Wakond – könyvbemutató Pécsett
Wakond – könyvbemutató Pécsett
Major Zoltán / 2019-11-28 súgó
A vakond eredetileg egy nagyon békés és magányos állat, amely a föld alatt, teljes sötétségben éli világát. Hatalmas dolognak kell történnie ahhoz, hogy előjöjjön a kis vackából. Ha azonban ez bekövetkezik, ott számos váratlan dolog történhet...

Különc és furcsa alakok nem mindennapi kalandjaiba tekinthetünk be a nemrég az Atheneum Kiadónál megjelent, Orosdy Dániel és Merényi Dániel által jegyzett Wakond című regényben. A műfaja szerint leginkább a noir, illetve a „hard-boiled” (keményvonalas) krimik karaktereit és fordulatait felvonultatva a könyv világát a rend (nem mindig) törvényes őrei, nagyhatalmú keresztapák, verőlegények, autós üldözések, menekülések, árulások, drogok, pénz és fegyverek uralják. A filmtörténetből ismerős nevek és utalások használata nem csupán a véletlen műve, az adott műfaj(ok)ban jártas olvasó számára külön játék lehet ezek dekódolása. Használatuk pedig egyértelműen jelzi Orosdy filmek iránti elköteleződését, hiszen immár másfél évtizede filmkritikákat jegyez.

A szerzők meghatározása szerint a könyv „grafitnovel”, a szójátékkal utalva rá, hogy az Orosdy szövegeihez kapcsolódó, Merényi általi képregényes betétek nem csupán illusztrálják, hanem kiegészítik, szerves részét képezik azoknak, vizuálisan is hozzátéve az atmoszféra megteremtéséhez. Orosdy a 2012-ben megjelent Halott ügyek után fikciós művön másodszorra dolgozik együtt Merényivel, aki mellesleg a nagysikerű Napirajz könyvek, illetve az azonos című online rajzolt közéleti görbetükör-sorozat elkövetője. (Összességében azonban ez már a harmadik közös munka, ugyanis Orosdy Schreiber Andrással együtt jegyzett horrorfilm-rendezői duplaportréjának, A modern horror mesterei: Lucio Fulci & George A. Romero című kötetnek az illusztrációit is Merényi rajzolta.)

Aki a két Danit Pécsett élőben szeretné látni, hallani, annak december 4-én 17 órakor a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági TanulóTérben (BITT) a helye, ahol a szerzőket Gerner András faggatja.

Előzetesként álljon itt még egy rövid ízelítő könyvtrailer formájában (a videó végén a meghívó egy másik eseményre vonatkozik): https://www.youtube.com/watch?v=VX0OzVAfBBw

 

ételital
Yokka desszertműhely
 
lokál
Made in Pécs-díj: Az év új vendéglátóhelye
 
súgó
A fizikusok