Pécsen koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar 
Pécsen koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar 
promo / 2024-01-17 súgó
Kivételes hangverseny érkezik Pécsre a Filharmónia Magyarország Mesterbérletének keretében január 23-án. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a klasszikus zene két óriásától, Haydntől és Mozarttól hoz el két-két zeneművet erre a különleges estére.

A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszínein, a New York­i Carnegie Hallban és Lincoln Centerben, a bécsi Musikvereinban és a londoni Royal Albert Hallban egyaránt koncertezett. A zenekart ezúttal az a Gérard Korsten vezényli, aki a The Telegraph ítésze szerint vívóként forgolódik és csap le a pulpituson, a zenekar pedig tökéletesen átveszi a sebességét.

A koncertet Mozart 16. (C-dúr) szimfóniája nyitja, majd egy, a korban ritkának számító műfaj, csellóverseny következik. Haydn darabjának szólóját a perzsa felmenőkkel rendelkező Kian Soltani (képünkön) játssza, akit a The Washington Post kritikusa szerint „úgy követ a zenekar, mint fényudvar a gyertyalángot”. A szünet után a szimfónia atyjának fényes és huncut műve, a 20. (C-dúr) szimfónia csendül fel, majd Mozart szerenádból lett szimfóniája, a 35. (D-dúr, „Haffner”) szimfónia szólal meg.

 

lokál
Fiatal pécsi mesterek 2. – Vajda János Péter, kerékpárszerelő
 
ételital
Teszteltük: Block Coffee Room
 
film
Ernelláék Farkaséknál