UKI? DRUKI? ZINEFESZT?
UKI? DRUKI? ZINEFESZT?
promo / 2021-09-10 súgó
Drukker x Ukmukfukk Zinefeszt - 2021.09.17-19. - Szabadkikötő / Apolló mozi.

A zine szó használata széles körben terjedt el az 1970-es években, nagy valószínűséggel a magazin vagy a fanzine szó rövidítéséből jött létre. Legtöbb esetben kis példányszámú, saját kiadású könyv vagy füzetszerűség, mely cenzúramentes, szabad, egyéni tartalmat kínál. A példányszám legfeljebb ezer darab, de sokszor ennél jóval kevesebb. Gyakran a legolcsóbb megoldással, fénymásolóval vagy nyomtatóval sokszorosítja az alkotó. Nem elsődleges cél a közzététel során a profitszerzés, az alkotás ritkán párosul tetemes bevétellel. Zine-ek számtalan formátumban jelenthetnek meg. Nincs megszabott méret, betűtípus, vagy bármi egyéb szabály, amely korlátozza az alkotót. Témájukat tekintve nagyon széles a skála: fanfiction, politika, költészet, művészet és design, személyes folyóiratok, társadalomelmélet, feminizmus, szexuális tartalom vagy bármi, ami az általános közbeszédtől és a média világától távol áll. A zine, mint médium, meglepő hatalommal rendelkezhet, hiszen olyan szubkultúrákat tehet láthatóvá és olyan véleményeket közölhet, melyek a mainstream médiában egyáltalán nem jelennek meg. Így az elmúlt évtizedekben több csoport használta arra, hogy felhívja magára a társadalom többségének figyelmét, illetve, hogy közvetítse formabontó ideológiáját: többek közt a punkok, a feministák és a queer közösségek.

A jelenség tehát nem új, a műfaj mégis viszonylag ismeretlen és mellőzött volt, Magyarországon legalábbis mindenképp. Ennek a helyzetnek a megváltoztatására álltak össze pár éve Budapest leglelkesebb zineistái azzal a céllal, hogy együtt népszerűsítsék a magyarországi zine kultúrát, miközben összehozzák a hazai zine közösséget is.


Idén először Budapest helyett Pécs ad majd otthont az UKMUKFUKK zinefesztnek – a DRUKKER közösségi nyomdaműhellyel összefogva.

Ha érdekelnek az egyedi grafikák, szabad gondolatok és cenzúrázatlan szövegek, ha vizuálisan izgalmas tartalmakat keresel vagy szeretnéd megismerni a zine-ek különböző válfajait, esetleg már régóta keresel egy könnyen megvalósítható önkifejezési formát, akkor szeptember 18-án a Szabadkikötőben (Pécs, Király u. 64.) mindenképp fogsz találni példákat és ötleteket hozzá!

(Az esemény a Szabad Terek hálózatának támogatásával valósul meg.)

A fesztivál részletes programja:

Szeptember 17. péntek (nulladik nap) @ Szabadkikötő
20:00-02:00 HULLÁMDISZKÓ
Gustave Tiger, Splatter, Szovjet
Behopp: 500 Ft

Szeptember 18. szombat @ Szabadkikötő
10:00-19:00 ZINEFESZT
Kis példányszámú kiadványok vására, a magyarországi self publishing kultúra több mint 30, ismert és ismeretlen alkotójával. A belépés díjtalan.

15:00-tól a vásárral párhuzamosan előadások, beszélgetések:
- Doboviczki Attila előadása és válogatása a Pécsi Műhely és a Pécsi Galéria archívumából
- Havasréti József: Stamp art, mail art: alternatív terjesztőhálózatok; networking a fluxus és a DIY korában
- Beszélgetés a self publishing jelenlegi helyzetéről Istvánkó Bea, az ISBN könyv+galéria tulajdonosával

21:00-02:00 ZINEFESZT AFTER
Holi, Poppyseed, Ymy+Fausto Mercier
Behopp: 1000 Ft

Szeptember 19. vasárnap - Ukimozi @ Apolló Mozi
20:00: 80 perces válogatás a MOME Anim elmúlt öt évének animációs rövidfilmjeiből. A belépés díjtalan (de regisztrációhoz kötött).

Az esemény a Facebookon ITT.

 

 

 

ételital
NemCsak1Süti Kávézó
 
súgó
Kőhalmi Zoltán: Pályatévesztési tanácsadó
 
súgó
1. Pécsi Gasztronauta Fesztivál