időben mondjuk 2 évet. Szerintetek hol fog ekkor tartani a Longbong? 

Két út is van: az egyik az, hogy egy európai, tíz állomásos körünkről megérkezve már pontosítjuk a Japán turné részleteit, a másik, hogy visszatérő nagykoncertet adunk a TiTiTában. Mindkettő remek!

Legközelebb mikor és hol játszotok Pécsett?

November 17-én a Pécsi Estben, a Trillionnal.

ételital
Teszteltük: SteamCraft Sörkert & Bisztró
 
lokál
50 pillanat a Made in Pécs életéből
 
film
Colette