Seven Hills International Film Festival
Seven Hills International Film Festival
Major Zoltán / 2018-09-03 súgó
Pécsett nagy hagyománya van a filmfesztiváloknak. Most szeptember 3-tól 9-ig a városban egy új filmes seregszemlére kerül sor. Tapodi Gabriellával, a Seven Hills International Film Festival (SHIFF) operatív igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan született meg a filmfesztivál ötlete?

Tavaly rendezték meg első ízben a Hét Domb Filmfesztivált Komlón, aminek nagy sikere volt. A program keretében nemzetközi sztárok is megjelentek, akikkel a helyszínen lehetett találkozni, beszélgetni. A cél a nemzetközi szekció kibővítése volt, ezért a SHIFF idén már egy nemzetközi platformon hirdette meg a versenyt, kisjátékfilm, nagyjátékfilm és dokumentumfilm kategóriában. 106 országból több mint 3000 nevezés érkezett, az előzsűrizés után a versenybe 40 film került be. Ezeket az alkotásokat fogjuk a fesztivál során három helyszínen, hat vetítőteremben levetíteni: az Apolló és az Uránia moziban, illetve a Cinema City-ben. Az öttagú nemzetközi zsűri elnöke Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, a többi tag is mind nagy presztízzsel rendelkező, aktív filmes szakember.

Kiknek szólnak a SHIFF programjai?

Egy nyitottabb, a nagyközönség számára is szerethető fesztivált szeretnénk létrehozni, melyben a populárisabb rendezvényeknek is van helyük. Lesznek olyan programjaink, amivel nem csak a művészfilm-rajongókat szeretnénk megszólítani: vetítéseket szervezünk klubmozikban és nagyrendezvények várják őket a Kodály Központban.

Beszéljünk a szakmai programokról!

Két helyszínen, az Apolló moziban (illetve a Trafikban), és a Király utca 38. alatt, a fesztiválközpontban kerül sor a kísérőprogramokra. Itt a versenybe bejutott alkotókkal beszélgetünk, szakmai, technikai partnerek bemutatóira kerül sor, illetve a zsűrivel is lehet találkozni, megkérdezni tőlük, milyen szempontok alapján döntenek. Az egyetemmel is készülünk egy közös projektet végigvinni, a hallgatók többek között tudósítani fognak a fesztivál eseményeiről.

Milyen programokat emelnél ki a fesztivál rendezvényei közül?

Szeptember 3-án a Kodály Központban rendezzük a nyitógálánkat. Követve a nagy filmfesztiválok tradícióit – vörös szőnyeges bevonulással kezdődik a ceremónia, oldtimerekkel és VIP járművekkel fogjuk a helyszínre szállítani a sztárjainkat, akik közt lesznek színészek, producerek, rendezők. A filmzenékből összeállított műsort a pécsi VoiSingers és helyi sztárfellépők fogják prezentálni, az est tűzijátékkal zárul.

Minden évben szeretnénk egy-egy országnak lehetőséget biztosítani, hogy kultúráját, filmjeit egy intenzív program keretében bemutathassa. Idén a díszvendég a Bahreini Királyság, egyik kiemelt programunk a Kodály Központban Waheed Alkhan, bahreini zeneszerző által írt szimfonikus mű bemutatója, melyet a Pannon Filharmonikusok előadásában hallgathatunk meg, illetve bahreini tradicionális zenészek is csatlakoznak hozzájuk.

A SHIFF preambuluma, hogy minden évben rendezzünk egy charity bált, egy jótékonysági cél érdekében. Idén ez a cél egy akadálymentesített, mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető túraútvonal kialakítása a Mecsekben.

zene
Nem várt események
 
ételital
Teszteltük: Kisülés kávézó
 
súgó
8 év után visszatér a Carmen