Tánctalálkozó kilencedszer
Tánctalálkozó kilencedszer
/ 2015-09-21 súgó
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 29. és október 4. között. Vincze Balázzsal, a Pécsi Balett és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetőjével beszélgettünk.

2007-ben, amikor elindult a fesztivál, gondoltad volna, hogy megél kilenc évet?

29 évesen lettem balettigazgató, és akkor még azt gondoltam, hogy az élet nagyon egyszerű, csak a munka, az energia és az akarat elég bármihez, és ha ez a fesztivál egyszer elkezdődik, az örökké fog tartani. Mai fejemmel már tudom, hogy mennyire nehéz kézzelfogható eredményeket elérni, de reménykedtem, hogy hagyományt tudunk teremteni, és mire elfogy a városi költségvetés, a tánctalálkozó beépül annyira a magyar táncéletbe, hogy lesznek pályázati lehetőségeink. Ez szerencsére sikerült is. Az EKF során a meglévő fesztiválokat tuningolták föl, azok lettek kicsit színesebbek és nagyobbak. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó volt szinte az egyetlen, amelyet ez a cím, és az ebből fakadó anyagi és más lehetőségek indították el, és végül életben maradt. Erre nagyon büszke vagyok, remélem, a város is az.

Hogyan állítottátok össze az idei programot?

Úgy csinálom a Tánctalálkozót, mint a Pécsi Balettet, próbálom erősen megtartani a tradícióit, de haladni is a korral, hiszen a táncművészet egy gyorsan fejlődő művészeti ág. A műsor is ezt tükrözi: fellépnek azok a nagy együttesek, melyeket megszerettek és ismertek a pécsiek, közben pedig folyamatosan próbálunk fiatal alkotókat is meghívni a közös táncszakmai hétre, hogy ők is bemutatkozhassanak. A három nagy vidéki társulat, a pécsi, a győri és a szegedi mindig egy este lép fel, emellett idén az egyik kiemelt program a Magyar Nemzeti Balett darabja, melynek bemutatója a pécsi előadás előtt lesz két héttel az Operaházban, vidéki városok közül a pécsi közönség láthatja majd először.

Hogyan fogod összeegyeztetni a két pozíciódat, a Pécsi Balett és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetését?

Látva ezt a majdnem egy hónapot, amióta párhuzamosan fut a két feladatköröm, úgy érzem, a két dolog erősíti egymást. Ugyanazzal a politikai, kulturális és szakmai körrel ülök le és tárgyalok majd, ahogy eddig tettem. Emellett mind a Pécsi Balettnél, mind a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nél nagyon jó szakemberek vannak, ez pedig könnyebbség az én munkámra nézve is.

A IX. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó részletes programja: tanctalalkozo.hu

 

film
Gran Turismo
 
súgó
Magukról beszéltek
 
ételital
Teszteltük: Kóstolda