Kockák és buborékok
Kockák és buborékok
Happ Zsuzsa / 2019-05-08 súgó
Képregényfesztivált szervez a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont május 15-én. A program a kortárs képregényekhez kapcsolódó kiállítást és workshopokat kínál, de képregénybörzével, szabadulószobával, és könyvtártúrával is várja a kíváncsi látogatókat. Az eseményről Rózsáné Szarka Veronikát, a Közönségkapcsolati Osztály vezetőjét kérdeztük.

Kik lesznek a képregényfesztivál szakmai vendégei?

A programszervezésben nagyon fontos szakmai segítséget nyújt a PTE Képregénytudományi Kutatóközpont, konkrétan Dr. Maksa Gyula, a kutatóközpont vezetője, és Demus Zsófia PhD hallgató. Javaslatukra hívtuk meg Lakatos Istvánt, a Lencsilány és a Dobozváros Alfabéta-díjas szerzőjét, és Dudás Győző Szépirodalmi Figyelő-díjas alkotót, akinek legutóbbi munkája Perisztaltikhoszeia címmel jelent meg. Mindkét alkotó workshopot tart, majd kerekasztal beszélgetésen vesznek részt a kortárs képregény helyzetéről, jövőjéről.

A programok közül mit ajánlana az érdeklődőknek?

Az alkotói workshop minden képregénykedvelőnek érdekes lesz, mert az alkotás rejtelmeibe fogja beavatni a résztvevőket. Kisantal Tamástól egy izgalmas előadást hallgathatunk meg, amely a képregényes műfaj nagykorúsításáról szól. Az anime, mint műfaj sem maradhat ki a programból: Őz Pált, a Pécsi Anime Fanclub vezetőjét kértük fel a témát bemutató előadásra. A teljes program ideje alatt rohamosztagosok és R2D2 is a vendégeink lesznek. Képregénykiadók is képviseltetik magukat az újonnan megjelent képregényeikkel, mint például a pécsi Kockás Képregények kiadója, a Kaméleon Komix, a Kittenberger Képregény Kiadó és a Szépirodalmi Figyelő. Börzét hirdettünk, melyen leginkább a pécsi és baranyai rajongókra számítunk. A meghirdetett 5 képkockából álló comic strip pályázaton új tehetségek felbukkanását reméljük, elsősorban középiskolások és egyetemisták munkáit várjuk könyvtár, könyvtáros témában. A beérkezett pályázatok legjobbjait kiállítjuk a Tudásközpontban. Érdekesnek ígérkezik a szabadulószoba is, ami a könyvtári tereken visz végig, és nem titkolt célunk, hogy a résztvevőknek ne legyen kedvük kiszabadulni a könyvtárból. A Total Art Egyesület, a pécsi rajzfilmes hagyomány ápolója fiataloknak szóló programmal készül, és az elmaradhatatlan Nagy Könyvtártúrát is meghirdettük, ahol a könyvtári kulisszatitkokat mutatjuk be.

Kiket várnak a rendezvényre, melyik korosztálynak ajánlják leginkább?

A középiskolásokra, egyetemistákra mindenképpen számítunk, és láthatóan érdeklődnek a képregénnyel foglalkozó csoportok, fan klubok is. Akiket még nem érintett meg ez a világ, azokat is várjuk természetesen, mert egy igazi fesztiválhangulatú esttel készülünk, ahol a könyvtár is megmutathatja sokszínűségét. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy azok a látogatók, akik ezen a délutánon cosplay jelmezben jelennek meg a könyvtárban, képregényt kapnak ajándékba!

ételital
Pécs, nők, gasztronómia
 
ételital
Egyletből kettő – avagy a sikersztori folytatódik
 
súgó
Dalí - Üdvözöllek az agyamban