„Egyértelműen az év magyar zenei fesztiválja!”
„Egyértelműen az év magyar zenei fesztiválja!”
Papp András / 2023-01-06 zene
A Made in Pécs Fesztiválon fellépő előadókból választottunk néhányat, hogy mondják el véleményüket a pécsi zene és a pécsi zenekarok legnagyobb ünnepéről. Szavaik kedvcsinálóként is szolgálhatnak azoknak, akiket még nem fertőzött meg a januári őrület.

Simara László (Sarnabör, A Múlt Szellemei)

Hogy milyen a Made in Pécs Fesztivál? Kurva jó! Buli az egész város. Egyik helyről a másikba. Hangszerek kézben, háton. Mindenki ismerős, haver, vagy mindjárt az lesz. Fellépőként lehetőség, kísérletezés, tömör fogalmazás. Nézőként egész napos party, ami felforrósítja a didergő januári utcákat. A legnagyobb baj, hogy nem tudjuk magunkat klónozni, hogy mindenhol ott lehessünk. Vagy – a szervezők figyelmébe ajánlom! – lehetne mindenhol teleport állomás, hogy hipp-hopp átkerüljünk egy másik helyszínre. Vagy drótkötélpályával összekötni a belvárost a Pécsi Esttel, az Amperrel, a Sárkány Barlanggal. Na, ez lenne fontos, tisztelt szervezők! Minden más oké.

Schnieder Márk (Avement, The Lovers, New Divide)

A Made in Pécs Fesztivál az a rendezvény, ahol először sikerült megértenem, hogy mire gondolnak azok, akik Pécset Magyarország Liverpooljának nevezik. Noha év közben másfelé is kalandozunk, igazán ide járunk haza, a zenész ifjúság és a fülledt klubok világába, ahol mindig jut egy pár korty bulizás vagy egy falatka színpad a magunkfajta zenekedvelőknek. 

Egervári Zoltán (Dirty Dawn, Pokoltornádó)

Egyértelműen az év magyar zenei fesztiválja! És nem kell hozzá a nyár, mert a legnagyobb hidegben is kiválóan működik, még úgy is, hogy egy héttel előtte még mindenki konfettiben és pezsgőben fetrengett és óbégatta a búékot. Egy egész napra a városi klubok fesztiválszínpadokká, konkurenciából „üzlettársakká” válnak – hát hol máshol van ilyen az országban? Ráadásul csak pécsi vagy pécsi kötődésű zenekarok bazseválnak, akik reggel 10-től éjszakába menően ki- és megtöltik a belváros illusztris koncert- és bulihelyszíneit. Na meg ugye, itt 15 helyett 20 perc hírnév jár. És ki mondta azt, hogy Pécs a magyar Liverpool? Mert szerintem ideje lenne megfordítani ezt az állítást. 

Pórszász Balázs (Overmorrow, Raziel, StarFunkSimples)

A Made in Pécs Fesztivál valóban Pécs zeneünnepe. Vannak olyan formációk, melyek az év során egyszer, csak itt lépnek fel, és vannak olyanok, melyeknek a megalakulását ez a fesztivál motiválta. Erre a rendezvényre teljes mértékben igaz a mondás: mindenki pécsi akar lenni! Különös vonzereje, hogy nincs bemeneti szűrő, és így válik Pécs aktuális zenei életének reprezentatív metszetévé. Bízom benne, hogy a promoterek, booking irodák, szervezők egyre inkább figyelik és részt vesznek rajta, mert ilyen részletes zenei szemelvénnyel sehol nem találkozhatnak, és ebből a tengerből kincseket lehet kihalászni. Tapasztalataim szerint a szervezők, a hangtechnikusok, a színpadmeseterek mind egy célért dolgoznak ilyenkor – hihetetlen munkabírással –, hogy minden fellépő és hallgató a lehető legjobban érezze magát.

 

lokál
Eximó Jégrém: A változó helyi érték
 
súgó
Múzeum Utca Plusz és a római örökség
 
ételital
Teszteltük: Purrfect Cat Cafe