Őket is hazavárták
Őket is hazavárták
Maljusin Mih / 2015-11-17 súgó
Őket is hazavárták címmel készít előadást az Escargo Hajója színházi társulat. A produkció bemutatóját november 20-án 19 órakor tartják a Szivárvány Gyermekházban, a belépés ingyenes. Alcíme szerint az előadás preventív tragédia. A darab rendezőjével, Tölgyfa Gergellyel beszélgettünk.

Miért preventív a tragédia?

A Pécsi Rendőrkapitányság Közlekedési Osztálya azzal keresett meg minket, hogy érdekes lenne a baleset-megelőzés témájában előadást készítenünk. Egy korábbi darabunk a családon belüli erőszakról szólt, így adott volt, hogy velünk szeretnének együttműködni. Ez a felvetés először távolinak tűnt nekem, majd belegondoltam, izgalmas ez a helyzet, hogy éppen a rendőrség kér fel minket egy előadásra, ráadásul úgy, hogy a végrehajtó szervekkel gyakran viccelődünk előadásainkban. Éles a nyelvünk, de ha ez a forma tőlük sem áll távol, érdemes a témával kezdeni valamit.

Mi volt a nyersanyag, amiből az előadás készült?

Az előadások többnyire közösségi együttműködéssel készülnek. Rögtönzésekből, gondolatébresztő beszélgetésekből, közös ötletelésből áll össze az anyag. Ebből kap aztán formát a játszók és a saját ízlésemen átszűrve a színházi test. Jeleneteket dolgozunk ki, majd pedig egybefésüljük ezeket, hogy egységes gondolatokat közvetítsenek.

Mi volt a rendezői elképzelés?

Nagyon érdekelt a balesetek lélektana. Mi történik azokkal az emberekkel, akik elveszítik egy családtagjukat? És azokkal a fiatalokkal, akik ilyen balesetet okoznak vagy akár elszenvednek? Hogyan tud egy család reagálni az ilyen eseményekre? Hogyan gyászol egy család? A baleset okozója hogyan éli ezt meg? Egy rokonom évekkel ezelőtt balesetet szenvedett. Ő túlélte, de akivel karambolozott, nem élte túl az ütközést. Interjút készítettem vele az esettel kapcsolatban, ez erősen hatott rám. Egyik fél sem volt hibás. Egy olyan esemény történt, ami bármikor megtörténhet, és szétroncsolja az érintettek életét. A kulcsélmény ez volt, amit egy pszichológus barátom segített átdolgozni. Hogyan lehet ezeket a lelki töréseket, az emberek mindennapos problémáit beemelni az előadásba? A válaszokra majd a bemutatón fény derül.

film
A feleségem története
 
zene
AmperKert - Truesounds: Peter Makto, Gregory S, Davko
 
lokál
Made in Pécs-díj 2018 – A nyertesek