Vírusszelidítő – Terjedési jelenségek és rejtett mintázatok
Vírusszelidítő – Terjedési jelenségek és rejtett mintázatok
szerk / 2021-10-07 súgó
Barabási-Albert László fizikus és csapata, a BarabásiLab Terjedési jelenségek – Virális hálózatok című kiállítása október 1-től látható a Nick Galériában.

Barabási Albert-László fizikust, hálózatkutatót valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Egyike azoknak az ikonikus, már-már celeb-státusú kortárs gondolkodóknak, akik jelenidőben formálják a világról alkotott képünket. Barabási kutatásainak középpontjában a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. Miközben a világ élvonalában dolgozik csapatával, a BarabásLab-bel, remek tudomány-kommunikátorként terjeszti és népszerűsíti olyan tudományág újdonságait, mint a hálózatkutatás. Jelentős részben az ő munkájuknak köszönhetjük, hogy másként pillantunk a körülöttünk lévő világra, mint korábban: az összefüggések, a rejtett kapcsolódások hálózatokba szerveződve és megjelenítve alapvető változásokat hoztak a 21. század tudományos ismeretei terén.

A BarabásiLab hosszú évek óta foglalkozik terjedési jelenségek vizsgálatával, így a vírusok modellezésével is. A hálózattudomány eszközeivel vizsgálják a biológiai és elektronikus úton terjedő fertőzések mintázatait, legutóbb a Covid ellen potenciálisan sikerrel bevethető gyógyszerek kiválasztásában is közreműködtek. A COVID-19 pandémia előtt egy évtizeddel a BarabásiLab mobiltelefon-adatokat használva térképezte fel, miként terjednek az akkor újonnan megjelent mobiltelefonvírusok, és írta le a fertőzés terjedésének rejtett mintázatait. A laboratórium által felfedett viselkedésmód meglepően hasonlít ahhoz, amit a COVID vírusának tünetmentes terjedése kapcsán figyeltek meg. A BarabásiLab adatmegjelenítő módszerei és technikái, vizuális tárgyai (az adatszobrok) relevánsak lehetnek a vizuális művészetek, a kortárs képzőművészet bizonyos topikjaiban is. Annál is inkább, mivel Barabási – aki egyébként eredetileg szobrásznak készült – sok esetben a művészeti médiumok megjelenítő eljárásait alkalmazza saját kutatásai segédeszközeiként. Így került sor számos helyen Barabási-munka bemutatására, ahogyan jelenleg is látható kiállítása Németországban. Magyarországon a Ludwig Múzeumban rendezett önálló kiállítást. Pécsett a Ludwig és a Nick Galéria együttműködésében valósul meg tárlata, ahol a hálózati formában terjedő jelenségekkel (vírusok, álhírek) kapcsolatos kutatásai láthatók.

Nick Galéria (Király utca 1.) November 14-ig. Sze-Szo.: 15:00-19:00. Ingyenes.

zene
Punnany Massif klubturné
 
súgó
Fusz György: Odú
 
film
Fácángyilkosok