Fishing & Ördögkatlan – A két állva maradt fesztivál
Fishing & Ördögkatlan – A két állva maradt fesztivál
Papp András / 2020-06-16 zene
A pandémia csúnyán átírta a fesztiválnaptárt is. A régió két nagy fesztiválja, a Fishing on Orfű és az Ördögkatlan ugyan állva maradt, de mindkét rendezvény új időpontra került. Egyedi Péterrel, a Fishing sajtófőnökével, és Kiss Mónival, az Ördögkatlan egyik szervezőjével arról beszélgettünk, milyen lesz fesztiválozni egy ilyen különös helyzet után.   

Fishing on Orfű – augusztus 26-29.

Mekkora meló volt átszervezni a teljes fesztivált?

Meglepően jól és gördülékenyen ment az átszervezés, minden fellépőnk pozitívan és rugalmasan állt az időpontváltozáshoz. Elégedettek vagyunk, hiszen a júniusra lekötött közel 160 fellépőnk közül mindösszesen 5 nem tud velünk tartani augusztusban.

Mennyire tartjátok biztosnak, hogy az új időpontban meg tudjátok tartani a rendezvényt?

Teljes mellszélességgel az augusztusra készülünk, a dolgok jelenlegi alakulása mellett abszolút hiszünk a megvalósíthatóságában. Persze minden eshetőséget számon tartunk, de egyelőre korai lenne vészforgatókönyvről beszélni.

Az egész járvány-ügy mennyire fogja befolyásolni szerintetek a hangulatot?

Az biztos, hogy az embereknek nagy igénye lesz a kikapcsolódásra, a koncertekre, az együttlétre. Ha adottak a biztonságos feltételek – és adottak lesznek –, akkor nem lesz gond a hangulattal. Sőt, lehet, hogy a helyzet miatt pont emelkedettebben éljük majd meg mindannyian a fesztivált.

Számítotok arra, hogy a közönség egy része távol marad a Fishingtől a járvány miatt?

Minden ilyen döntést tiszteletben tartunk. Indoklás nélkül lehet visszaváltani a belépőket május közepétől egy hónapig, ezután fogjuk csak újraindítani a jegyértékesítést. Mi inkább azt tapasztaljuk, hogy sokan örülnének, ha bérlethez jutnának, sokan pedig azt írták, hogy az időpontváltozás miatt életükben először lesz lehetőségük eljönni a Fishingre.

 

Ördögkatlan Fesztivál – október 22-25.

Mennyire ért váratlanul titeket, hogy idén nem lehet Ördögkatlan az előre meghirdetett időpontban?

A program lényegi részét márciusra már összeraktuk, és az utolsó pillanatig reménykedtünk. De azt is tudtuk, nem mi döntünk, hanem igazodunk majd egy központi döntéshez. Ahogy telt az idő, éreztük, szükség lehet egy B-tervre. Felmértük, mennyi pénzünk van: kevés; végig kérdeztük a falvakat, ha úgy alakul, tudnak-e fogadni bennünket ősszel: tudnak.

Október 22-25-ig Ördögkatlan napokat terveztek. Ezt hogyan kell elképzelni? A helyszínek, a programok a megszokottak lesznek?

Számos szempontot figyelembe kellett vennünk, amikor az időpontot kijelöltük, köztük a kapolcsi-hétvégéket, a Villányi Borfesztivált, a nagyharsányi búcsút… Így kerültünk október végére. A lényeget, az összművészeti jelleget megőrizzük, és kulcsszavaink is változatlanok: minőség, személyesség, emberi lépték, közösségi élmény. Mivel nagyon kevés pénzünk van, idén fájó szívvel Nagyharsány-Beremendre szűkítjük a területet, és azt is tudjuk, hogy hideg lesz, tehát sátortábor helyett a beremendi tornatermet ajánljuk fel azoknak, akiknek nincsen pénzük szállodára. Hamarabb zárunk, hogy este 11 körül mindenki visszamehessen Pécsre.

Milyen lépéseket terveztek, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat?

Fontos kérdés, amire nehéz és könnyű válaszolni. Nehéz, mert ebben a vírusos időben nem tudunk másra gondolni, csakis a biztonságra – és ezáltal a felelősségünkre – és könnyű, mert eszünk ágában sincs „maszkos” Ördögkatlant szervezni. Az Ördögkatlan nekünk találkozást jelent – ha ez nem lehetséges, akkor az őszt is el kell felejtenünk. Csak akkor hirdetjük meg az Ördögkatlan-napokat, amikor bizonyosan tudjuk, hogy lázmérés, távolságtartás, maszk stb. nélkül meg tudjuk azt szervezni.

Az egész járvány-ügy mennyire fogja befolyásolni szerintetek a hangulatot?

Ha összejön a találkozás, akkor ölelkezések sokaságát látjuk, „nem normális” szeretetmegnyilvánulásokat… Az biztos, hogy akik ott leszünk, nem a járvánnyal foglalkozunk majd, hiszen azt ünnepeljük, hogy megszabadultunk tőle. Felelősen gondolkodunk: ha meg tudjuk rendezni, akkor nem lesz mitől tartani.

 

 

zene
Made in Pécs Fesztivál: Színpadmestereink
 
súgó
Tóth Krisztina kapja a Bertók László Költészeti Díjat
 
ételital
Vietnámi hét a Balkán Bisztróban